Τετάρτη 14 Μάη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ "999"»
Από αύριο στον κινηματογράφο «Τριανόν»

Το νέο ντοκιμαντέρ του Κώστα Σταματόπουλου για τους Γερμανούς αντιφασίστες στην Ελλάδα 1941 - 1945

Ογδόντα χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο μια άγνωστη σελίδα αντίστασης: Γερμανοί και γερμανόφωνοι στρατιώτες της Βέρμαχτ λιποτακτούν, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Ελληνική Αντίσταση και τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ), πολεμούν τον ναζισμό από το εσωτερικό της κατεχόμενης Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ «Πειθαρχική Μεραρχία "999"» του Κώστα Σταματόπουλου αναφέρεται σε μια ελάχιστα γνωστή αλλά βαθιά συγκινητική πτυχή της Ιστορίας στη θυελλώδη δεκαετία του 1940, που συντάραξε την Ευρώπη και το μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη. Με άξονα την Πειθαρχική Μεραρχία «999» - μια μονάδα του Γερμανικού Στρατού με πολιτικούς κρατούμενους και αντιφασίστες στρατιώτες, που είχαν χαρακτηριστεί «ανάξιοι να υπηρετήσουν» - το έργο φωτίζει τη δράση των Γερμανών αντιναζιστών που κατά την Κατοχή λιποτάκτησαν, ενώθηκαν με τον ΕΛΑΣ και συμμετείχαν ενεργά στην Αντίσταση.

Η ταινία καταγράφει για πρώτη φορά σε κινηματογραφική μορφή αυτήν τη σημαντική ιστορία, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, μαρτυρίες επιζώντων και απογόνων, καθώς και επιστημονική τεκμηρίωση. Αναδεικνύει το αντιφασιστικό δίκτυο AKFD (Antifaschistisches Komitee Freies Deutschland) και τον ρόλο των «Πειθαρχικών Ταγμάτων 999» στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1941 - 1945. Μια ιστορική καταγραφή βασισμένη σε τεκμηριωμένη έρευνα, αρχειακό υλικό και προσωπικές μαρτυρίες.

  • Η ΚΟΒ Οπτικοακουστικού της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών Αττικής του ΚΚΕ καλεί «στην προβολή της ταινίας του συντρόφου μας Κώστα Σταματόπουλου». Οπως σημειώνει, «το ντοκιμαντέρ "Πειθαρχική Μεραρχία «999»" καταγράφει για πρώτη φορά σε κινηματογραφική μορφή μία από τις πιο λαμπρές σελίδες του προλεταριακού διεθνισμού, σύγχρονο δίδαγμα για τις πράξεις αυτοθυσίας και προλεταριακού ηρωισμού».

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ