Μετά το συγκλονιστικό εύρημα των ομαδικών τάφων εκτελεσθέντων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, που αποτελούν σημαντικό τεκμήριο για τον χαρακτήρα του αστικού κράτους και της Δικαιοσύνης του, τη συνέχεια του ιστορικού νήματος του κολαστηρίου έρχεται να ξετυλίξει το βιβλίο του Κωνσταντίνου Αρ. Λογοθέτη, δικηγόρου - πρώην εισαγγελέα, με τίτλο «Γεντί Κουλέ: Ετσι έκλεισε το κάτεργο...».
Το βιβλίο (εκδόσεις «Μπαρμπουνάκης») ρίχνει άπλετο φως στον μεγάλο αγώνα αλλά και στα εμπόδια που συνάντησαν από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής και της καριέρας τους, οι δύο άτεγκτοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, ο συγγραφέας του βιβλίου και η Χρυσούλα Γιαταγάνα, τη δεκαετία του 1980, προκειμένου να προστατευτεί η ανθρώπινη υπόσταση των κρατουμένων και να κλείσει οριστικά το κάτεργο της φρίκης και των οργίων, τον Ιούνη του 1989.
Στην έκδοση αυτή ο Κ. Λογοθέτης παρουσιάζει λεπτομερώς τις πολυάριθμες πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που του ασκήθηκαν από την πολιτική και δικαστική ηγεσία για να ανακαλέσει τις αποκαλύψεις του, ενώ μεταξύ άλλων τεκμηρίων παραθέτει πρακτικά από τη δίκη της Χρ. Γιαταγάνα.
Ολα ξεκινούν τον Μάρτη του 1984, όταν σε τακτική επιθεώρηση του Γεντί Κουλέ η εισαγγελέας Χρ. Γιαταγάνα εντοπίζει σοβαρότατα εγκλήματα που έχουν να κάνουν με βασανισμούς κρατουμένων, διακίνηση ναρκωτικών, δωροδοκίες του προσωπικού και του διευθυντή των φυλακών, και συντάσσει το πόρισμά της.
Βάσει του πορίσματός της ξεκινά ένας κύκλος ανακρίσεων, ωστόσο οι κρατούμενοι ανακαλούν τις καταθέσεις τους ο ένας μετά τον άλλον, ενώ όσοι δεν κάμπτονται μεταφέρονται παράτυπα σε άλλες φυλακές. Οι αποκαλύψεις αυτές όπως είναι φυσικό εγείρουν ερωτήματα στην κοινή γνώμη και αναγκάζουν την εισαγγελία Θεσσαλονίκης να διατάξει νέα έρευνα, η οποία ανατίθεται στον αντεισαγγελέα Κ. Λογοθέτη.
Βιασμοί ανηλίκων υπό την επήρεια ναρκωτικών, άγριοι ξυλοδαρμοί, κρατούμενοι που καταπίνουν κουτάλια, θερμόμετρα, ακόμα και κεραίες αυτοκινήτου για να γλιτώσουν από την κόλαση, είναι μερικά από όσα συναντούν και καταγράφουν στα πορίσματά τους οι δύο εισαγγελείς.
Ενα «μικρό κύκλωμα» που έχει στηθεί μέσα από το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να σταματήσει τις έρευνες και να ρίξει «μαύρο» στην υπόθεση, επιδιδόμενο σε προσπάθεια κατακρεούργησης των χαρακτήρων των δύο εισαγγελέων, όπως φανερώνεται και από δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής που περιλαμβάνονται στην έκδοση. Ομως η κοινή γνώμη έχει αντίθετη άποψη...
Σε ένα σκάνδαλο ολκής, το κύκλωμα, αποτελούμενο από δικαστικούς λειτουργούς, υπαλλήλους και τον διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος, αλλά και κορυφαία στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καταδιώκει ποινικά τους δύο επειδή απλά τόλμησαν να κάνουν τη δουλειά τους. Η Γιαταγάνα οδηγείται σε δίκη, κατηγορούμενη για συκοφαντική δυσφήμιση του υπουργού Νίκου Αθανασόπουλου, τον οποίο είχε κατονομάσει ότι την απειλούσε να κλείσει το πόρισμα.
Η κατάθεση του Λογοθέτη σε εκείνη τη δίκη γίνεται η αφορμή να διωχθεί πειθαρχικά 8 φορές! Εν τέλει παραιτείται, καθώς, ενώ απαλλάσσεται από όλα τα αδικήματα, σκόπιμα τον παραλείπουν στις προαγωγές του εισαγγελικού κλάδου.
Λίγο μετά την αποχώρηση του Λογοθέτη από το δικαστικό σώμα, ανακοινώνεται ότι το Γεντί Κουλέ κλείνει, αφού όπως αναφέρεται στο βιβλίο «το πολιτικό κόστος με τη διατήρηση του κάτεργου ήταν πια όχι απλά δυσβάσταχτο αλλά - κυριολεκτικά - αβάστακτο».
Διατρέχοντας τις σελίδες που περιγράφουν την πολυσχιδή πορεία προς την τελική δικαίωση, ο αναγνώστης βρίσκεται μπροστά στην ιστορική αλήθεια, μια αλήθεια ωμή και βίαιη, απογυμνωμένη από τυχόν φληναφήματα, μια αλήθεια όμως που κρίνεται αναγκαία και διαχρονικά επίκαιρη.