Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
Τηλεόραση
Ο τελευταίος σταθμός

Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από το θάνατο του Θεσσαλονικιού ποιητή και πεζογράφου Γιώργου Ιωάννου. Η ΝΕΤ, τιμώντας τη μνήμη του, θα μεταδώσει ένα σπάνιο ντοκουμέντο, με τίτλο «Το τελευταίο σενάριο». Το έργο φέρνουν στο φως ο σκηνοθέτης Νίκος Παπαθανασίου και ο δημοσιογράφος Κώστας Τσιβιλίκας. Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό σενάριο, τον «Τελευταίο σταθμό», για το οποίο το 1983 είχαν συνεργαστεί ο Κώστας Τσιβιλίκας και ο Γιώργος Ιωάννου, ξεκινώντας μια προσπάθεια να καταγραφούν οι χώροι της Θεσσαλονίκης. Το σενάριο αυτό δεν ευτύχησε να λάβει τελική μορφή και δε βγήκε στον αέρα, όσο ζούσε ο συγγραφέας. Κατατέθηκε από τον Κώστα Τσιβιλίκα στο τμήμα ενημερωτικών εκπομπών της ΕΤ-1, το 1985, με το άγγελμα του θανάτου του Γιώργου Ιωάννου. Εγινε ντοκιμαντέρ, τη θλιβερή μέρα που ο ποιητής και συγγραφέας επέστρεφε για πάντα στη γενέθλια πόλη, αφού είχε αφήσει «πίσω» τη ζωή.

Ο Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927 και ήταν γιος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που ιδιαίτερα αγάπησε. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ανέπτυξε πολύπλευρη φιλολογική και λογοτεχνική δραστηριότητα. Ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με το δημοτικό τραγούδι και τη λαογραφία. Στον κόσμο των γραμμάτων, καθιερώθηκε το 1958, με τη συνεργασία του στο περιοδικό «Διαγώνιος», όπου και άρχισε να πρωτοδημοσιεύει το μεγαλύτερο μέρος των ποιημάτων του. Στο ίδιο περιοδικό προδημοσιεύτηκαν και τα περισσότερα πεζογραφήματά του.

«Τον τελευταίο σταθμό», που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Φεβρουαρίου 1985, από τη σειρά «Εδώ και σήμερα», το κείμενο «έπλασε» σε εικόνα ο σκηνοθέτης Νίκος Παπαθανασίου. Η διεύθυνση φωτογραφίας ήταν του Γιώργου Φρανστανλή και το μοντάζ του Παντελή Πλώτα. Η ταινία γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη την παραμονή και την ημέρα της κηδείας του Γιώργου Ιωάννου (ΝΕΤ Τετάρτη 18.30).

Αμέσως μετά στο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Το δικό μας αίμα», ο Γιώργος Ιωάννου, αλλά και ο αξέχαστος ιστορικός Κωστής Μοσκώφ, μιλούν για τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη και στον πολιούχο της, Αγιο Δημήτρη τον Μυροβλήτη. Για την ιστορία της πόλης, εκτός από τον Γιώργο Ιωάννου και τον Κωστή Μοσκώφ, μιλούν ο λαογράφος Κωνσταντίνος Κεφαλάς, ο ζωγράφος Πολύκλειτος Ρέγκος και η βυζαντινολόγος Μαρία Θεοχάρη. Ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη διαβάζει ο Δημήτρης Καταλειφός. Η σκηνοθεσία είναι του Κ. Αυγέρη (ΝΕΤ 19.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ