Συζητήθηκε η Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή
Από πρόσφατη συνάντηση βουλευτών του ΚΚΕ με το Σωματείο στο δίκτυο δομών |
Η Επίκαιρη Ερώτηση είχε κατατεθεί με δεδομένο ότι στο τέλος του 2025 η χρηματοδότηση λήγει, με αποτέλεσμα το μέλλον του δικτύου δομών και του προσωπικού που δουλεύει σε αυτό να είναι, για μια ακόμα φορά, αβέβαιο. Η απάντηση της υφυπουργού στην βουλευτή του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή, επιβεβαίωσε πως δομές και προσωπικό βρίσκονται «στον αέρα».
Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προφανώς παζαρεύοντας μια νέα χρηματοδότηση με «ημερομηνία λήξης». Παράλληλα, έκανε λόγο για «προετοιμασία για σταδιακή χρηματοδότηση των δομών από εθνικούς πόρους», χωρίς να προσδιορίσει κανένα σχετικό χρονοδιάγραμμα. «Χρειάζεται αξιολόγηση των πραγματικών κρίσιμων δεδομένων» και για τον λόγο αυτό «ξεκινά εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας», είπε, αφήνοντας μεγάλα ερωτήματα για τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν οι δομές και για το μέλλον όσων κριθούν μη «βιώσιμες».
«Η ολόπλευρη προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, όσο η χρηματοδότηση των λιγοστών δομών του δικτύου εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα με ημερομηνία λήξης», τόνισε η Σεμίνα Διγενή. «Είναιαπαράδεκτοη προστασία από την πολύμορφη βία να υπολογίζεται μετο κριτήριο του "κόστους"για το κράτος, με βάση τουςαντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που διαπερνούν και τη σχεδιαζόμενη αξιολόγηση των δομών», πρόσθεσε. Σχολίασε ακόμα τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για στροφή στην πολεμική οικονομία, κατευθύνσεις «που οδηγούν σε εκτόξευση των δαπανών για πολεμικούς εξοπλισμούς και σε νέους κόφτες στη χρηματοδότηση σε κρίσιμες υποδομές, όπως είναι οι δομές για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους».
Αναδεικνύοντας τις δραματικές επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στην πεπατημένη των προκατόχων της, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού «δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», σε «εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία», ενώ παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων τα προβλήματα στη λειτουργία του δικτύου είναι πολλά και σοβαρά. Κόντρα στους ισχυρισμούς της υφυπουργού, που προσπάθησε να παρουσιάσει μια ιδανική εικόνα, κατήγγειλε το γεγονός πως εδώ και έναν χρόνο οι γυναίκες θύματα βίας στερούνται υπηρεσιών δωρεάν νομικής εκπροσώπησης, ενώ ανάλογα προβλήματα υπάρχουν με την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας.
Τέλος, η Σεμίνα Διγενή απαίτησε από την κυβέρνηση μέτρα για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και εξασφάλιση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του δικτύου σε όλη την Ελλάδα, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.