Να «εξηγήσει» στον Αμερικανό ομόλογό του γιατί οι ΗΠΑ «δεν μπορείτε να διεξάγετε εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας και της Ευρώπης ταυτόχρονα» ιεράρχησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, κατά την προχτεσινή του συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, την οποία εκτός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συνέπειες για τον ευρωατλαντικό άξονα, απασχόλησε και ο λεγόμενος «εμπορικός πόλεμος», με φόντο τους δασμούς που η Ουάσιγκτον δρομολογεί και εξετάζει σε μια σειρά εισαγόμενα προϊόντα από αντιπάλους αλλά και από «συμμάχους».
«Δική μας βούληση αποτελεί μόνο ένας δίκαιος ανταγωνισμός (...) ανάμεσα στις βιομηχανίες μας... ισότιμος», όπως και «ανταλλαγές που ρέουν περισσότερο, όπως και περισσότερες επενδύσεις», δήλωσε ο Μακρόν. Εσπευσε δε να προσθέσει ότι γνωρίζει «τη σημασία που δίνετε στην αποκατάσταση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ».
Ο Μακρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία που προκαλούν στο Παρίσι και γενικά στις Βρυξέλλες οι αμερικανικοί δασμοί, κρίνοντας σκόπιμο και να αναφέρει ότι «στα αλήθεια δεν είναι ώρα να αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί. Γιατί; Επειδή το επείγον είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες μας ως προς την άμυνα και την ασφάλεια. Πώς θέλετε να το κάνουμε αυτό αν διεξάγεται εμπορικός πόλεμος;».
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον και οι υπουργοί Οικονομίας ΗΠΑ και Γαλλίας, Σκοτ Μπέσεντ και Ερίκ Λομπάρ αντίστοιχα. Ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου ανέφερε ότι ο Μπέσεντ συζήτησε με τον ομόλογό του «τις κοινές διεθνείς προτεραιότητες οικονομικής και εθνικής ασφάλειας» και από τη μεριά του «υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνέχισης της μακροχρόνιας διατλαντικής σχέσης των ΗΠΑ και της Γαλλίας».
Ολα αυτά ενώ τις επόμενες μέρες αναμένονται ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον και για το μέλλον των δασμών ύψους 25%, που αρχές Φλεβάρη ανέστειλε προσωρινά για εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό, αλλά έως τώρα δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τη συνέχεια.
Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί είπε ότι «πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την απροβλεψιμότητα του Προέδρου Τραμπ (...) Πρέπει να έχουμε συναίσθηση του γεγονότος ότι η απειλή των δασμών είναι πραγματική, και μπορεί να κρατήσει κάποιο καιρό». Μίλησε πάντως για «θετικά σχόλια» που άκουσε από «πολυάριθμους Αμερικανούς αξιωματούχος για όσα κάναμε», όσον αφορά την εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια στη μεθόριο των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ υπερασπίστηκε χτες τη χρήση των τελωνειακών δασμών, διαβεβαιώνοντας πως είναι «απαραίτητοι» για την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αυστραλό ομόλογό του Τζιμ Τσάλμερς στην Ουάσιγκτον, ο Μπέσεντ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι δασμοί μπορούν να αποτελέσουν «μια σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση, η οποία θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων».
Ομως, αναμένεται επίσης να υπηρετήσουν «στο να διορθωθούν και να αντιμετωπιστούν οι εσωτερικές ανισορροπίες σε άλλους οικονομικούς τομείς», προσαρμόζοντας τη ζήτηση των Αμερικανών καταναλωτών με μια αύξηση των τιμών.