Πέμπτη 17 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Κυρώσεις και «προειδοποιήσεις» από την ΕΕ

Σε άμεση διασύνδεση με την αντιπαράθεση με τη Μόσχα

Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Γεωργία, εν μέσω σφοδρής ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα, η οποία διασυνδέεται με τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας για την «επιρροή» τους συνολικότερα στον νότιο Καύκασο.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε την Τρίτη ότι στάλθηκε επιστολή στη Γεωργία, «προειδοποιώντας» ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να αναστείλουν την εξαίρεση από τις θεωρήσεις διαβατηρίων για τους πολίτες της χώρας που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ.

Πρόσχημα για την παρέμβαση είναι η καταστολή της «φιλο-ΕΕ» αντιπολίτευσης, με συλλήψεις ηγετών της, και η «οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας» στο κράτος του Καυκάσου.

Η Κάλας «προειδοποίησε» την Τιφλίδα ότι πρέπει να εκπληρώνονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, «και αν δεν γίνουν σεβαστές χωρίς καθυστέρηση, τότε θα πρέπει να αναστείλουμε το καθεστώς κοινής θεώρησης» των διαβατηρίων, δίνοντας μάλιστα προθεσμία μέχρι τέλη Αυγούστου.

Η Γεωργία απέκτησε καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ στα τέλη του 2023, ωστόσο το κοινοβούλιο ανέστειλε τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ έως το 2028. Είχαν προηγηθεί απειλές της Κομισιόν για να αλλάξει νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση οργανώσεων από το εξωτερικό, διαφορετικά θα παρέμεναν «παγωμένα» τα ευρωενωσιακά κονδύλια.

Μεταξύ των «προϋποθέσεων» που θέτει και τώρα η ΕΕ για να μην προχωρήσει στις νέες κυρώσεις είναι η αλλαγή αυτής της νομοθεσίας.

Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» του Μπ. Ιβανισβίλι θεωρείται ότι τα τελευταία χρόνια έχει κινηθεί προς μια πιο «φιλορωσική» πορεία, ενώ ο Ιβανισβίλι με τη σειρά του καταγγέλλει μεταξύ άλλων πιέσεις από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που απειλούν να σύρουν τη χώρα σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Στο τραπέζι της ΕΕ βρίσκονται κι άλλες κυρώσεις εναντίον Γεωργιανών αξιωματούχων, ωστόσο αναφέρεται ότι δεν προχωρούν, λόγω άρνησης της Ουγγαρίας.

Μολδαβία: Κυρώσεις ενόψει βουλευτικών εκλογών

Στο μεταξύ οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κυρώσεων σχετικά με τη Μολδαβία, άλλη μια υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα στην οποία συγκρούονται σφοδρά τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ανακοίνωσε την Τρίτη την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 7 προσώπων και μιας ομάδας που θεωρείται ότι συνδέονται με τη Μόσχα, με την κατηγορία ότι επιδίωξαν να αποσταθεροποιήσουν τη Μολδαβία ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτέμβρη.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, και στο στόχαστρό τους βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με τον θεωρούμενο «φιλορώσο» Ιλάν Σορ, ο οποίος επίσης υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ. Κυρώσεις επιβλήθηκαν χθες και στην Α7, εταιρεία που θεωρείται ότι έχει δεσμούς με τη Μόσχα και έχει συνδεθεί με προσπάθειες επηρεασμού των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία, καθώς και του δημοψηφίσματος για την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές όσο και στο δημοψήφισμα επικράτησαν οι «φιλοδυτικές» δυνάμεις - στο δεύτερο με οριακή πλειοψηφία - χάρη στο πολύ μεγάλο προβάδισμά τους στους ψηφίσαντες Μολδαβούς του εξωτερικού, ενώ στο εσωτερικό είχαν επικρατήσει δυνάμεις που θεωρούνται «φιλορωσικές».

«Η Μολδαβία προετοιμάζεται τώρα για εκλογές με πολύ υψηλά διακυβεύματα, με βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο» και θα αποτελέσει «βασικό στόχο του υβριδικού πολέμου της Μόσχας», δήλωσε η Κάλας, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη δημοκρατική διαδικασία στη Μολδαβία από οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση».

«Να κάνουμε την Αρμενία χώρα διέλευσης με ελκυστικές συνθήκες»

Την ίδια ώρα, πίσω στο μέτωπο του νότιου Καυκάσου, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Γερεβάν ότι δεσμεύεται για διασφάλιση μιας «μακρόχρονης ειρήνης» με το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο επεσήμανε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή ή φόρμουλα που θα μου επέτρεπε να πω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα «γραμμών επικοινωνίας» - δηλαδή στο άνοιγμα διαδρόμου που θα ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν μέσω του εδάφους της Αρμενίας που τα χωρίζει.

«Υπάρχουν φόρμουλες και συζητήσεις. Ενα πράγμα είναι σαφές: Θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε την Αρμενία σε χώρα διέλευσης με ελκυστικές συνθήκες», είπε ο Πασινιάν.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι η αρμενική κυβέρνηση παζαρεύει με πολλούς «παίκτες» τον προωθούμενο διάδρομο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ναχιτσεβάν (διάδρομος Ζανγκεζούρ).

Σχολιάζοντας την πρόσφατη «πρόταση» των ΗΠΑ να αναλάβουν τον έλεγχο του διαδρόμου με μίσθωση για 100 χρόνια, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι το Γερεβάν τη συζητάει. «Μας ενδιαφέρει, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία σε αυτό το θέμα», δήλωσε, προσθέτοντας: «Μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία; Ναι, μπορεί».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον για τη διαχείριση του εν λόγω διαδρόμου και από την ΕΕ και από την Κίνα, ενώ δεν απέκλεισε και τη Ρωσία.

«Ευτυχώς αυτή είναι μια περιοχή όπου έχουμε ενδιαφέρον για επενδύσεις», ανέφερε, προσθέτοντας πως το θέμα θα εξεταστεί «με βάση τις αρχές των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας και της δικαιοδοσίας της Αρμενίας».

Κατά τ' άλλα ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι η Αρμενία έχει υποβάλει αίτηση να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (που είναι ένα από τα βασικά σχήματα του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ), στο πλαίσιο μιας «ισορροπημένης εξωτερικής πολιτικής», επισημαίνοντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι η Αρμενία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από τον Οργανισμό της Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ρωσίας) παρά να «ξεπαγώσει» τη συμμετοχή της και να επανέλθει ως μέλος σε αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ