«Εχει δίκιο ο λαός μας να είναι συγκλονισμένος, να θέλει να βρεθεί στον δρόμο και να απεργήσει στις 28 Φλεβάρη διεκδικώντας αυτό το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί και, το κυριότερο, να μην συγκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, που έφτασαν στο σημείο εν έτει 2023 να βάλουν δύο τρένα στην ίδια γραμμή σε αντίθεση κατεύθυνση και να τα αφήσουν να συγκρουστούν», τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας.
Η συζήτηση ξεκίνησε μετά από πρόταση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, να παρθεί απόφαση για συμμετοχή την Παρασκευή στα συλλαλητήρια, μιλώντας μόνο για τις ευθύνες της κυβέρνησης, και την άρνηση της περιφερειακής αρχής της ΝΔ να βάλει το θέμα για ψήφιση.
Μιλώντας για το έγκλημα των Τεμπών ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισε πως «αυτό έχει πολλούς πολιτικούς ενόχους, αυτούς που τεμάχισαν τον σιδηρόδρομο, που ιδιωτικοποίησαν τα πιο κερδοφόρα του κομμάτια, τον εγκατέλειψαν, τον υποστελέχωσαν και δυο χρόνια μετά είναι σε χειρότερη κατάσταση. Είναι ένα διαχρονικό έγκλημα και δεν πρέπει να "κλείσουμε τα μάτια". Και το σύνθημα που ακούγεται στις διαδηλώσεις δεν σας αρέσει, αλλά είναι αληθινό "ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία", στην ανάγκη να αποδοθούν όλες οι διαχρονικές πολιτικές και ποινικές ευθύνες».
Στη συνέχεια, κάνοντας αναφορά στα πορίσματα του διαχειριστικού ελέγχου για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, που μπήκε ως θέμα της ημερήσιας διάταξης, ανέδειξε ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει έκφραση και στην Περιφέρεια της Αττικής.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «διαβάσαμε και τα πορίσματα του διαχειριστικού ελέγχου για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης. Θα σταθούμε και εδώ στο καθαρά πολιτικό ζήτημα, που ξεκινά από το προοίμιο των πορισμάτων. Που μιλάει για την υποστελέχωση ακόμα και κρίσιμων υπηρεσιών για να κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους. Η υποστελέχωση που υπάρχει παντού και την έχουμε καταγγείλει σε όλα τα επίπεδα, και η οποία από πού καλύπτεται; Καλύπτεται από επιχειρηματικούς ομίλους που κάνουν ένα πάρτι εκατομμυρίων διασπάθισης του ιδρώτα του ελληνικού λαού. Νόμιμο στη συντριπτική πλειοψηφία και ανοίγει την όρεξη αυτό το νόμιμο να επεκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες που ελέγχονται. Ομως, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, δηλαδή το φυτώριο πάνω στο οποίο ανθούν όλα αυτά τα "λουλούδια". Αυτό το φυτώριο είναι ότι όλα πουλιούνται και αγοράζονται.
Ακόμα και τώρα που συζητάμε, οι απευθείας αναθέσεις είναι μέσα στα πόδια μας. Ακόμα και τώρα χρηματοδοτούνται εργολαβικές εταιρείες νόμιμα με εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν έργα που θα μπορούσαν να κάνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, στελεχωμένες, πλήρως εξοπλισμένες. Ακόμα και για τη διαχείριση ενός καιρικού φαινομένου σαν του χιονιά. Αυτό θεωρούμε πως είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που συζητάμε, κι εμείς θα καταψηφίσουμε τον απολογισμό, όπως και τον προϋπολογισμό, κατά κύριο λόγο σκεπτόμενοι και θέλουμε και οι άνθρωποι που μας παρακολουθούν να κρίνουν πολιτικά και να βάζουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, όχι περιμένοντας ένα πόρισμα ή το άλλο που θα καταγγείλει κάποιον. Εμείς το λέμε, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι μπορεί να βγει κάτι μέσα από μια διαδικασία "καθαρών χεριών". Στη χώρα που ζούμε, έχουμε δει πολλές τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες συγκαλύφτηκαν κάτω από το χαλί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ή καμιά φορά υπήρχε και η λογική της Ιφιγένειας, να συνεχίζεται η ίδια πολιτική, να θυσιάζεται και ένας στον βωμό του... ούριου ανέμου. Πρέπει αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται παντού να αλλάξει».
Για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που έχει στόχο να προωθήσει νέες κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου στον κλάδο, έκανε παρέμβαση η Εύη Γεωργιάδου, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ανέδειξε πως το εν λόγω σχέδιο επιχειρεί να «ντύσει» τις παραπάνω επενδύσεις με «φιλοπεριβαλλοντικό» μανδύα, όταν για παράδειγμα ενσωματώνει την κατεύθυνση για ανάπτυξη υποδομών τουρισμού πολυτελείας (γηπέδων γκολφ κ.λπ.), ενώ στο ίδιο κείμενο υποτίθεται θωρακίζει τη «διαχείριση και την αναβάθμιση των υδάτινων πόρων».
Επιπλέον, υπογράμμισε πως αυτός ο σχεδιασμός αφορά και τη χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων σε περιοχές που προωθείται η τουριστική ανάπτυξη, με τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, με την προϋπόθεση συγκέντρωσης της γης σε μεγάλες ιδιοκτησίες.