Με περίσκεψη, καθώς η κατανάλωση του 70% των φυσικών πόρων από το 25% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών εκτοξεύει στα ύψη την κατανάλωση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Η δημιουργία του 50% της παγκόσμιας ρύπανσης από 7 μόνο βιομηχανικές χώρες, που είναι υπεύθυνη για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», φανερώνει το φαύλο κύκλο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται. Η καταστροφή 170 εκατ. στρεμμάτων τροπικών δασών το χρόνο, η συνεχώς αυξανόμενη καταστροφή των εδαφών, των βιότοπων, οδηγούν σε συνεχή μείωση του όζοντος, αλλάζουν το κλίμα του πλανήτη με παραπέρα οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, ελέω κυβερνητικής πολιτικής, θύματα παραμένουν το φυσικό, το οικιστικό, το εργασιακό περιβάλλον και η υγεία των εργαζομένων.
Παράλληλα, όμως, οι πολλές κινητοποιήσεις, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σηματοδοτούν ότι «το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος -- όπως τονίζει η χτεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος του ΚΚΕ -- απαιτεί πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς. Απαιτεί τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου δράσης, αντίστασης και αντεπίθεσης του λαού».
Οπως παραδέχεται στο μήνυμά του και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, «οι πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν έναν πλανήτη που βρίσκεται ακόμη στην ανάγκη εντατικής θεραπείας. Φτώχεια, μόλυνση και πληθυσμιακή αύξηση, φτώχεια στην ύπαιθρο και ταχύρυθμη αστυφιλία, σπάταλες καταναλωτικές συνήθειες και αυξανόμενες ανάγκες για νερό, η γη και η ενέργεια συνεχίζουν να ασκούν έντονες πιέσεις στα συστήματα που υποστηρίζουν τη ζωή του πλανήτη, απειλώντας την ικανότητά μας να πετύχουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη». Στη συνέχεια ο ίδιος δηλώνει πως ελπίζει ότι η Διάσκεψη Κορυφής που θα γίνει φέτος στο Γιοχάνεσμπουργκ -- 10 χρόνια μετά το Ρίο -- θα έχει πραγματικά και απτά αποτελέσματα.