Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Κίνας
Μειωμένος κατά 21% είναι ο προϋπολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που εγκρίθηκε χτες, ενόψει και νέων δεδομένων που διαμορφώνουν τα σχέδια πλήρους αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτόν, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ από τον Γενάρη.
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει 20% αύξηση της υποχρεωτικής συνδρομής των χωρών τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ, με φόντο και γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις που οξύνονται, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει επιπλέον 500 εκατ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία.
Ο αντιπρόεδρος του κρατικού συμβουλίου της Κίνας, Λιου Γκουοζιόνγκ, «φωτογραφίζοντας» την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ είπε ότι «ο κόσμος είναι αντιμέτωπος τώρα με τον αντίκτυπο μονομερών ενεργειών και πολιτικής ισχύος που οδηγούν σε μεγάλες προκλήσεις στην παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια (...) Η πολυμέρεια είναι ένα ασφαλές μέσο για την αντιμετώπιση δυσκολιών».
Νέους γύρους επιχειρηματικών και ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών προμηνύει άλλωστε και η συμφωνία που εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ και 11 αποχές (μεταξύ άλλων από Πολωνία, Ισραήλ, Ιταλία, Ρωσία, Σλοβακία και Ιράν) σχετικά με την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών. Στο όνομα του «δικαιότερου καταμερισμού» εμβολίων και φαρμάκων, η συμφωνία προβλέπει ότι ένα 20% της παραγωγής από σχετικές βιομηχανίες θα διατίθενται στον Οργανισμό, που έτσι - σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συμφωνίας - θα είναι σε θέση να διασφαλίζει την πρόσβαση και των φτωχότερων κρατών. Οπως επιβεβαιώθηκε ωστόσο και με την πανδημία COVID-19, το καπιταλιστικό κέρδος είναι αυτό που εμποδίζει από κάθε άποψη την ουσιαστική προστασία των λαών, γεγονός που δεν αναιρείται από καμία τέτοια συμφωνία.
Από τη μεριά του ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ χαρακτήρισε τον ΠΟΥ «ετοιμοθάνατο» και κάλεσε «τους υπουργούς Υγείας του κόσμου να εκλάβουν την αποχώρησή μας από τον Οργανισμό ως έκκληση αφύπνισης». Πρόσθεσε δε ότι «ήρθαμε ήδη σε επαφή με χώρες που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και ενθαρρύνουμε κι άλλους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», ο Κένεντι Τζούνιορ υποστήριξε ακόμα ότι ο ΠΟΥ απέτυχε να αντλήσει διδάγματα από την περίοδο της πανδημίας, και επέκρινε τη νέα συμφωνία με το επιχείρημα ότι «θα εγκλωβίσει την αντιμετώπιση μιας πανδημίας στη δυσλειτουργία του Οργανισμού», καταλήγοντας πως «εμείς δεν θα πάρουμε μέρος σε αυτό».