Πέμπτη 17 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επιθέσεις σε φυλακές στη Γαλλία

Επιθέσεις σε φυλακές πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες, σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «τρομοκρατικές ενέργειες».

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν χθες, οπότε μεταξύ άλλων πυρπολήθηκαν οχήματα σε χώρο στάθμευσης της φυλακής της Ταρασκόν στα νοτιοανατολικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζ. Νταρμαμέν έκανε λόγο για απόπειρα «αποσταθεροποίησης», υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται καθαρά για τρομοκρατικές ενέργειες».

«Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το κράτος, εκφοβίζοντας», είπε μεταξύ άλλων, εμφανίζοντας τα περιστατικά ως αντίδραση σε μέτρα που λαμβάνονται «κατά της χαλαρότητας που υπήρχε (...) η οποία οδήγησε τη χώρα μας σε εξαιρετικά σοβαρές δυσχέρειες, δίκτυα ναρκωτικών που συνεχίζουν τη δράση τους από τα κελιά στη φυλακή», για να καταλήξει λέγοντας ότι «το κράτος δεν θα υποκύψει».

Χθες ανακοινώθηκε ότι τις σχετικές έρευνες για τα γεγονότα ανέλαβε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία.

Μεταξύ άλλων έχουν σημειωθεί πυρπολήσεις οχημάτων αλλά και επιθέσεις με πυρά αυτόματων όπλων εναντίον φρουρών σε πύλες ιδρυμάτων, όπως έγινε στη φυλακή της Τουλόν.

Ορισμένες επιθέσεις συνοδεύονται από την υπογραφή «DDPF» (τα αρχικά των λέξεων «droits des prisonniers francais», δηλαδή «δικαιώματα των Γάλλων φυλακισμένων»), που πολλοί χαρακτήρισαν «τρομοκρατική οργάνωση».

Το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε χθες, επικαλούμενο πηγή από τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ξένη ανάμειξη στις ενέργειες αυτές.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ