Παρασκευή 20 Ιούνη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
CYCLOPS
Προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ

Η λειτουργία του CYCLOPS στην Κύπρο («Cyprus Center for Land, Open-seas and Port Security», που εγκαινιάστηκε το 2022 σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ως εκπαιδευτικό κέντρο, όπως λέγεται, «για την παροχή εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς μη στρατιωτικής ασφάλειας, όπως τελωνειακοί έλεγχοι και έλεγχοι εξαγωγών, λιμενικής και θαλάσσιας ασφάλειας, διαχείρισης ΧΒΡΠ-Ε (χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών και εκρηκτικών) υλικών, αλλά και κυβερνοασφάλειας», είναι ενδεικτική για την ταχύτητα μετατροπής του νησιού σε προκεχωρημένο ΝΑΤΟικό φυλάκιο, όσο κι αν ακόμα δεν προχωρά επίσημα η διαδικασία ένταξής του στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Οπως έχει δηλώσει ο Κύπριος Πρόεδρος, «αν ήταν εφικτό να ενταχθούμε αύριο στο ΝΑΤΟ, θα το κάναμε», ενώ έχει προσθέσει ότι «επειδή δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η ένταξη της Κύπρου (σ.σ. στο ΝΑΤΟ), προσπαθούμε από πλευράς εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας, αναδιοργάνωσης να εξασφαλίσουμε τα πλεονεκτήματα» και «όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες να γίνουμε και κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον, μετά τις προειδοποιήσεις του Ιράν ότι οι βάσεις των ΗΠΑ και όλων των συμμάχων του Ισραήλ αποτελούν στόχο αντιποίνων, το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε οδηγίες μέχρι και για τα πλησιέστερα καταφύγια. Οσο κι αν Λευκωσία και Λονδίνο προσπάθησαν να διαψεύσουν πληροφορίες εμπλοκής των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο στα ευρωατλαντικά σχέδια για «απώθηση» ιρανικών πληγμάτων ή / και κάλυψη του Ισραήλ, ο ρόλος των βάσεων σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο έχει αναβαθμιστεί δραστικά στην «αντιμετώπιση» αντιπάλων της «Δύσης» (βλ. βομβαρδισμούς κατά της Υεμένης τον Φλεβάρη του 2024 «για να προετοιμάσουν και να αναπτύξουν σχέδια για την υπεράσπιση οποιασδήποτε πιθανής απειλής στις κυρίαρχες βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου»).

Απόδειξη της όλο και πιο ενεργού εμπλοκής της Κύπρου στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό είναι και η κατασκευή του στρατιωτικού ελικοδρομίου στο Μαρί (με τη συμβολή, όπως λέγεται, του 1ου Κινητού Ναυτικού Κατασκευαστικού Τάγματος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού), ενώ όλους τους τελευταίους μήνες πύκνωσαν ξανά τα κοινά γυμνάσια με ΗΠΑ - Ισραήλ και απευθείας σενάρια για «αντιμετώπιση του Ιράν».

Αξίζει τέλος να καταγραφούν σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για πιθανή «μετεξέλιξη» του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων, στο πλαίσιο και των πολύπλευρων παζαριών που «τρέχουν» για το Κυπριακό. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Λονδίνο εξετάζει αξιοποίηση του «μοντέλου των νησιών Τσάνγκος», παραπέμποντας σε πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με τον Αγιο Μαυρίκιο ώστε να του «επιστρέψει» το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα, που βρίσκεται στην καρδιά ακριβώς του Ινδικού Ωκεανού και είχε αποκοπεί πριν την ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Βρετανία, το 1968. Στη μεγαλύτερη από τις ατόλλες που συνθέτουν τα Τσάνγκος, την Ντιέγκο Γκαρσία, υπάρχει η ομώνυμη στρατιωτική βάση που διατηρούν από κοινού ΗΠΑ και Βρετανία.

Τον περασμένο Μάη η κυβέρνηση Στάρμερ συμφώνησε να «επιστρέψει» τα νησιά στον Αγιο Μαυρίκιο, νοικιάζοντας ωστόσο τη βάση για 99 χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα 101 εκατ. βρετανικές λίρες... Το επιχείρημα του Λονδίνου ήταν ότι μια τέτοια συμφωνία «δεν αφορά μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και την ίδια τη λειτουργία της βάσης», καθώς επίσης ότι έτσι η Βρετανία εμποδίζει άλλες χώρες να δημιουργήσουν βάση στα Τσάνγκος. Μια τέτοια προοπτική διαμορφώνεται για την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ