Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Κυρ. Μητσοτάκη, με αντικείμενο «την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας», γίνεται σήμερα στη Βουλή.
Κατά πληροφορίες από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να περιγράψει το γενικό πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας, όπως θα διαμορφωθεί για την επόμενη 12ετία και πλέον, χωρίς να δώσει διαβαθμισμένες πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένος θα είναι ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που θα ακολουθήσει.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται, δίπλα στις μεγάλες προμήθειες, να εστιάσει και στη «συνεργασία» των Ενόπλων Δυνάμεων με ερευνητικά κέντρα και ντόπιες επιχειρήσεις για την παραγωγή πρότυπων όπλων, ή να τάξει στους εγχώριους ομίλους συνεργασίες και συμπαραγωγές με κεφάλαια του εξωτερικού. Αναμένεται επίσης, όπως λένε πηγές από το Μαξίμου, «να αναλύσει τη σημασία που έχει η Αμυνα και η σταθερότητα για την κοινωνία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον», αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, καθώς η εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ μόνο ανασφάλεια και αστάθεια γεννούν για τον λαό.
Αλλωστε, πίσω από φανφάρες και μεγαλοστομίες, η ουσία είναι ότι ο λαός θα φορτωθεί πανάκριβα συμβόλαια για νέα όπλα και μέσα που δεν θα πάνε για την Αμυνα της χώρας, αλλά για στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ όπου Γης κι ενώ εντείνονται οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας σε ό,τι αφορά αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.
Διόλου τυχαία, συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει ως πλεονέκτημα της «Ασπιδας του Αχιλλέα», που στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να στηθεί στο Αιγαίο (ως Αμυνα αντιπυραυλική, αντιαεροπορική, αντι-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή) ότι θα απελευθερωθούν οι σύγχρονες - υπό παραλαβή από τη Γαλλία - φρεγάτες και τα εκσυγχρονισμένα F-16, τα Rafale και αργότερα τα F-35, από αποστολές επιτήρησης και αναχαίτισης στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου, για να αναπτυχθούν σε άλλες ζώνες όπου η ντόπια αστική τάξη βλέπει να διακυβεύονται συμφέροντά της, π.χ. στην Ανατ. Μεσόγειο και στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα (π.χ. στις αποστολές της ΕΕ «Irini» και «Aspides», στα ανοικτά της Λιβύης και στον Κόλπο του Αντεν αντίστοιχα) αλλά με παλαιότερα σκάφη περιορισμένων δυνατοτήτων.
Παραπέρα, οι εξοπλισμοί που αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας κουμπώνουν πάνω στη στροφή και κεντρικά της ΕΕ στην πολεμική οικονομία, όπου ψάχνουν διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια, όσα τέλος πάντων δεν είδαν όσα κέρδη ανάμεναν στην «πράσινη» Ενέργεια, ευρύτερα την «πράσινη οικονομία» που τώρα πάει «περίπατο». Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, όπως έγινε προηγούμενα με τα τιμολόγια του ρεύματος και τις αλυσιδωτές αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντα ευρείας, λαϊκής κατανάλωσης, η «λυπητερή» θα πάει στον λαό, αφού όπως λένε οι κυβερνώντες «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν, συνεπικουρούμενοι από την αστική αντιπολίτευση που επίσης προβάλλει την «ανάγκη» για «κοστολογημένες προτάσεις», φτιάχνοντας κλίμα για νέες περικοπές σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά., ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για όπλα.
Διόλου τυχαία, από το Μαξίμου προσπαθούν να μαζέψουν τη συζήτηση που έχει ανοίξει εντός ΝΔ για αυξήσεις και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, πέραν όσων ανακοινώθηκαν για τις Ενοπλες Δυνάμεις. «Οταν ο πολίτης που αντιμετωπίζει προβλήματα και του οποίου προσπαθούμε να στηρίξουμε το εισόδημα - κυρίως της μεσαίας τάξης - ακούει μια μονοθεματική συζήτηση, χωρίς να υποτιμούμε την ανάγκη στήριξης των Σωμάτων Ασφαλείας, μας γυρίζει όλο και περισσότερο την πλάτη», λένε αναπαράγοντας τη ...μηχανική του κοινωνικού αυτοματισμού, που στο τέλος φέρνει καθηλωμένα εισοδήματα για όλα τα λαϊκά στρώματα.