Οι ΗΠΑ συζητούν με την κυβέρνηση «νέους τομείς» όπου «θα μπορούσε να συνεισφέρει» στον ευρωατλαντικό καταμερισμό
Ενδεικτική είναι η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Π. Χέγκσεθ στον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια, ευχαριστώντας για τη «συνεχή υποστήριξη» στη «διμερή συνεργασία». Ο Αμερικανός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ΗΠΑ και Ελλάδα «συνδέονται με στενή αμυντική σχέση τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) εδώ και πολλές δεκαετίες», κάτι που «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας στην υποστήριξη των συμμαχικών προτεραιοτήτων, όπως αποδεικνύεται από τη συνεισφορά της σε αποστολές του ΝΑΤΟ, τις συνεπείς αμυντικές της δαπάνες πλέον του 2% του ΑΕΠ και την υποστήριξη στη στάθμευση, πρόσβαση και εναέρια διέλευση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ - ιδίως δε για τη φιλοξενία στη Ναυτική Βάση της Σούδας - οι οποίες υποστηρίζουν κρίσιμες επιχειρήσεις σε πολλαπλά θέατρα επιχειρήσεων».
Παραπέρα, ο Χέγκσεθ διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ «παραμένει προσηλωμένο στη συνεργασία με την Ελλάδα» και ότι ο ίδιος πιστεύει πως αυτή «θα εμβαθυνθεί περαιτέρω στο μέλλον, ιδίως καθώς προχωρά η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35». Και πώς αλλιώς, εφόσον η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο (Γενάρης 2024) με την οποία «προτεινόταν» η πώληση F-35 στην Ελλάδα τόνιζε ότι «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας, την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Με το άλλο πόδι στην Τουρκία, εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε επίσης ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».
Σε αυτό το φόντο, σε ό,τι αφορά το μέλλον στους εξοπλισμούς και την πολεμική προπαρασκευή ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη «οι Ευρωπαίοι εταίροι να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Αμυνα». Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα, «ως ένα εκ των παλαιότερων μελών του ΝΑΤΟ, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τους άλλους εταίρους, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τον ηγετικό της ρόλο σε περιφερειακές πρωτοβουλίες για την Ασφάλεια» - βασικά να αναλάβει κι άλλες, ακόμα πιο επικίνδυνες αποστολές στον ευρωατλαντικό καταμερισμό. Συμπληρώνει δε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση προσβλέπει με τους συνεργάτες του στη «συνεργασία» με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας «ώστε να εντοπιστούν νέοι τομείς όπου η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει».
Διόλου τυχαία, το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά σχέδιο για αποστολή ελληνικών F-16 στο FIR Βουκουρεστίου, μια ανάσα από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς εφάπτεται με το FIR Συμφερόπολης (Κριμαία). Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η απόφαση αφορά την αποστολή μέχρι και 8 F-16 Block 30 της 330 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης (έδρα η Νέα Αγχίαλος), ενώ θα μετακινηθούν και 16 χειριστές, συν περίπου 70 άτομα τεχνικό προσωπικό για την υποστήριξη και εξυπηρέτηση των μαχητικών, και ομάδα ασφαλείας, για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, από 1/8 έως 30/11. Η μεταστάθμευση θα αφορά την ανάληψη αποστολής ενισχυμένης αεροπορικής αστυνόμευσης (eAP: Enhanced Air Policing) του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία.
Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας επισκέπτεται σήμερα τη Βοστόνη, επισήμως για «συναντήσεις με ακαδημαϊκούς και στελέχη ερευνητικών κέντρων» και με τις συζητήσεις να εστιάζουν «στους τομείς έρευνας, καινοτομίας, τεχνολογίας και ανάπτυξης σχετικών προϊόντων διττής χρήσης». Θα επισκεφτεί επίσης το Lincoln Lab του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, το οποίο βρίσκεται εντός της αεροπορικής βάσης Hanscom. Το εργαστήριο εξειδικεύεται «στην έρευνα και την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών σε θέματα Ασφάλειας και Αμυνας». Ακούγεται πάντως ότι ενδέχεται να τον δεχτεί και ο Αμερικανός ομόλογός του.
Σημειωτέον, πέραν της Σούδας οι Αμερικανοί αισθάνονται και για άλλες τοποθεσίες ...υπόχρεοι απέναντι στην ελληνική αστική τάξη. Π.χ. στην επίσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα στις ΗΠΑ ο αρχηγός του ΓΕΑ και στη συνάντηση με τον αρχηγό του Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πτέραρχο David Allvin, ο Αμερικανός εξέφρασε την «εκτίμησή» του για τη «συνδρομή» της ελληνικής πλευράς στην αεροπορική βάση της Λάρισας, υπογραμμίζοντας τη «σημασία της συνεργασίας αυτής για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας».
Θυμίζουμε ότι στην αεροπορική βάση της Λάρισας από την άνοιξη του 2022 σταθμεύουν τουλάχιστον 4 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» των Αμερικανών. Τα διαχειρίζεται η 371 Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US Air Force (τα στελέχη της έχουν απλωθεί σε υποδομές της 348ης Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας) και αποτελούν τα «μάτια» των Αμερικανών από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μοίρα έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση και γιγαντιαίων αμερικανικών μεταγωγικών, που επίσης έχουν αξιοποιήσει τη βάση της Λάρισας.
Με το «playbook» της εμπλοκής γεμάτο, λοιπόν, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν «ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, κυρίως στους τομείς των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της εκπαίδευσης», όπως λένε από το ΓΕΑ.