Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν σήμερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, προκειμένου να προωθήσει μια βαθιά αντιδραστική στρατηγική, η κυβέρνηση έφερε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο στο οποίο εξειδικεύονται οι διατάξεις για διαγραφή από τα πανεπιστήμια παιδιών που σπουδάζουν αντιμέτωπα με τεράστιες δυσκολίες, ενώ στο όνομα της «ασφάλειας» παρουσιάζονται ρυθμίσεις έντασης του αυταρχισμού και στοχοποίησης της συλλογικής δράσης.
Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Ιουλίου, περιλαμβάνονται οι καταδικασμένες ρυθμίσεις για εφαρμογή της ανώτατης διάρκειας φοίτησης που έχει καθοριστεί στην ελάχιστη διάρκεια +4 ή +6 εξάμηνα, με αυτοδίκαιη διαγραφή δύο μήνες μετά την εξεταστική του Σεπτέμβρη. Οι όποιες εξαιρέσεις προβλέπονται, δεν αρκούν να αναιρέσουν την πρόθεση για διαγραφή ενεργών φοιτητών που εισήχθησαν ακόμα και το 2018-'19.
Παράλληλα, οι διατάξεις που αφορούν την «ασφάλεια» στα πανεπιστήμια περιλαμβάνουν πειθαρχικά, αλλαγές στον ποινικό κώδικα, Τεχνικά Μέσα Ελεγχόμενης Πρόσβασης και Ταυτοποίησης και επιτήρηση με drones, και στο βάθος χτύπημα των συλλογικών διεκδικήσεων.
Αμεση απάντηση στα παραπάνω, τα οποία αποτελούν επέκταση των προβλέψεων του καταδικασμένου μέσα από αγώνες νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, έδωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι με την κινητοποίησή τους την Παρασκευή στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την καταστολή. «Την τελευταία λέξη θα την πούμε εμείς με τους αγώνες μας!», ήταν η απάντηση των Φοιτητικών Συλλόγων που εξαγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις. Παράλληλα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ. στην ΕΣΗΕΑ.
Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ., στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα παραστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την Παιδεία.
Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου των Πρυτάνεων, καταγράφονται προβληματισμός και ενστάσεις σε πλευρές του νομοσχεδίου και σημειώνεται πως η χρηματοδότηση είναι «το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια».
Ειδικότερα, ως προς τις διαγραφές οι Πρυτάνεις επαναλαμβάνουν πως πρέπει να υπάρχει διάκριση μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, «με στόχο να μη διαγραφούν φοιτητές/τριες που αγωνίζονται να πάρουν το πτυχίο τους και εμπράκτως δείχνουν ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους». Στέκονται ιδιαίτερα στο άρθρο 126, που μεταξύ άλλων αφορά τη δυνατότητα παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης των σπουδών μόνο για όσους έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε ποσοστό τουλάχιστον 75% των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ισχύοντος προγράμματος σπουδών και έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες. Η Σύνοδος προτείνει τις εξής αλλαγές: «α) να μειωθεί σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό επιτυχούς αξιολόγησης που προβλέπεται από το άρθρο 126, β) να απαλειφθεί ο όρος "επιτυχώς" και να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) να δίνεται η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια αιτιολογημένης αντιμετώπισης "ειδικών" περιπτώσεων φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή».
Για τα ζητήματα «ασφάλειας» η Σύνοδος σημειώνει πως «τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή, αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ΑΕΙ, με σημαντική οικονομική στήριξη της πολιτείας». Παράλληλα, δηλώνει πως «προτεραιότητα έχουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε να προστατεύονται από κάθε πιθανό κίνδυνο η ζωή και η εργασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».
Ακόμα, επισημαίνει ότι είναι «απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΠΑ 2026-2030, με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια». Επίσης, ζητά την «άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης που αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών αναγκών». Για το ζήτημα της επαρκούς χρηματοδότησης πρυτάνεις ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.