Τρίτη 28 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πόλη των λαών κι όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Μεγάλη και δυναμική η πορεία Ειρήνης, που πραγματοποίησαν οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή

Από την πορεία Ειρήνης, που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

Από την πορεία Ειρήνης, που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη
«Η Θεσσαλονίκη πόλη των λαών κι όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», βροντοφώναξαν χιλιάδες φιλειρηνιστές της πόλης που, με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ, πραγματοποίησαν την Κυριακή μια απ' τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικές πορείες ειρήνης των τελευταίων χρόνων, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε σ' όλη τη διάρκεια της πορείας.

Ο βροχερός καιρός όχι μόνο δεν μπόρεσε να παρεμποδίσει τη μαζική συμμετοχή στην πορεία, αλλά έδωσε το έναυσμα στους πεζοπόρους της ειρήνης για το κατάλληλο για την περίσταση σύνθημα «Και με χιόνια και βροχή έξω οι Αμερικανοί».

Πορεύτηκαν στο δρόμο της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, για να φύγουν οι ξένες βάσεις και το ΝΑΤΟ, για άμεση λύση του Παλαιστινιακού, για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ. Με υψωμένα τα πανό, τα λάβαρα, τις σημαίες της ΕΔΥΕΘ και των Επιτροπών Ειρήνης. Με ζωντάνια και παλμό οι πεζοπόροι μετέτρεψαν την πορεία σε πραγματικό πανηγύρι ειρήνης. Η μεγάλη φάλαγγα κατέλαβε όλο το πλάτος των δρόμων απ' όπου πέρασε (Βασιλίσσης Ολγας, Τσιμισκή, Βενιζέλου), για να φτάσει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Προπορεύεται η μεγάλη σημαία του κινήματος ειρήνης με τη μορφή του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τα μεγάλα πανό αποτυπώνουν την αγωνιστική διάθεση των πεζοπόρων «Οχι στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών», «STOP στα πολεμοκάπηλα σχέδια των πολυεθνικών πετρελαίου, ναρκωτικών, όπλων», «Οχι στα ΝΑΤΟικά Στρατηγεία».


Eurokinissi

Η μεγάλη πορεία πάλλεται σ' όλη τη διάρκεια από τα δυνατά ρυθμικά συνθήματα «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί», «Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών κι όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Αυτοί σκοτώσανε Λαμπράκη, Μπελογιάννη φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Μπους Σαρόν, φονιάδες των λαών».

Στην πορεία συμμετέχουν αντιπροσωπεία της ΚΕ και της ΚΟΘ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χρ. Οικονομίδης, ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣΥ Γιώργος Ρόκος, ο γραμματέας του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης, ο πρόεδρος και γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης και Νίκος Ζώκας, αντίστοιχα, στελέχη της ΤΑ και του συνδικαλιστικού κινήματος, εκπρόσωποι των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

ΟΧΙ στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Η πρώτη στάση της πορείας είναι στην είσοδο του Γ' Σώματος Στρατού, που μετατρέπεται σε έδρα ΝΑΤΟικού στρατηγείου. Η είσοδος του κτιρίου του Γ' ΣΣ έχει «διακοσμηθεί» κατάλληλα από τη «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» με δύο μεγάλα πανό που κρέμονται από σχοινί και κλείνουν όλη την είσοδο. Το ένα μαύρο πανί με πολλούς άσπρους σταυρούς θυμίζει τη θανάσιμη απειλή για τους λαούς από τη δράση του ΝΑΤΟ και των στρατηγείων του. Το άλλο δίνει, με τραγική ειρωνεία, την αθλιότητα της χώρας μας την εποχή του «Σχεδίου Μάρσαλ»: Τρούμπα - Ελλάς 1950: Κορίτσια ο στόλος. Η όλη σκηνή συμπληρώνεται με δύο δρώμενα που παρουσιάζουν ομάδες νεολαίων. Το ένα απεικονίζει τη δράση των «κοριτσιών» για την ψυχαγωγία των ναυτών του αμερικάνικου στόλου και των νταβατζήδων «προστατών» τους, που κοψομεσιάζονται για να «πιάσουν» μερικά δολάρια απ' τους ναύτες, σε αντάλλαγμα της ψυχαγωγίας που προσφέρουν τα «κορίτσια». Η άλλη παρουσιάζει τη φρίκη και τη βαρβαρότητα του πολέμου με ομάδα νεολαίων ντυμένων με ένδυμα και μάσκα νεκροκεφαλής να πορεύονται αργά και πένθιμα υπό τους ήχους εκρήξεων βομβών, σειρήνων, πολυβολισμών. Την ίδια στιγμή, πάνω ακριβώς απ' το μαύρο πανί με τους σταυρούς μια αναμμένη φωτοβολίδα συμβολίζει τη λάμψη των εκρήξεων.

Στους συγκεντρωμένους μιλά από μέρους της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη ο Λ. Μπάμπας. Αφού ξεσκέπασε τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε εργαλείο προώθησης των ΝΑΤΟικών συμφερόντων και αντιμετώπισης του «εσωτερικού εχθρού», κατέληξε: «Το φιλειρηνικό κίνημα, μπορεί και πρέπει να συμβάλει, ώστε να ακουστεί ξανά και ακόμα πιο δυνατά το σύνθημα «ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ - ΟΧΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑΤΟΙΚΟ». Συνεχίζουμε, εντείνουμε τη δράση μας, μαζικοποιούμε το φιλειρηνικό κίνημα, απαιτούμε: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Οχι στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο. Ο χώρος του Γ' ΣΣ να δοθεί για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας της πόλης...».

Επόμενος σταθμός της πορείας το προξενείο των ΗΠΑ. Εδώ ξεσπά αυθόρμητα η κραυγή του πλήθους «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Killers go home» και «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη Αμερικάνος δε θα μείνει». Η οδός Τσιμισκή έχει πλημμυρίσει από τους πεζοπόρους της ειρήνης. Σηκωμένες όλων οι γροθιές, βροντερά τα συνθήματα που καταδικάζουν την πολιτική της ηγέτιδας του ιμπεριαλισμού, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τα αισθήματα και τις επιθυμίες του λαού της πόλης.

Μπροστά στο μνημείο του Λαμπράκη, όπου καταλήγει η πορεία, δημιουργείται το αδιαχώρητο. Χαιρετισμό απευθύνουν ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γρηγόρης και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρ. Οικονομίδης. Ομιλήτρια από μέρους της ΕΔΥΕΘ είναι η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος της Γραμματείας. «Οι ίδιοι που δολοφόνησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη και πρωτύτερα το Ν. Μπελογιάννη», υπογραμμίζει η Ηλέκτρα Ραΐζη, «και τόσους άλλους αγωνιστές της ειρήνης και της δημοκρατίας, παραμένουν οι ίδιοι που δολοφονούν τους λαούς ανά τον κόσμο, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τώρα η ΕΕ και φυσικά οι κατά χώρες συνεργάτες τους».

Αναφέρεται στα τρομοκρατικά, δολοφονικά χτυπήματα των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς των Γιουγκοσλαβίας, Αφγανιστάν, Παλαιστίνης και τονίζει ότι «ο Γρηγόρης Λαμπράκης ζει στις καρδιές μας, ζει και μας συντροφεύει στον αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο...».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των φορέων. Λουλούδια στο μνήμα του μάρτυρα της ειρήνης αποθέτουν, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων και 4 στρατευμένοι, που είχαν μπει στην πορεία νωρίτερα και που η παρουσία τους είχε προξενήσει ιδιαίτερη αίσθηση.

Στις άλλες πόλεις

Στο φιλειρηνικό κίνημα σε Σέρρες, Καβάλα και Θράκη, περνάει την επόμενη Κυριακή 2 Ιούνη, η σκυτάλη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Την περασμένη Κυριακή, μαζικές διαδηλώσεις τιμής στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, και υπόσχεσης συνέχισης του αγώνα ενάντια στη Νέα Τάξη, έγιναν σε Κοζάνη και Κατερίνη.

- Στην Κοζάνη, η πραγματικά μεγάλη σε συμμετοχή, πορεία ειρήνης, ξεκίνησε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα από το μνημείο της Παναγιάς και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου ακολούθησε συγκέντρωση.

- Στην Κατερίνη, η πορεία ειρήνης ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα από την Πλατεία Περιστάσεως κατέληξε στο Σιντριβάνι στο τέλος του πεζόδρομου της πόλης. Μια πορεία μαχητική. Με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και δηλώνοντας «όρκο στο Λαμπράκη χρέος στη ζωή να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί», οι φίλοι της ειρήνης έφτασαν στο τέλος της διαδρομής. Εκεί χαιρέτισε η Σ. Αϊβάζογλου, εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία της Σ. Μπλάνα εκπροσώπου της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης.

Στην Καβάλα, ο αγώνας δρόμου για την ειρήνη στη μνήμη του Γ. Λαμπράκη, δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της συνεχούς και δυνατής βροχόπτωσης. Σύμφωνα με απόφαση της επιτροπής ειρήνης, θα γίνει την επόμενη Κυριακή, 2 Ιούνη. Θα ξεκινήσει στις 10.30π.μ. από την κεντρική πλατεία.

Την ίδια μέρα, Κυριακή 2 Ιούνη, θα γίνει εκδήλωση και στις Σέρρες. Στη διάρκειά της, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη και θα γίνει συναυλία με παλαιστινιακά συγκροτήματα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με λαμπαδηδρομία στην πόλη των Σερρών.

Οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, θα κορυφωθούν την Κυριακή στις 4.30μ.μ. με τη μεγάλη πορεία ειρήνης στο Εράσμιο της Ξάνθης και την περικύκλωση της «Φωνής της Αμερικής». Μετά το τέλος της εκδήλωσης στο Εράσμιο θα ακολουθήσει συγκέντρωση και καλλιτεχνική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ