Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Φρένο χρέους» και Ταμείο Αμυνας στο επίκεντρο

Ετοιμοι για κυβερνητικές διαπραγματεύσεις με τον Μερτς οι Σοσιαλδημοκράτες

Μέρτς και Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις

2025 The Associated Press. All

Μέρτς και Σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις
Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (SPD) δήλωσαν χτες ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για πιθανό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), του Φρ. Μερτς.

Το SPD συνεδρίασε για να εκλέξει νέο αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος τον Λαρς Κλίνμπεϊλ.

Ο Κλίνμπεϊλ είπε ότι το SPD επιθυμεί γρήγορες συνομιλίες και να συμφωνήσει ένα χρονοδιάγραμμα για διαπραγματεύσεις για θέματα που κυμαίνονται από την «Αμυνα - Ασφάλεια» έως τις θέσεις εργασίας και την Πρόνοια, αλλά τόνισε ότι τώρα εναπόκειται στον Μερτς να διασφαλίσει ότι οι συζητήσεις θα αποδώσουν καρπούς.

Το SPD συμφωνεί στην πρόταση του Μερτς να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες μέσω ενός Ειδικού Ταμείου, και μάλιστα δεν αποκλείεται τα δυο κόμματα να επιχειρήσουν να το περάσουν στο σημερινό, απερχόμενο Κοινοβούλιο.

Η μεταρρύθμιση του χρέους και το Ταμείο Αμυνας θα απαιτούσαν την υποστήριξη των 2/3 στο Κοινοβούλιο, δηλαδή είναι αβέβαιο αν θα περάσουν από την επόμενη Βουλή.

«Εχουμε συμφέρον να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Κλίνμπεϊλ. «Εχουμε συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν πολύ περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας από ό,τι συμβαίνει σήμερα».

Βιομήχανοι και άλλοι εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων της Γερμανίας ζητούν μια ταχεία χαλάρωση του «φρένου χρέους», με το σκεπτικό ότι με περισσότερο δανεισμό θα βγει η Γερμανία από την ύφεση και θα χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση του γερμανικού στρατού.

Στο μεταξύ ο πιθανός επόμενος καγκελάριος Φρ. Μερτς επρόκειτο να συναντήσει χτες το βράδυ τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν στο Παρίσι, μετέδωσαν ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται η μελλοντική γερμανογαλλική σχέση και η στάση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ