Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΕΔΚΕ
Χειροκροτητής της κυβερνητικής πολιτικής

Τη συμφωνία της στην κυβερνητική κατεύθυνση να λειτουργούν οι δήμοι ως προέκταση του κρατικού μηχανισμού, παραχωρώντας έτσι την όποια αυτονομία διαθέτει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), εξέφρασε χτες η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Σχετικά με τις κατηγορίες περί κακοδιοίκησης και αδιαφάνειας που δέχτηκε ο θεσμός της ΤΑ, τόσο από την έκθεση του σώματος επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης όσο και από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, η ΚΕΔΚΕ - στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ - απέρριψε τη γενίκευση μεμονωμένων - όπως τις χαρακτήρισε - περιπτώσεων. Ωστόσο, αποδέχεται πλήρως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων που προωθεί η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, η ανάγκη «να επιταχυνθούν οι ρυθμοί στους τομείς αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης προκειμένου να συγκλίνουμε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Στην πράξη αυτό σημαίνει τη μετάβαση της ΤΑ από θεσμό έκφρασης των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων σε μηχανισμό εναρμόνισης με την πολιτική της αποτελεσματικότητας, δηλαδή τη μείωση του κόστους των δαπανών για υπηρεσίες προς τους δημότες. Η λογική αυτή οδηγεί κατ' αρχήν στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων, για τις οποίες οι δημότες θα πρέπει να πληρώνουν προκειμένου να τις έχουν. Γι' αυτό και η «ανησυχία» της ΚΕΔΚΕ όχι να καταργήσει τις δημοτικές επιχειρήσεις (τουλάχιστον αυτές που δραστηριοποιούνται σε δημοτικές υπηρεσίες), αλλά να μελετήσει την πραγματικότητα που υπάρχει στο χώρο. Και η ίδια η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ πάντως φαίνεται να αναγνωρίζει ότι στις δημοτικές επιχειρήσεις υπάρχει αδιαφάνεια, καθώς η λειτουργία τους έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των δημοτικών συμβουλίων.

Κατά τα άλλα, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ διαμαρτυρήθηκε για την επίθεση απέναντι στο θεσμό. Κάλεσε την πολιτεία «όπου συναντά φαινόμενα κακοδιοίκησης να είναι αμείλικτη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τα γενικεύει» - σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΔΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ