Το σκληρό παζάρι των ΗΠΑ με το Ιράν με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που έχει ξεκινήσει επίσημα από τις αρχές Απριλίου, αλλά και τα σχέδια για την παραγωγή νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών κυριάρχησαν στις δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, στο Κατάρ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
Μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Ντόχα, ο Τραμπ εκτίμησε πως οι ΗΠΑ «είναι πολύ κοντά» στο να κλείσουν μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκτιμώντας πως το τελευταίο έχει «κατά κάποιον τρόπο» συμφωνήσει σε κάποιους όρους.
«Δεν θα φτιάξουν, και το λέω με φιλικό τρόπο, πυρηνική σκόνη. Δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν καμία πυρηνική σκόνη στο Ιράν», δήλωσε. Επανέλαβε ότι η Τεχεράνη «δεν πρέπει ποτέ» να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας πως οι διαπραγματευτές των δύο χωρών «είναι πολύ κοντά ίσως στο να κλείσουν συμφωνία».
Το αμερικανικό δίκτυο CNN υπενθύμισε ότι οι χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο αμερικανο-ισραηλινής ή ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επειδή αυτό θα προκαλούσε, μεταξύ άλλων, μία σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή και θα έσερνε μετά βεβαιότητας την περιοχή σε έναν νέο, περιφερειακό πόλεμο.
Ο Τραμπ εμφανίστηκε χτες στην Ντόχα να διαβεβαιώνει πως είναι αποφασισμένος «να προστατεύσει» το Κατάρ «αυτό το πολύ ιδιαίτερο μέρος με την πολύ ιδιαίτερη βασιλική οικογένεια».
Την προηγούμενη μέρα, πάντως, είχε εξαπολύσει απειλές εναντίον της Τεχεράνης, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε και νέες κυρώσεις κατά του Ιράν. «Προειδοποίησε» δε ότι «δεν θέλει οι πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν να πάρουν βίαιη τροπή».
Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Πεζεσκιάν, δήλωσε την Τετάρτη πως ο Αμερικανός ομόλογός του είναι αφελής «εάν νομίζει πως μπορεί να έρθει στην περιοχή μας, να μας απειλήσει και να ελπίζει πως θα υποχωρήσουμε στις απαιτήσεις του».
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά την ομιλία του στην αμερικανική βάση Udeid (Ουντέιντ) του Κατάρ που είναι η μεγαλύτερη στη Μέση Ανατολή και φιλοξενεί περίπου 8.000 Αμερικανούς στρατιώτες, λειτουργώντας ως περιφερειακό στρατηγείο της «Κεντρικής Διοίκησης» του στρατού των ΗΠΑ (CENTCOM), ανέπτυξε τα σχέδιά του για επενδύσεις 38 δισ. δολαρίων στη βάση και μίλησε για τα σχέδια ανάπτυξης μελλοντικών αμερικανικών αεροσκαφών.
Οπως είπε οι ΗΠΑ «πολύ σύντομα» θα αποκτήσουν μαχητικό έκτης γενιάς, το F-47 (που μπορεί να αντικαταστήσει τα F-22 Raptor), αποκαλύπτοντας πως εξετάζεται το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-35 μέσω μίας νέας «βελτιωμένης έκδοσης» που μπορεί να ονομαστεί «F-55» και θα έχει δύο κινητήρες.