Την 1η Αυγούστου η εφαρμογή του μέτρου, με τον Τραμπ να δηλώνει ταυτόχρονα ότι «είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες»
2025 The Associated Press. All |
Μάλιστα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «προειδοποιεί» ότι «αν για οποιονδήποτε λόγο αποφασίσετε να αυξήσετε τους δικούς σας δασμούς και να προχωρήσετε σε αντίποινα, τότε όποιο κι αν είναι το ποσοστό που θα επιλέξετε να τους αυξήσετε, θα προστεθεί στο 30%».
Η εφαρμογή του μέτρου πάντως θα ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου, αφήνοντας έτσι «παράθυρο» για συνέχιση των παζαριών ΗΠΑ - ΕΕ.
Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι αντιπροσωπεία της ΕΕ αναμένεται για νέο γύρο επαφών στην Ουάσιγκτον και ότι «εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συνομιλίες».
Στην πρώτη της αντίδραση, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε «όλα τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης αναλογικών αντιμέτρων αν χρειαστεί».
Χτες ο αρμόδιος για το Εμπόριο επίτροπος Μ. Σέφκοβιτς προσερχόμενος στη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών μίλησε για «λύπη και απογοήτευση» που προκάλεσε η επιστολή Τραμπ, «λαμβάνοντας υπόψη το προχωρημένο στάδιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεών μας», και είπε ότι «μια ιδέα για δασμολογικό συντελεστή 30% είναι ουσιαστικά απαγορευτική για το αμοιβαίο εμπόριο».
Πρόσθεσε δε ότι «η τρέχουσα αβεβαιότητα που προκαλείται από τους αδικαιολόγητους δασμούς δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον. Ως εκ τούτου, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων - εφόσον είναι απαραίτητο - καλά μελετημένων, αναλογικών αντιμέτρων για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη διατλαντική μας σχέση».
Ενόψει της 1ης Αυγούστου (νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικοί δασμοί), είπε ότι οι Ευρωπαίοι «παραμένουμε πεπεισμένοι πως η διατλαντική μας σχέση αξίζει μια λύση με διαπραγμάτευση», αλλά και «επιδεικνύουμε τεράστια υπομονή και δημιουργικότητα για να βρούμε λύσεις».
Ο Μπερντ Λαντζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε τις αμερικανικές ανακοινώσεις «χαστούκι στο πρόσωπο των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι «δεν είναι τρόπος αυτός να κάνεις συμφωνία με έναν εμπορικό εταίρο - κλειδί», και ζήτησε αντίμετρα.
Στη Γερμανία, η υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε δήλωσε ότι «οι δασμοί θα έπλητταν σκληρά τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρείες» και «πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις». Ο Σύνδεσμος Αυτοκινητοβιομηχάνων ανακοίνωσε πως είναι «θλιβερό που υπάρχει μια απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης μιας εμπορικής σύγκρουσης» ενώ ο Γερμανικός Σύνδεσμος Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) ζήτησε «σκληρή διαπραγμάτευση» από την ΕΕ και έκανε λόγο για διαπραγματευτική στρατηγική από την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ντιρκ Γιαντούρα, είπε ότι οι ανακοινώσεις Τραμπ αποτελούν «ένα καλά προετοιμασμένο μέρος της διαπραγματευτικής στρατηγικής του», από το οποίο όμως «η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εντυπωσιαστεί, αλλά να αναζητήσει με νηφαλιότητα μια λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις».
Επίσπευση προετοιμασίας «αξιόπιστων αντιμέτρων» ζήτησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας τη «σθεναρή του αποδοκιμασία» για τις δηλώσεις Τραμπ.
Από την άλλη μεριά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε σε μια «δίκαιη συμφωνία», αφού «δεν θα είχε νόημα να πυροδοτηθεί ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού». Ο δε πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ντικ Σχοφ, μίλησε για την ανάγκη η ΕΕ να παραμείνει «ενωμένη» και «αποφασιστική» στον στόχο της για μια «αμοιβαία ωφέλιμη» συμφωνία με τις ΗΠΑ.