Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετήσιος απολογισμός έργων

Το έργο της Α` Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, αρμόδιας και για την Ακρόπολη, παρουσίασε προχτές στο ΥΠΠΟ η έφορος, Αλκηστις Χωρέμη, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων των «Φίλων της Ακρόπολης».

Οπως αναμενόταν, η ομιλήτρια έδωσε μια ειδυλλιακή εικόνα για την «ενοποίηση» των αρχαιολογικών χώρων Αθήνας - που το αρχαιολογικό τμήμα της εκτελείται αποκλειστικά από την Α` ΕΠΚΑ - καθώς και για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ), το οποίο, ως γνωστόν, χτίζεται πάνω σε σπουδαία και εκτεταμένα αρχαιολογικά ευρήματα.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα νέα σημαντικά ευρήματα σωστικών ανασκαφών, λόγω των εργασιών της «ενοποίησης», του ΝΜΑ και των βοηθητικών έργων, ορισμένα από τα οποία ήταν γνωστά από σχετικές μελέτες που προτείνονταν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ άλλα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Μεταξύ των πρωτοπαρουσιαζόμενων είναι και το πιθανολογούμενο ως ιερό του Πανός, που αποκαλύφθηκε στο λόφο της Πνύκας, συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Αιγινήτου και Αποστόλου Παύλου, όπου διευθετείται μία από τις εισόδους στον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί βρέθηκε λαξευτός θάλαμος, στο τοίχωμα του οποίου υπάρχει ανάγλυφη παράσταση του Πανός να κάθεται σε βράχο και γυναικείας μορφής - πιθανόν Νύμφης - που χορεύει. Ανάμεσά τους υπάρχει δέντρο και αριστερά σκύλος στραμμένος προς τις δύο μορφές.

Η προϊσταμένη, εμμέσως, αποκάλυψε ένα μέρος της ένδειας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, λέγοντας πως στο έργο της συντήρησης στη Βιβλιοθήκη Αδριανού απασχολούνται ελάχιστοι ειδικευμένοι μαρμαροτεχνίτες, από τους οποίους μόνον ένας μόνιμος και τρεις συμβασιούχοι, οι οποίοι συνεπικουρούνται, περιοδικά, από τρεις - τέσσερις ωρομίσθιους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ