Εκδήλωση χθες για τα δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη
Από τη χθεσινή εκδήλωση στις Σέρρες |
Μίλησαν επίσης ο Θοδωρής Βαριδάκης, τεχνικός, εργαζόμενος στον σιδηρόδρομο, και ο Γιάννης Χουβαρδάς, πρόεδρος του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων ν. Σερρών.
Μέσα από την εκδήλωση αναδείχθηκε η απαίτηση του λαού να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους τους υπεύθυνους για το έγκλημα στα Τέμπη. Οι διεκδικήσεις του για σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές, φτηνές, αποκλειστικά δημόσιες σιδηροδρομικές μεταφορές.
Η Ελένη Βασάρα ευχαρίστησε όσους συνεχίζουν τον αγώνα μαζί με τους συγγενείς για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, για να μην υπάρξουν ποτέ ξανά νέα «Τέμπη», να μη θρηνήσουν άλλοι γονείς τα παιδιά τους.
«Χάσαμε 57 συνανθρώπους μας γιατί ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε ως ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή», είπε. Και πρόσθεσε πως είναι έκθετοι «όσοι υποστηρίζουν ότι η λύση θα δοθεί από την ΕΕ, η οποία δήθεν μπορεί να διασφαλίσει με την εποπτεία της την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο. Τα στοιχεία της δικογραφίας τούς "καίνε"! Γιατί η ΕΕ είναι που χορήγησε πιστοποιητικό ασφάλειας στη "Hellenic Train", με έναρξη ισχύος στις 6/2/2023, δηλαδή μόλις λίγες μέρες πριν το έγκλημα, στο περιεχόμενο του οποίου προβλέπεται μάλιστα ως είδος επιτρεπόμενης υπηρεσίας μεταξύ άλλων και η μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο - ωρολογιακή βόμβα. Αντίστοιχα, η ΕΕ γνώριζε για τις αλλεπάλληλες παρατάσεις και καθυστερήσεις στην εγκατάσταση των συστημάτων ERTMS, δηλαδή του ETCS και του GSMR, και μάλιστα σε επιστολή - απάντησή της γι' αυτό το θέμα προς το υπουργείο Μεταφορών στις 20/5/2022 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται να μεταθέσει τις σχετικές ημερομηνίες για να τεθεί σε λειτουργία το ERTMS"».
Και ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά και διαδοχικά, λέγοντας ότι ένα κατ' επίφαση κράτος «δικαίου», με την έγκριση και την εποπτεία της αρμόδιας Επιτροπής της ΕΕ για τον σιδηρόδρομο, της διαβόητης ERA, επέτρεπε, επιτρέπει και εγκρίνει «τον σιδηρόδρομο να είναι υποστελεχωμένος στα όρια του κινδύνου. Να ταξιδεύουν βαγόνια 30 ετών χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές πυρασφάλειας (5.000 βαγόνια ακατάλληλα σε όλη την Ευρώπη). Να "σέρνονται", χωρίς να υλοποιούνται για πολλά χρόνια, συμβάσεις και να μοιράζονται τα χρήματα σε κατασκευαστικές και εργολάβους».
Ο Θοδωρής Βαριδάκης κατήγγειλε ότι δύο χρόνια μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ο σιδηρόδρομος βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση: «Μας το υπενθυμίζουν τα "ατυχήματα" όπως με τον μαθητή στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, οι καθημερινές βλάβες και η έλλειψη τροχαίου υλικού, τα πρόσφατα εργατικά "ατυχήματα", όπως του 30χρονου συναδέλφου μας που έχασε το πόδι του πάνω στις ράγες, οι άθλιες συνθήκες εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, με τουλάχιστον 2.000 κενές θέσεις εργασίας στον ΟΣΕ και άλλες τόσες στη "Hellenic Train". Επιπλέον, γίνεται στοχευμένη υποβάθμιση του σιδηρόδρομου με το κλείσιμο των εκδοτηρίων, που οδηγεί σε ερήμωση των σταθμών και ταλαιπωρία των επιβατών, ειδικά των ΑμεΑ και των ηλικιωμένων. Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί το κέρδος συνεχίζει να είναι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή».
Κατήγγειλε δε ότι «αυτές τις μέρες στη Βουλή κορυφώνεται η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών. Ξέρουμε καλά ότι όλοι τους, κυβερνήσεις παλιές και νέες, έχουν βάλει το χεράκι τους για να φτάσει ο σιδηρόδρομος σ' αυτή την άθλια κατάσταση. Δεν θα τους αφήσουμε να θάψουν την αλήθεια.
Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο παλεύουμε ώστε να παρέχουμε ασφαλή, ποιοτική, φτηνή μεταφορά για τον λαό, και όχι για τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».
Ο Γιάννης Χουβαρδάς αναφέρθηκε στην πολύμορφη και συνεχή δράση των σωματείων και των φορέων στην περιοχή από την πρώτη ώρα του εγκλήματος στα Τέμπη, και στη διαπάλη με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που τελικά αναγκάστηκε να συρθεί κάτω από τη δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης. Επίσης, στα προβλήματα που υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του λαού. Τέλος, ανέδειξε τις επιπτώσεις από την πολιτική εμπορευματοποίησης και κατάτμησης των υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας και τις επιπτώσεις που έχει για τον λαό.