Την επιμονή στην πολιτική που υπονομεύει μορφωτικά καιεργασιακά δικαιώματα επιβεβαίωσε η συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
Χωρίς δεσμεύσεις στα δίκαια αιτήματα για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των δημόσιων σχολείων και για στήριξη των εκπαιδευτικών, έγινε τη Δευτέρα η συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην οποία η Ομοσπονδία έθεσε μια σειρά από οξυμένα χρόνια ζητήματα.
Οπως ενημερώνουν οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, η υπουργός δεν δεσμεύτηκε για καμία ουσιαστική βελτίωση στα μισθολογικά, πέρα από τις ήδη εξαγγελθείσες πενιχρές αυξήσεις - ψίχουλα, ενώ για το μεγάλο θέμα της στέγασης των αναπληρωτών και νεοδιόριστων πέταξε το μπαλάκι στους δήμους.
Σε ό,τι αφορά τις διώξεις, τα πειθαρχικά και την «αξιολόγηση», η ΑΣΕ μεταφέρει: «Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε βήμα από την εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων στα ζητήματα των πειθαρχικών διαδικασιών και της περιβόητης "αξιολόγησης". Παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι χρειάζεται αλλαγές, για να επιταχυνθεί η διαδικασία, προαναγγέλλοντας μάλιστα νέες προσλήψεις σχολικών συμβούλων».
«Αναμάσησε την κυβερνητική προπαγάνδα περί "αρνητών της αξιολόγησης" και του δήθεν μόνιμου "όχι σε όλα" των εκπαιδευτικών, αγνοώντας τις προτάσεις του κλάδου», αναφέρει η ΑΣΕ, ενώ στις επισημάνσεις ότι η κυβερνητική πολιτική καθιστά το επάγγελμα του εκπαιδευτικού ολοένα και πιο απωθητικό, με 1.500 παραιτήσεις να καταγράφονται φέτος και με σοβαρό κίνδυνο σε λίγα χρόνια να μη βρίσκεται εκπαιδευτικός να δουλέψει στα σχολεία, «η υπουργός απάντησε με αφοπλιστικό κυνισμό "το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες"».
«Η υπουργός σιώπησε χαρακτηριστικά όταν τέθηκε το ζήτημα των διώξεων συναδέλφων λόγω συμμετοχής τους στην απεργία - αποχή από τις Ομοσπονδίες. Σε μια προκλητική και κυνική παραδοχή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Κατσαρός, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ε, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε κάθε τρεις και λίγο στα δικαστήρια", προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει το παράνομο πογκρόμ διώξεων εναντίον χιλιάδων εκπαιδευτικών που υπερασπίζονται το αυτονόητο δικαίωμα στην απεργία».
Μεταξύ άλλων η ΑΣΕ επισημαίνει την υπεράσπιση από πλευράς υπουργείου των «Ωνάσειων Σχολείων», αλλά και συνολικά την πολιτική της πολυτυπίας - κατηγοριοποίησης στην Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της εξαίρεσης των εκπαιδευτικών από το γενικό πλαίσιο κινητικότητας που ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο και αρνήθηκε κάθε συζήτηση σχετικά με την επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα, καθώς και την επαναφορά των υπευθύνων εργαστηρίων και των μαθημάτων της Καλλιτεχνικής Παιδείας και των Κοινωνικών Επιστημών.
Η ΑΣΕ μετά και από τη συνάντηση καλεί τον κλάδο, τους εκπαιδευτικούς και τις ΕΛΜΕ να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, που υπονομεύει τη δημόσια Εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.