«Ακόμα δεν έχουμε βρει αποδεκτή συμφωνία» δηλώνει ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ
«Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε χτες μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μ. Σέφτσοβιτς, αναφερόμενος στο παζάρι για τους όρους των εμπορικών συναλλαγών ΗΠΑ - ΕΕ. «Δεν νιώθουμε αδύναμοι» απέναντι στις ΗΠΑ, δήλωσε, «δεν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε υπερβολική πίεση να αποδεχτούμε μια συμφωνία που δεν θα ήταν δίκαιη για εμάς».
Καθώς «τρέχει» η 90ήμερη αναστολή των σαρωτικών δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ για τις εισαγωγές από την ΕΕ, ο Σέφτσοβιτς θύμισε ότι οι αμερικανικοί δασμοί εφόσον τεθούν σε εφαρμογή θα καλύπτουν το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, ενώ αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 97%, καθώς η Ουάσιγκτον εξετάζει την επιβολή και νέων δασμών για φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς και άλλα.
Ο Σέφτσοβιτς υπογράμμισε ότι οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται επίσης στο 87% του παγκόσμιου εμπορίου που δεν διεξάγεται με τις ΗΠΑ και εντείνουν διαπραγματεύσεις με Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Μαλαισία, υποστηρίζοντας ότι «τα τηλέφωνά μας δεν σταματούν να χτυπούν, επειδή όλοι θέλουν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μαζί μας».
Σημειωτέον ότι μιλώντας πριν λίγες μέρες στο κοινοβούλιο της χώρας του (της Σλοβακίας), ο Επίτροπος της ΕΕ είπε: «Οφείλω να πω ότι προετοιμαζόμαστε επίσης για την πιθανότητα αυτές οι διαπραγματεύσεις (με τις ΗΠΑ) να μη φτάσουν σε θετική συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, είναι τρικυμιώδεις και από όσο μπορούμε να δούμε μέχρι τώρα, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε μια συμφωνία αποδεκτή».
Ακόμα, μιλώντας στην εφημερίδα «Financial Times» ο Σέφτσοβιτς περιέγραψε μεν ως «φιλοδοξία του» μια «ισορροπημένη και δίκαιη» συμφωνία με τον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος και σε ανταλλάγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Ουάσιγκτον.
Κάνοντας λόγο για «πρόοδο» που έχουν σημειώσει ΗΠΑ - ΕΕ «μέσω πολλαπλών γύρων προσωπικών και τηλεφωνικών διαπραγματεύσεων», ο Σέφτσοβιτς είπε ότι στις συναντήσεις που είχε και ο ίδιος πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, εξήγησε πως «αν αυτό που βλέπουμε ως πρόβλημα στο έλλειμμα είναι 50 δισ. ευρώ, πιστεύω ότι μπορούμε πραγματικά (...) να λύσουμε αυτό το πρόβλημα πολύ γρήγορα μέσω αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω κάποιων γεωργικών προϊόντων, όπως η σόγια, ή άλλων τομέων».
Επισήμανε δε ότι με τις ΗΠΑ «μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε πολλά μαζί, ιδίως όσον αφορά την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του χάλυβα και του αλουμινίου, συνεργαζόμενοι για τους ημιαγωγούς, ξεπερνώντας τις εξαρτήσεις από κρίσιμες πρώτες ύλες», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στον ανταγωνισμό με την Κίνα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στο Πεκίνο χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ΕΕ - Κίνας, αφού είπε ότι «ο κόσμος διέρχεται βαθιών αλλαγών που έχουμε να δούμε έναν αιώνα και το διεθνές τοπίο αναπτύσσεται με ακόμα ταχύτερο ρυθμό», σημείωσε ότι «για Κίνα και ΕΕ η συνεργασία, η συναίνεση και οι ευκαιρίες υπερτερούν μακράν του ανταγωνισμού, των διαφορών και των κινδύνων». Ενόψει της διμερούς Συνόδου που θα γίνει τον Ιούλη, ο Λιν είπε ότι «η Κίνα και η ΕΕ, εφόσον ενώνουν δυνάμεις, θα επιτυγχάνουν αμοιβαίες επιτυχίες και θα ακτινοβολούν μαζί στον κόσμο».
Στο μεταξύ, χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, είπε αναφορικά με την δασμολόγηση των εισαγόμενων στις ΗΠΑ αγαθών ότι «θα βάλουμε πολύ δίκαιους αριθμούς και θα πούμε, εδώ είναι - τι θέλει αυτή η χώρα, τι θέλουμε. Και συγχαρητήρια, έχουμε μια συμφωνία. Και είτε θα πουν "υπέροχα" και θα αρχίσουν να ψωνίζουν, είτε θα πουν "όχι καλά"», αφήνοντας να εννοηθεί ότι απομακρύνεται από την επιλογή της διαπραγμάτευσης.
Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο είπε ότι για τους δασμούς «θα δημιουργηθεί ένας πολύ δίκαιος αριθμός, θα είναι ένας χαμηλός αριθμός. Δεν επιδιώκουμε να πλήξουμε χώρες» καταλήγοντας ακόμα ότι ...«δεν χρειάζεται να υπογράψουμε συμφωνίες». Ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας ότι καμιά πλευρά δεν μπορεί να θέτει απόλυτα τους δικούς της όρους, ισχυρίστηκε ότι «θα μπορούσαμε να υπογράψουμε 25 συμφωνίες αυτή τη στιγμή αν θέλαμε...».
Τα θέματα των δασμών, των εμπορικών συναλλαγών και των διμερών σχέσεων αναμενόταν να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο με τον νέο πρωθυπουργό του Καναδά, Μ. Κάρνεϊ.
Με ανάρτησή του αμέσως πριν τη συνάντηση ο Τραμπ εμφανίστηκε να σημειώνει ότι «δεν μπορεί να καταλάβει (...) γιατί η Αμερική επιδοτεί τον Καναδά με 200 δισ. δολάρια τον χρόνο». Ανέφερε δε ότι «δεν χρειαζόμαστε τα αυτοκίνητά τους, δεν χρειαζόμαστε την ενέργειά τους, δεν χρειαζόμαστε την ξυλεία τους, δεν χρειαζόμαστε τίποτα από ό,τι έχουν (...) Αυτοί, από την άλλη, χρειάζονται τα πάντα από εμάς!».
Κατά τη διάρκεια των αρχικών δηλώσεων στη συνάντηση, ο Ντ. Τραμπ επανέλαβε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Καναδάς πρέπει να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι «θα υπήρχαν πολλά πλεονεκτήματα», ενώ χαρακτήρισε «τεχνητό» το σύνορο ΗΠΑ - Καναδά.
Ο Μ. Κάρνεϊ αντέτεινε ότι ο Καναδάς «δεν θα είναι προς πώληση, ποτέ», με τον Τραμπ να απαντάει «ποτέ μην λες ποτέ».
Ο Καναδός πρωθυπουργός επαίνεσε παρ' όλα αυτά τον Τραμπ γιατί «αναζωογόνησε» τη «διεθνή ασφάλεια» και το ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι ο Καναδάς θα βάλει το «πλήρες μερίδιό» του στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.