Συνεχίζεται η αυθαίρετη πρακτική της επιβολής απέλασης και διοικητικής κράτησης σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, κατά τρόπο συστηματικό, ακόμη και προς χώρες στις οποίες οι λεγόμενες επιστροφές δεν επιτρέπονται ούτε είναι εφικτές στην πράξη, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την ανάλυση των επίσημων στατιστικών στοιχείων των διαδικασιών επιστροφής και απέλασης και της διοικητικής κράτησης για το έτος 2024, που δημοσιοποιεί η οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο». Τα στοιχεία αυτά έχουν διατεθεί από τις ελληνικές αρχές μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Το 2024 εκδόθηκαν 31.629 αποφάσεις απομάκρυνσης από την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με 29.869 το 2023. Από αυτές, το 39% ήταν αποφάσεις επιστροφής και το 61% ήταν αποφάσεις απέλασης. Μόλις το 0,97% αυτών προσβλήθηκαν με ενδικοφανή προσφυγή στην Ελληνική Αστυνομία, με μόνο το 3,2% των ελάχιστων προσφυγών να γίνονται δεκτές. Αναδεικνύονται έτσι τα εμπόδια στην πρόσβαση στο συγκεκριμένο ένδικο βοήθημα.
Το 2024, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.865 επιστροφές και απελάσεις, αριθμός μειωμένος σε σχέση με 6.340 το 2023, παρά τον αυξημένο αριθμό αποφάσεων επιστροφών και απελάσεων.
Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε 29.233 αποφάσεις διοικητικής κράτησης το 2024. Προκύπτει ότι η προαναχωρησιακή κράτηση εξακολουθεί να επιβάλλεται συστηματικά στις διαδικασίες απομάκρυνσης από το ελληνικό έδαφος και όχι κατ' εξαίρεση, όπως απαιτεί το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο. Το 99,5% των αποφάσεων απέλασης συνοδεύονταν από κράτηση, ενώ στις διαδικασίες επιστροφών το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε στο 61,4%.
Το 2024 κατατέθηκαν συνολικά 4.130 αντιρρήσεις κατά της κράτησης, που αντιστοιχούν στο 14,1% του συνόλου των αποφάσεων κράτησης. Προσβλήθηκαν δηλαδή στα δικαστήρια λιγότερες από μία στις πέντε αποφάσεις κράτησης. Το 42,2% των αντιρρήσεων κατά της κράτησης που εξετάστηκαν στην ουσία τους ενώπιον των διοικητικών πρωτοδικείων το 2024 έγιναν δεκτές.
Τέλος, ο αριθμός των ανθρώπων που τελούσαν υπό διοικητική κράτηση στα τέλη του 2024 ήταν 1.626, εκ των οποίων το 90% κρατούνταν σε έξι προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) και το υπόλοιπο 10% σε αστυνομικά τμήματα ανά την επικράτεια. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης, συνεχίζονται οι σοβαρές ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υποστήριξη των ανθρώπων που τελούν υπό διοικητική κράτηση και η υποστελέχωση των ΠΡΟΚΕΚΑ σε υγειονομικό προσωπικό.