Σάββατο 4 Γενάρη 2025 - Κυριακή 5 Γενάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2024
Μία ακόμα χρονιά διακρίσεων

Με μπροστάρηδες τα κορυφαία ονόματα του χώρου, αλλά και τη νέα γενιά να δίνει το στίγμα της, οι επιτυχίες του ελληνικού στίβου ξεχώρισαν σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο

Στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πέμπτη φορά βρέθηκε στη Ρώμη η Κατερίνα Στεφανίδη

Eurokinissi Sports

Στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πέμπτη φορά βρέθηκε στη Ρώμη η Κατερίνα Στεφανίδη
Για μία ακόμα χρονιά ο ελληνικός στίβος έλαμψε με διακρίσεις και επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο, κατακτώντας δικαίως μια θέση στα πλέον επιτυχημένα αθλήματα από ελληνικής πλευράς για το 2024. Ηταν μάλιστα μια χρονιά που το καλεντάρι της όσον αφορά τον κλασικό αθλητισμό περιλάμβανε ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα, με μεγάλες διοργανώσεις, όπως μεταξύ άλλων οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, το Ευρωπαϊκό στον ανοιχτό, αλλά και μια σειρά διοργανώσεων σημαντικών σε αναπτυξιακό επίπεδο, όπως το Παγκόσμιο Κλειστού Κ20, το Ευρωπαϊκό Κ18, η Παγκόσμια Γυμνασιάδα κ.ά.

Πληθώρα μεταλλίων και ρεκόρ

Τόσο σε επίπεδο Εθνικών ομάδων όσο και σε ατομικό, οι αθλητές και οι αθλήτριες του κλασικού αθλητισμού σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις και να φτάσουν σε σημαντικές διακρίσεις για τον ελληνικό στίβο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024 ο ελληνικός στίβος πανηγύρισε συνολικά 88 μετάλλια σε όλες τις βαθμίδες, και συγκεκριμένα 22 χρυσά, 27 αργυρά και 39 χάλκινα, έχοντας παρουσία στο βάθρο σε όλες σχεδόν τις διεθνείς διοργανώσεις. Πέραν δε των επιτυχιών που αφορούν κατακτήσεις μεταλλίων, πλούσια ήταν η χρονιά και σε επίπεδο επιδόσεων, καθώς καταρρίφθηκαν 27 πανελλήνια ρεκόρ σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες, με κάποια από αυτά να θεωρούνται ιστορικά, όπως του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ (6 μ.) και της Πολυνίκης Εμμανουηλίδου στα 200 μ. (22.84).

Τα πήρε όλα και ...πέταξε ο Τεντόγλου

Στην κορυφαία του στιγμή έφτασε ο Εμμανουήλ Καραλής στο Παρίσι, στο επί κοντώ

Eurokinissi Sports

Στην κορυφαία του στιγμή έφτασε ο Εμμανουήλ Καραλής στο Παρίσι, στο επί κοντώ
Εστιάζοντας στις διακρίσεις σε ατομικό επίπεδο, ο σπουδαίος άλτης Μίλτος Τεντόγλου, κορυφαίο όνομα παγκοσμίως στο μήκος, ήταν αυτός που ξεχώρισε και το 2024 από ελληνικής πλευράς. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι έφτασε στην κορυφαία επιτυχία της χρονιάς, κατακτώντας στο Παρίσι το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες με άλμα στα 8,48 μ. - ένα ιστορικό επίτευγμα στην πορεία του Τεντόγλου στο αγώνισμα, καθώς μπήκε στο κλειστό κλαμπ των αθλητών που κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο σε δύο συνεχόμενες Ολυμπιάδες. Παράλληλα ο Ελληνας πρωταθλητής πέτυχε μέσα στη χρονιά να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο του ως νικητή στο άλμα εις μήκος σε όλες τις διοργανώσεις Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε κλειστό και ανοιχτό στίβο, γιγαντώνοντας τον «μύθο» του και ξεκινώντας ουσιαστικά έναν δεύτερο κύκλο διακρίσεων στο αγώνισμα.

Στους αιθέρες βρέθηκε ο Καραλής

Στο ...υψηλότερο σημείο της μέχρι τώρα πορείας του έφτασε μέσα στο 2024 ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος στέφθηκε χάλκινος Ολυμπιονίκης στο επί κοντώ στους Αγώνες του Παρισιού, με άλμα στα 5,90 μ., και μάλιστα σε έναν ιστορικό τελικό, όπου το μεγαλύτερο όνομα του αγωνίσματος, ο Ντουπλάντις, σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η διάκριση αυτή του Καραλή αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας σπουδαίας πορείας του εντός του έτους, η οποία περιλάμβανε σημαντικές επιτυχίες όπως η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και του αργυρού στο Ευρωπαϊκό Ανοιχτού Στίβου - που ήταν και τα πρώτα του σε επίπεδο ανδρών. Και, φυσικά, κατέρριψε τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ: Στους αγώνες στο Μπίντγκοστς της Πολωνίας, με 5,92 μ., λίγες βδομάδες αργότερα στον Βόλο, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με 5,93 μ., και τέλος, στην ...απογείωση, στο μίτινγκ της Diamond League στη Σιλέσια, με 6 μ.

Ξανά στο βάθρο η Στεφανίδη

Την παγκόσμια κυριαρχία του στο αγώνισμα του μήκους επιβεβαίωσε και το 2024 ο Μίλτος Τεντόγλου

Eurokinissi

Την παγκόσμια κυριαρχία του στο αγώνισμα του μήκους επιβεβαίωσε και το 2024 ο Μίλτος Τεντόγλου
Στα 34 της η Κατερίνα Στεφανίδη κατάφερε το έτος που πέρασε να ξαναβρεθεί στο βάθρο του άλματος επί κοντώ, φτάνοντας στο 12ο μετάλλιο της καριέρας της. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, συνεχίζοντας την εξαιρετική παράδοση που έχει στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη διοργάνωση της Ρώμης, το οποίο μάλιστα ήταν το 5ο της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μετά τα 2 χρυσά και τα άλλα 2 αργυρά που είχε κατακτήσει στο παρελθόν. Με την επιτυχία της στη Ρώμη η Στεφανίδη εξασφάλισε και την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπου προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος και εκεί κατέλαβε την 9η θέση με άλμα στα 4,70 μ.

Σε πορεία ανόδου η Εμμανουηλίδου

Την ανοδική της πορεία στα αγωνίσματα των σπριντ πιστοποίησε το 2024 η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, με την νεαρή αθλήτρια, που τυπικά ανήκει στην κατηγορία Κ23, να δίνει το «παρών» σε όλες τις σημαντικές διοργανώσεις (και σε επίπεδο γυναικών), κάνοντας αξιόλογες εμφανίσεις, ενώ η πορεία της περιλάμβανε και σπουδαίες επιδόσεις. Καλύτερη όλων ήταν το 22.84 στα 200 μ. στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης, επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών Κ23 και τη δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στη χώρα μας στις γυναίκες.

Στον «χορό» των διακρίσεων και οι ρίψεις

Την ανοδική της πορεία στα αγωνίσματα των σπριντ επιβεβαίωσε η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου

Eurokinissi

Την ανοδική της πορεία στα αγωνίσματα των σπριντ επιβεβαίωσε η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου
Τα αγωνίσματα των ρίψεων άφησαν κι αυτά το δικό τους αποτύπωμα στον απολογισμό των διακρίσεων του ελληνικού στίβου για το 2024. Ξεχώρισε η παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων της Λεϊρία στην Πορτογαλία, με την ελληνική ομάδα να πανηγυρίζει την κατάκτηση 4 μεταλλίων. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Κυριαζής επιστρέφοντας στις επιτυχίες κατέκτησε το χάλκινο στον ακοντισμό, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε και ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στη σφυροβολία. «Χάλκινες» επιτυχίες στη διοργάνωση σημειώθηκαν επίσης ο Ορέστης Ντουσάκης, στη σφυροβολία Κ23, και η Αναστασία Ντραγκομίροβα, στη σφαιροβολία Κ23. Στις αξιοσημείωτες επιτυχίες περιλαμβάνονται ακόμα τα αργυρά μετάλλια της Ελίνα Τζένγκο και της Σταματίας Σκαρβέλη στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Σμύρνης, καθώς και το χάλκινο του Κώστα Ζάλτου στη σφυροβολία στην ίδια διοργάνωση.

Ελαμψε η νέα γενιά

Η νέα γενιά του ελληνικού στίβου έστειλε το δικό της δυνατό μήνυμα μέσα στο 2024, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα λαμπρό σε μετάλλια και διακρίσεις μέλλον. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις ήρθαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στην Μπάνσκα, όπου το «νέο αίμα» του ελληνικού κλασικού αθλητισμού πανηγύρισε την κατάκτηση 15 μεταλλίων. Στις παρουσίες που ξεχώρισαν περιλαμβάνονται αυτές της Αναστασίας Μπουμπουλίδη, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ, διαδεχόμενη την Ηλιάνα Τριανταφύλλου, της Μαρίας Ραφαηλίδου, που κατέκτησε το χρυσό στη σφαιροβολία, και της Αναστασίας Ανδρεάδη, που ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο ίδιο αγώνισμα. Το «καρέ» των μεταλλίων συμπλήρωσε η Μελίνα Ζάραγκα με τη 2η θέση στο τριπλούν.

Στην κατηγορία των Κ23 το καλεντάρι δεν περιλάμβανε διεθνή διοργάνωση, ωστόσο μέσα στη χρονιά ξεχώρισαν οι παρουσίες της Λάουρα Ζενέγια στα 400 μ. με εμπόδια, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στον Βόλο, όπου πρώτευσε, σπάζοντας και το πανελλήνιο ρεκόρ Κ23, καθώς και της Αναστασίας Ντραγκομίροβα στο έπταθλο, η οποία επίσης κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ Κ23, στους αγώνες της Πάτρας.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ