Από τις συζητήσεις στα βαπόρια κατά τη διάρκεια της απεργίας |
Τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Πάτρα - Ιταλία έμειναν δεμένα στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου δεν έλυσε κάβος για δυο μέρες, ενώ αντιπροσωπείες των ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» μαζί με το Εργατικό Κέντρο περιόδευαν και συζητούσαν με τους ναυτεργάτες για την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης.
Και χθες, δεύτερη μέρα της απεργίας, οι αντιπροσωπείες των σωματείων βρέθηκαν σε όσα πλοία είχαν δέσει στο λιμάνι της Πάτρας, συνομιλώντας με τους ναυτεργάτες για την ανάγκη κατάργησης του ν. 4150/13, για τις οργανικές συνθέσεις που χρειάζονται ώστε να είναι ασφαλή τα ταξίδια, για την αναγνώριση και κατοχύρωση ως εξπρές δρομολογίων των πλοίων που παραμένουν στο λιμάνι για λιγότερο από 6 ώρες, αλλά και για όλα όσα τους απασχολούν.
Την αποφασιστική και καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στη 48ωρη απεργία χαιρετίζουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Και αναδεικνύουν το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία της ΠΝΟ, ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα πλοία της Αδριατικής, υποχώρησε και συμβιβάστηκε, επικαλούμενη μια αόριστη «υπόσχεση» που έδωσε ο Σύνδεσμος των Εφοπλιστών (ΣΕΕΝ).
Συγκεκριμένα, η ΠΝΟ αποδέχεται την «πρόσθετη στελέχωση των πλοίων Superfast I και II», χωρίς όμως να υπάρχει δέσμευση για πόσους, σε ποιες επιστασίες και για πόσο χρόνο. Επίσης, τις διανυκτερεύσεις στη γραμμή Πειραιάς - Λέσβος και Πειραιάς - Ρόδος.
Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» αντέτειναν ότι η πρόταση αυτή των εφοπλιστών δεν απαντά στα ουσιαστικά και κρίσιμα ζητήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας πλοίων.
Συγκεκριμένα, έβαλαν στο στόχαστρο τον πυρήνα της εφοπλιστικής κερδοφορίας, τις άθλιες ειδικές οργανικές συνθέσεις και την κατάργηση του ν. 4150/13, που μειώνουν δραματικά τα πληρώματα στις γενικές υπηρεσίες, οδηγούν σε εντατικοποίηση της δουλειάς στα όρια της εξάντλησης και υπονομεύουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής για ναυτεργάτες και επιβάτες.
Εξηγούν μάλιστα ότι αυτές τις συνθέσεις τις μεθόδευσαν και τις υλοποίησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια χέρι - χέρι εφοπλιστές, κυβερνήσεις και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με τραγικές συνέπειες, ναυάγια, τραυματισμούς και θανάτους, όπως τα «ατυχήματα» σε «Norman Atlantic» και Euroferry Olympia».
Γι' αυτό και τα δύο ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν ότι η αποδοχή της παραπάνω «υπόσχεσης» των εφοπλιστών από προέδρους σωματείων και τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ «νομιμοποιεί ξανά την ίδια γνωστή συνταγή που έχουμε γνωρίσει πολλές φορές στο παρελθόν, μερεμέτια και παρασκηνιακές συνεννοήσεις πίσω από τις πλάτες των ναυτεργατών. Ξαναφέρνουν στο τραπέζι τη λογική των "συμφωνιών", για να τοποθετηθούν μερικοί ναυτεργάτες σε κάποια πλοία, χωρίς να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες τους».
Από την άλλη, τα αιτήματα για τις διανυκτερεύσεις και το επίδομα των express δρομολογίων αφορούν και τα μεσογειακά - τουριστικά πλοία, με ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» να τονίζουν ότι πρόκειται για «αιτήματα κομβικής σημασίας, που έχουν αναδειχθεί από το σύνολο των ναυτεργατών, οι οποίοι καθημερινά αντιμετωπίζουν εξοντωτικά δρομολογιακά προγράμματα και συνθήκες στα όρια της σωματικής εξάντλησης».
Επιπλέον, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία αναφέρονται και στη στάση του υπουργείου Ναυτιλίας και της κυβέρνησης, που «επιβεβαιώνει την πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών, σε βάρος της ασφάλειας ναυτεργατών και επιβατών», αφού «δεν δέχτηκαν καμία συνάντηση για να ακούσουν τα προβλήματα, ούτε απέσυραν τις άθλιες Υπουργικές Αποφάσεις και τη νομοθεσία που οδηγούν στο να μην τηρούνται ούτε και τα ελάχιστα πρωτόκολλα ασφαλείας στα πλοία».
Καταλήγοντας, ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ξεκαθαρίζουν πως ακόμα κι αυτές οι ελάχιστες παραχωρήσεις των εφοπλιστών «είναι αποτέλεσμα της απεργίας μας, μιας απεργίας που στηρίχθηκε, οργανώθηκε και περιφρουρήθηκε από τους ναυτεργάτες, με την πρωτοπόρα στάση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και τη στήριξη των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Θεσπρωτίας. Ο,τι κερδήθηκε, κερδήθηκε με αγώνα. Με αγώνα θα λυθούν και τα σημερινά κρίσιμα προβλήματά μας».