Τρίτη 20 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» για τα μονοπώλια

Νέα συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» υπέγραψαν χτες Βρετανία και ΕΕ, στο πλαίσιο συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν στο Λονδίνο, με τις δύο πλευρές να αναζητούν συμβιβασμούς μεταξύ τους, νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλιά τους και τρόπους ενίσχυσης της πολεμικής τους προπαρασκευής, ενώ κλιμακώνεται ο διεθνής ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και εντείνονται αντιθέσεις μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ένα νέο σύμφωνο ασφάλειας που ανοίγει τον δρόμο στα βρετανικά μονοπώλια να συμμετάσχουν στην πίτα των 150 δισ. ευρώ του προγράμματος SAFE της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των ομίλων της πολεμικής βιομηχανίας - αν και σημειώνεται ότι θα χρειαστούν και νέες διαπραγματεύσεις για το εν λόγω θέμα.

Ανακοινώθηκαν επίσης μία 12ετής συμφωνία αλιείας για πρόσβαση χωρών ΕΕ στα βρετανικά εγχώρια ύδατα (που αντικαθιστά προηγούμενη πρόβλεψη για ετήσιες διαπραγματεύσεις από το 2026), μείωση ελέγχων στην εξαγωγή διαφόρων κατηγοριών βρετανικών τροφίμων και ποτών στην ΕΕ (που μετά το Brexit συρρικνώθηκαν σημαντικά), συμφωνία στους τομείς Ενέργειας, γεωργίας, κλιματικής αλλαγής, μετανάστευσης και αστυνόμευσης, και «κινητικότητας» μεταξύ πολιτών χωρών των δύο πλευρών, προκειμένου να μπουν φθηνά εργατικά χέρια από χώρες της ΕΕ σε βρετανικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το «Sky News» συζητείται το πρόγραμμα «κινητικότητας» νέων εργαζομένων να επιτρέπει σε άτομα 18 έως 30 ετών να μετακινούνται και να εργάζονται «ελεύθερα» μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αναμενόταν επίσης να υπογράψουν έγγραφο που θα ορίζει το κοινό τους όραμα για τα «μεγάλα παγκόσμια» διακυβεύματα και ένα ακόμη που θα αναφέρει τα ζητήματα στα οποία σκοπεύουν να διαπραγματευτούν και να σημειώσουν προόδους τους επόμενους μήνες, όπως το θέμα της «επιχειρηματικής κινητικότητας».

Στον τομέα της Ενέργειας, η Βρετανία αποφάσισε να ενταχθεί «αποτελεσματικά» στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά ηλεκτρισμού και να ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ με εποπτεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Σε άλλα ζητήματα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Λάμι και η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, αναλαμβάνουν να τα συζητούν ανά εξάμηνο, πέρα από τις τακτικές συναντήσεις για θέματα όπως π.χ. οι υβριδικές απειλές, τα Δυτικά Βαλκάνια, το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναφέρθηκε στην έναρξη μίας «νέας εποχής» στις διμερείς σχέσεις, ενώ εγκωμίασε τη συμφωνία ως έναν τρόπο για να «πάμε μπροστά από τα αδιέξοδα σε παλιότερες αντιπαραθέσεις, να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω, επικεντρώνοντας στο τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για το εθνικό συμφέρον».

Στην κοινή συνέντευξη που έδωσε αργότερα με τον Στάρμερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντ. Κόστα εξήρε τις δυνατότητες των δύο πλευρών λέγοντας πως ΕΕ και Βρετανία «είναι γείτονες, σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι» και «πάροχοι διεθνούς σταθερότητας και μίας διεθνούς τάξης στη βάση κανόνων». Πρότεινε ξανά την άσκηση πιέσεων στη Ρωσία μέσω κυρώσεων για «εκεχειρία άνευ όρων». Διαβεβαίωσε πως Λονδίνο και Βρυξέλλες συνεργάστηκαν «χέρι με χέρι για να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να σταθεροποιήσουν τις διατλαντικές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ