Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποκαλυπτική απάντηση

Οι... «βενιζέλειες» «μηχανικές μέθοδοι»
Οι... «βενιζέλειες» «μηχανικές μέθοδοι»
Τη μεταφορά του «δόγματος» της... άγριας Δύσης, «πρώτα πυροβολάμε και μετά ρωτάμε» στην πολιτική του ΥΠΠΟ ακολουθεί ο Ε. Βενιζέλος.

Απαντώντας στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου και Λιάνας Κανέλλη, τον περασμένο Απρίλη, για τις καταστροφές στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ), για το αν υπάρχει μελέτη θεμελίωσής του και από ποιον έχει εγκριθεί, ο υπουργός είναι αποκαλυπτικός: «... η πλήρης, αναλυτική και τεκμηριωμένη έκθεση της ανασκαφής θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας». Και πιο κάτω: «... στην παρούσα φάση εκπονείται η οριστική μελέτη, στην οποία θα συμπεριληφθεί και η μελέτη θεμελίωσης» του μουσείου. Πιο απλά: ενώ δεν έχει τελειώσει η ανασκαφή, η μελέτη θεμελίωσης είναι στα «σκαριά»!

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση είχε προαποφασίσει να καταστρέψει ό,τι θα βρισκόταν στις σωστικές ανασκαφές στου Μακρυγιάννη για να κατασκευάσει το μουσείο. Οπως έχουμε ήδη γράψει, σημαντικές αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν πέφτουν θύματα των κομπρεσέρ. Μάλλον είναι οι... «μηχανικές μέθοδοι», που αναφέρει ο υπουργός στην απάντησή του.

Ο υπουργός δεν απαντά στις υπόλοιπες ερωτήσεις των βουλευτών, μεταξύ των οποίων: πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τη διεθνή κατακραυγή για τη χωροθέτηση του ΝΜΑ. Για το αν υπάρχει οικοδομική άδεια για τις εκσκαφές (ο υπουργός τις βαφτίζει «ανασκαφές» και ξεμπερδεύει). Για το πώς είναι δυνατόν να καταστρέφονται αρχαιότητες που δεν έχουν ανακοινωθεί. Στο τελευταίο ο υπουργός απαντά ότι τα ευρήματα έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο (από πότε οι εφημερίδες ανέλαβαν να υποκαθιστούν τους αρχαιολόγους στη σύνταξη των επιστημονικών ανακοινώσεων;) και σε «επιστημονικά περιοδικά». Απλώς, παραδέχεται πως δεν υπάρχει πλήρης και αναλυτική έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ