Την πρωτοφανή ενέργεια της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου να δεσμεύσει λογαριασμούς του δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ), στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του νερού ως εμπορεύματος, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση».
«Αυτές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις δημιουργούν ένα αβέβαιο περιβάλλον στην απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΥΑΡ. Κινδύνους για ανατιμήσεις στην τιμή του νερού από τη μια, και να μην προχωρούν αναγκαία έργα για τη διαχείριση του νερού από την άλλη». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί «να μην πληρώσει ο ροδιακός λαός με νέες αυξήσεις στο νερό. Να γίνουν τα αναγκαία έργα για τη βελτίωση της ποιότητας και να μην υπάρχουν απώλειες στο δίκτυο».
Προσθέτει δε ότι «η μεγάλη εικόνα, που εξηγεί τις πρωτοφανείς καταστάσεις και στη Ρόδο, είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με βάση την κοινοτική Οδηγία που οδηγεί στην αύξηση των τιμολογίων νερού, στην απώλεια θέσεων εργασίας μέσω των συγχωνεύσεων, στο άνοιγμα της αγοράς σε ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ. Στο όνομα του εξορθολογισμού του κόστους συγκροτήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Νερού, που δίνει ώθηση στη συγχώνευση δημοτικών επιχειρήσεων και προβλέπει κυρώσεις για τη μη συμμόρφωσή τους στην πανάκριβη τιμολόγηση του νερού, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες>.
Και καταλήγει: «Οι αντιλαϊκοί αυτοί σχεδιασμοί πρέπει να βρουν απέναντί τους το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Να παλέψει να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο ενσωμάτωσης των Οδηγιών της ΕΕ, που εδραιώνει την επιχειρηματική λειτουργία στο νερό.
(...)Απαιτούμε: Να αρθεί κάθε εμπόδιο - και χωρίς αστερίσκους - στη μισθοδοσία των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ. Να μην πληρώσει ο ροδιακός λαός με νέες αυξήσεις στο νερό. Να γίνουν αναγκαία έργα για τη βελτίωση της ποιότητας και να μην υπάρχουν απώλειες στο δίκτυο. Η Περιφέρεια ας καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά αφαιρώντας από τον προϋπολογισμό της κάτι από τον πακτωλό των χρημάτων που πάνε για τις ανάγκες του ξενοδοχειακού κεφαλαίου. Ζουν κι άλλοι άνθρωποι στο νησί πέρα από τους ξενοδόχους».