Οι επιπτώσεις στη φοίτηση των μαθητών, μετά τη μετατροπή σχολείων σε Πρότυπα γίνονται φανερές αυτές τις ημέρες και στο Πέραμα όπου 70 παιδιά μένουν εκτός του Πρότυπου ΕΠΑΛ Περάματος και αναγκάζονται σε... περιπλάνηση για να φοιτήσουν, αφού στο Πέραμα δεν υπάρχει άλλο ΕΠΑΛ. Σημειώνεται, πως μετά τη διαδικασία επιλογής, στο συγκεκριμένο σχολείο έγιναν δεκτά τα παιδιά με Μέσο Ορο Απολυτηρίου Γυμνασίου 14 και πάνω.
«Αλήθεια, πόσα παιδιά από το Πέραμα αποκλείονται από το σχολείο της γειτονιάς τους και πρέπει να κόψουν το κεφάλι τους να πάνε αλλού;», σημειώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά που παραθέτει τις «επιλογές» τους:
«Το κοντινότερο ΕΠΑΛ στη Δραπετσώνα απαιτεί δύο συγκοινωνίες και μπόλικο περπάτημα (πάνω από 50 λεπτά συνολικός χρόνος, στην καλύτερη περίπτωση) για ένα παιδί που μένει στα Καραβάκια ή στο Ανω Πέραμα.
Τo ΕΠΑΛ στο Κερατσίνι είναι ναυτικής κατεύθυνσης σχεδόν αποκλειστικά, δεν διαθέτει άλλες ειδικότητες, παρά μόνο του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας (Αισθητική). Απαιτεί και αυτό συγκοινωνία (που κατά βάση δεν βολεύει) και περπάτημα.
Το 4ο ΕΠΑΛ Πειραιά (Ε' Δημοτική Κοινότητα Πειραιά) είναι αποκλειστικά ναυτικής κατεύθυνσης (Πλοίαρχοι, Μηχανικοί ΕΝ), δεν έχει καμία άλλη ειδικότητα και περνάς από έναν ενδιάμεσο δήμο (Κερατσίνι) για να φτάσεις από το Πέραμα».
Η ΕΛΜΕ επισημαίνει πως δημιουργούνται σχολεία δύο ταχυτήτων, όπου οι μαθητές που έχουν πιο υψηλές επιδόσεις πηγαίνουν στα «καλά» και οι υπόλοιποι στα άλλα, ενώ θυμίζει πως στα σκαριά είναι η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ Περάματος σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, όπου υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής.
«Το Πέραμα θα έχει την πρωτοτυπία να διαθέτει 3 από τις 6 συνολικά σχολικές μονάδες πρωινής λειτουργίας, που θα έχουν φίλτρα, κόφτες και προϋποθέσεις για τη φοίτηση των παιδιών του ίδιου του Περάματος σε αυτά», επισημαίνει η ΕΛΜΕ, που μαζί με άλλους φορείς έχει εκφράσει την αντίθεση στη δημιουργία σχολείων για λίγους, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά.