Δημιουργούνται οκτώ «συνασπισμοί» κρατών του ΝΑΤΟ για τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων
Copyright 2022 The Associated |
Οι χώρες του ΝΑΤΟ σκοπεύουν να χωρίσουν τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας σε κατηγορίες και να ορίσουν ΝΑΤΟικές χώρες υπεύθυνες για τις παραδόσεις, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Εχουν δημιουργηθεί 8 «συνασπισμοί εξοπλισμών» για το Κίεβο με επικεφαλής τουλάχιστον δύο κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, που θα εγκρίνουν «οδικούς χάρτες» για αεροπορία, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, αποναρκοθέτηση, drone, ολοκληρωμένη αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα της Ουκρανίας, τεχνολογία των πληροφοριών και της θαλάσσιας ασφάλειας.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ακόμη ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ δεν θα επηρεάσει το έργο της «Ομάδας Επαφής», εκφράζοντας παράλληλα βεβαιότητα για την «ευρωπαϊκή δέσμευση, ικανότητα, εμπειρία και πίστη στην αποστολή». Η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας «θα συνεχιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, αντιδράσεις από πολιτικούς της Γερμανίας προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις Τραμπ για στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ τους, από τον σημερινό στόχο του 2%.
Ο Ντ. Τραμπ επανέλαβε ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ δαπανούν πολύ λίγα χρήματα για την «άμυνα» και παραπονέθηκε ότι «η Ευρώπη διαθέτει πολύ λιγότερα χρήματα απ' όσα διαθέτουμε εμείς».
«Ολοι μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, επομένως πρέπει να είναι στο 5% και όχι στο 2%», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.
Κανένα από τα 32 μέλη της συμμαχίας δεν δαπανά σήμερα το 5% του ΑΕΠ για την Αμυνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ. Η Πολωνία δαπανά το 4,12% του ΑΕΠ, ακολουθούν η Εσθονία 3,43% και οι ΗΠΑ 3,38%.
Ο Φρ. Μερτς, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίας και επικρατέστερος διάδοχος του Ολαφ Σολτς στην καγκελαρία, είπε ότι η χώρα θα δαπανήσει περισσότερα για τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφέρει συγκεκριμένο στόχο δαπανών.
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Ιούνη νέο στόχο στο 3% του ΑΕΠ. Ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Μ. Ρούτε, έχει προειδοποιήσει ότι ο στόχος του 2% είναι ανεπαρκής και κάλεσε τους πολίτες των κρατών - μελών να δεχτούν «θυσίες», συμπεριλαμβανομένων περικοπών σε συντάξεις και συστήματα Υγείας και Ασφάλισης, προκειμένου να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ δήλωσε ακόμη ότι θα επιδιώξει συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Βλ. Πούτιν το αργότερο μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Η Ουκρανία θα είναι ένα από τα θέματα των συνομιλιών, είπε.
Την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ είχε διαψεύσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία προετοιμάζονται συναντήσεις του Πούτιν με τον Τραμπ και τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς.
Ερωτηθείς αν η Ουκρανία θα πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ απάντησε ότι «πάντα ήταν κατανοητό» ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί. «Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι είχαν μια συμφωνία και ο Μπάιντεν την έσπασε. Είχαν μια ικανοποιητική συμφωνία για την Ουκρανία και όλους τους άλλους, εκτός από το ότι ο Μπάιντεν είπε, όχι, πρέπει να μπορείς να ενταχθείς στο ΝΑΤΟ».
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα αντιτάχθηκε σταθερά στην πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ο ίδιος μπορούσε να καταλάβει «πώς ένιωθε η Ρωσία για μια τέτοια προοπτική».
Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο» διεξάγοντας «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μολδαβίας.
Παρά τον τερματισμό της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας, η Μόσχα θα μπορούσε να «παραδίδει αέριο μέσω του αγωγού αερίου "TurkStream", αλλά αρνείται να το κάνει», κατήγγειλε ο «φιλοδυτικός» πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντόριν Ρετσάν.
Ο ρωσικός κολοσσός «Gazprom» ανακοίνωσε τον Δεκέμβρη τη διακοπή των παραδόσεων στη Μολδαβία, εξαιτίας οικονομικής διαφοράς. Η διένεξη για το ύψος της οφειλής που μένει να ρυθμιστεί - πάνω από 700 εκατ. δολάρια κατά τη Μόσχα, μόλις 9 εκατ. κατά το Κισινάου - εξώθησε την εταιρεία να κλείσει τη «στρόφιγγα».
«Χάρη στην υποστήριξη της ΕΕ, η Μολδαβία παραμένει ανθεκτική και καλά συνδεδεμένη με τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα», δήλωσε η Κάλας.
Στον «φιλορωσικό» θύλακα της Υπερδνειστερίας, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, έχει σταματήσει η ροή ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών της Ουκρανίας και οι περίπου 300.000 κάτοικοι ζουν χωρίς θέρμανση και με διακοπές ρεύματος.
Η «φιλορωσική» ηγεσία αρνήθηκε τις προσφορές της Μολδαβίας για παροχή φυσικού αερίου από την ευρωπαϊκή αγορά και απέρριπτε προσφορές ανθρωπιστικής βοήθειας, μετέδωσαν το «Politico» και άλλα διεθνή ΜΜΕ. Εκπρόσωπος της Κομισιόν κάλεσε την Τιρασπόλ να συνεργαστεί με το Κισινάου «για την αντιμετώπιση της κατάστασης».
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας λέει ότι η Μόσχα έχει αρνηθεί να εξάγει φυσικό αέριο στην Υπερδνειστερία μέσω των διαθέσιμων εναλλακτικών οδών, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να πυροδοτήσει εντάσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου.
«Η Ρωσία έχει μόνο έναν σκοπό: Να προκαλέσει αστάθεια και πάνω απ' όλα να επηρεάσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών», κατήγγειλε ο Μολδαβός πρωθυπουργός.
Μετά την έναρξη μιας νέας επίθεσης της Ουκρανίας, σκληρές μάχες συνεχίζονται στη ρωσική περιοχή Κουρσκ.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού, είχαν διεξαχθεί 218 μάχες σε όλα τα τμήματα του μετώπου τις τελευταίες 24 ώρες. Μόνο στην περιοχή του Κουρσκ, ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε 94 ρωσικές επιθέσεις.
Το Κίεβο εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), ο ουκρανικός στρατός προέλασε βορειοανατολικά της πόλης Σούτζα.
Παράλληλα ουκρανικά drones πραγματοποίησαν τη νύχτα της Τρίτης πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία και επιτέθηκαν στην περιφέρεια Σαράτοφ, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά στην πόλη Ενγκελς, δήλωσε χθες ο τοπικός κυβερνήτης.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν τη ρωσική αποθήκη πετρελαίου «Kristal», η οποία, όπως ανέφεραν, παρέχει καύσιμα στην αεροπορική βάση «Engels 2», όπου έχουν τη βάση τους τα στρατηγικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας.
Η αεροπορική βάση Ενγκελς βρίσκεται σε απόσταση περίπου 730 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας και εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.
«Το πλήγμα στην αποθήκη πετρελαίου προκαλεί σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας για τη στρατηγική αεροπορία των Ρώσων κατακτητών», ανέφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε ανάρτησή τους.
Ο περιφερειακός κυβερνήτης Ρ. Μπουσάργκιν δήλωσε νωρίτερα πως οι πόλεις Σαράτοφ και Ενγκελς, στις απέναντι όχθες του ποταμού Βόλγα, υπέστησαν «μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη» και έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά σε μια βιομηχανική εγκατάσταση. Δυο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους και ένας νοσηλεύεται.