Eurokinissi |
Η μονάδα που εγκαινιάστηκε χτες |
Πρόκειται για τη βιομηχανία «POLYECO AE», που σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της θα λειτουργεί με τους πιο αυστηρούς όρους περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας και θα αναπτύσσει τις εξής δραστηριότητες: Αξιοποίηση της σκόνης από τις σκουριές αλουμινίου και διάθεσή της ύστερα από επεξεργασία στην τσιμεντοβιομηχανία. Αξιοποίηση υλικών συσκευασίας της βιομηχανίας και μετατροπή τους σε εναλλακτικά καύσιμα. Δημιουργία εναλλακτικών στερεών καυσίμων με μηχανική ανάμειξη των οργανικών λασπών. Μετατροπή σε εναλλακτικά υγρά καύσιμα των οργανικών υγρών και ελαιωδών νερών με φυσικό διαχωρισμό.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ασπροπύργου, ο επικεφαλής της ΝΑΣ Δυτικής Αττικής Κ. Παπαπολυχρονίου και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επιδίδοντας και σχετικό υπόμνημα στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Σημειώνουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ασπροπύργου με ομόφωνη απόφαση καταγγέλλει την αδειοδότηση του συγκεκριμένου εργοστασίου, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη άδεια δίνει το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη του εργοστασίου να μεταφέρει επικίνδυνα απόβλητα από παντού και να τα επεξεργαστεί ή να τα αξιοποιεί με όποιον αυτός τρόπο κρίνει σκόπιμο. Και μάλιστα, σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη με μια σειρά από άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες, αποθήκες καυσίμων και διυλιστήρια.
Πρέπει να σημειώσουμε, πάντως, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και τις κατά καιρούς εξαγγελίες του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται στη χώρα μας με τη δημιουργία δύο εγκαταστάσεων αποθήκευσης, αξιοποίησης και καταστροφής τους (μία στη βόρεια και μία στη νότια Ελλάδα) δεν έχει προχωρήσει ούτε σπιθαμή. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δίνεται χώρος στους ιδιώτες να φτιάχνουν παρόμοια εργοστάσια, που τηρούν, έστω, κάποιες προδιαγραφές, ή να δίνονται αφειδώς άδειες σε διάφορους άλλους για τη μεταφορά τους, χωρίς να τηρείται κανένας έλεγχος. Και βέβαια πολλές ποσότητες τέτοιων επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων βρίσκονται παρατημένοι σε διάφορους χώρους ρυπαίνοντας το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε πολλές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ με το καρκινογόνο κλοφέν...