Επιτακτική ανάγκη ο κάθε ψηφοφόρος να σπεύσει να πληροφορηθεί αν είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου είναι δημότης
Λίγους μήνες πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ενώ «κλείνει», τουλάχιστον με βάση τις προθεσμίες του υπουργείου Εσωτερικών, η πρώτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, εξακολουθεί να επικρατεί ένα «μπάχαλο». Οι εκατοντάδες χιλιάδες διπλοεγγραφές παραμένουν, πολλοί είναι αυτοί που φέρονται να μην είναι εγγεγραμμένοι πουθενά, αλλά και αυτοί που δε γνωρίζουν πού ψηφίζουν.
Το πρόβλημα έχει προκύψει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ψηφίζουμε πλέον όλοι εκεί που είμαστε δημότες, δηλαδή εκεί που έχουμε την οικογενειακή μας μερίδα, ενώ στο παρελθόν τα εκλογικά δικαιώματα ήταν ανεξάρτητα από την οικογενειακή μερίδα. Για να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, απαιτείται μια ευρεία ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, η οποία γίνεται με βάση τα δημοτολόγια των δήμων. Τα αποτελέσματα αυτής της ανασύνταξης μέχρι στιγμής αποδεικνύουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει τους διπλοεγγεγραμμένους σε περίπου 380.000. Αρκετές είναι επίσης οι περιπτώσεις αυτών που διαπιστώνουν την καταγραφή τους στους καταλόγους με διαφορετικά στοιχεία (λάθη στα ονόματα και στην ημερομηνία γέννησης) από αυτά που αναγράφονται στις ταυτότητές τους, οι οποίες θα είναι στοιχείο αναγνώρισης στις εκλογές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής περιπτώσεις (για τις οποίες ο «Ρ» έχει τα συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία):.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση του παλαίμαχου κομμουνιστή Νίκανδρου Κεπέση, ο οποίος - όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το «Ρ» - έσπευσε μεν να πληροφορηθεί το πού ψηφίζει, αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αρμόδιων υπαλλήλων δεν κατάφερε να βγάλει άκρη. Γράφει συγκεκριμένα:
«Την Τετάρτη 22 Μάη, παιδεύτηκα μια ώρα στο τηλέφωνο 1464 για να μάθω πού θα ψηφίσω και ο κόπος, όσο και ο χρόνος που έχασα και τα λεφτά που πλήρωσα στον ΟΤΕ πήγαν χαμένα. Μαζί με μένα παιδεύτηκαν και πολλοί υπάλληλοι με τους οποίους μιλούσα διαδοχικά και πιο συγκεκριμένα ο κ. Μανωλόπουλος (ο 3ος στη σειρά), η κα Αδαμοπούλου και τελικά η προϊσταμένη κ. Αναγνωστοπούλου. Με τη μεθοδικότητα και το συστηματικό "ψάξιμο", της στάθηκε αδύνατο να μου πει πού θα ψηφίσω».
Ο Ν. Κεπέσης αναφέρει ότι έθεσε στη διάθεση των υπαλλήλων όλα τα απαραίτητα στοιχεία του (από το 1930 και μετά). «Η κα Αναγνωστοπούλου μου είπε, δεν είστε ο μόνος, που δεν μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε και μου ζήτησε συγνώμη» γράφει ο Ν. Κεπέσης και καταλήγει στην επιστολή του με έκκληση προς τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ - και ιδιαίτερα τους συντρόφους της τρίτης ηλικίας - να σπεύσουν να ρωτήσουν τώρα πού θα ψηφίσουν, για να μη βρεθούν την τελευταία στιγμή προ απροόπτων.
Η τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί με τους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους κάνει επιτακτική την ανάγκη όλοι μας να σπεύσουμε να ενημερωθούμε για το πού θα ψηφίσουμε. Και αν τυχόν διαπιστώσουμε πρόβλημα, να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με το δήμο μας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι καμία ψήφος δε θα πάει χαμένη.
Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει αμέσως όλα εκείνα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα. Ο δικός μας εφησυχασμός ενδεχόμενα να μας οδηγήσει στο να μην ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, δεδομένου ότι στενεύουν και τα περιθώρια. Θυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Ιούνη.