Το Μουσείο αποτελεί έργο ζωής του Γιάννη Γαρεδάκη, ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» (με ένθερμο συνοδοιπόρο στην προσπάθειά του την σύζυγό του Ελένη), ο οποίος ξενάγησε τον Δ. Κουτσούμπα στους χώρους και στα εκθέματα.
Αναπτύσσεται σε δύο μεγάλες πτέρυγες και τρεις επιμέρους αίθουσες, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, πωλητήριο και καφέ, που καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 1.500 τ.μ. Ξεκίνησε ως ιδιωτική συλλογή σε περιβάλλον φυσικό για ένα τεχνολογικό - βιοτεχνικό μουσείο. Το 2005 εγκαινιάστηκε επίσημα και το 2012 προστέθηκε σε αυτό νέα πτέρυγα. Το 2015 συμπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας και εγκαινίασε μία ακόμα αίθουσα με σπάνιες εκδόσεις, γκραβούρες, ξυλογραφίες κ.λπ. που συνδέουν την τυπογραφία με την τοπική ιστορία της Κρήτης.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Μουσείο που μέσα από την ξενάγηση «αφηγείται» διαδραστικά (συμμετοχή επισκεπτών, σχετικά βίντεο) πώς ξεκίνησε και πώς αναπτύχθηκε η τυπογραφία. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να τυπώσουν στα παλιά πιεστήρια και να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο αυτονόητο: Τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκονται πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.
Πρόκειται για ένα Μουσείο ζωντανό, που διαρκώς εξελίσσεται και αλλάζει, όπως ακριβώς η Τέχνη που παρουσιάζει, η τυπογραφία.
Η περιήγηση στην ιστορία της τυπογραφίας αρχίζει στην κυρίως αίθουσα του Μουσείου με δύο περίτεχνα, μαντεμένια πιεστήρια από τις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ένα ξύλινο πιεστήριο πολύ κοντά σε αυτό που επινόησε ο Γουτεμβέργιος, ο «πατέρας» της τυπογραφίας, δίνει το στίγμα του 15ου αιώνα, της εποχής που η τυπογραφία γεννήθηκε στην Ευρώπη. Ποδοκίνητα πιεστήρια τύπου «Victoria», αγορασμένα από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, καθώς και ένα δωρισμένο από Ελληνα τυπογράφο, σηματοδοτούν την πορεία της τυπογραφίας στον χρόνο, μαζί με πολυάριθμα χειροκίνητα πιεστήρια, τύπου «Boston».
Πάγκοι στοιχειοθεσίας, όπου ο στοιχειοθέτης γράμμα γράμμα ετοίμαζε το κείμενο με τη χρήση ανάγλυφων τυπογραφικών στοιχείων, από την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι και ένα μέρος του 20ού αιώνα, εκτίθενται παράλληλα με τη λινοτυπία, όπου γινόταν η μηχανική στοιχειοθεσία. Περιμετρικά στους τοίχους και σε προθήκες, χάρτες, λιθογραφίες, φωτογραφίες, αφίσες, εκδόσεις, πένες και κονδυλοφόροι περασμένων αιώνων επιδεικνύονται με καμάρι στους επισκέπτες.
Υπάρχει επίσης η πλήρης γωνιά της βιβλιοδεσίας, με τον απαραίτητο πάγκο εργασίας και όλα τα σχετικά μηχανήματα, εργαλεία, χειροποίητα χαρτιά, δέρματα, πρέσα βιβλιοδεσίας κ.ά., και το σχετικό βίντεο με την βιβλιοδέτρια εν δράσει.
Τεχνικές όπως η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η λιθογραφία, η offset, η τσιγκογραφία και η μεταξοτυπία παρουσιάζονται αναλυτικά σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, παράλληλα με τη μέθοδο γραφής Μπράιγ, δωρεά του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, καθώς και μια προθήκη αφιερωμένη στην παραγωγή χαρτιού.
Περιμετρικά ο επισκέπτης βλέπει την εξέλιξη της τυπογραφίας, ενώ η συμπληρωματική αίθουσα προσφέρει μια γεύση από ενδιαφέροντα ετερόκλητα εκθέματα, τα οποία είναι σε στάδιο μελέτης και έρευνας από το Μουσείο, όπως το γραφείο και τα εργαλεία γραφίστα μιας άλλης εποχής, μηχάνημα ραφής βιβλίων, μαχαίρι - καρμανιόλα, χρυσοτυπικό μηχάνημα, μηχάνημα κοπής συσκευασιών/κουτιών κ.ά.
Επιλογές από τα παλιά και σπάνια, ελληνικά και ξένα, βιβλία του Μουσείου, που έχουν συντηρηθεί και μελετηθεί, τόσο προς το περιεχόμενο, όσο προς το τεχνικό και αισθητικό κομμάτι τους: Η χειρόγραφη ποιητική συλλογή σε γλώσσα Φαρσί του 18ου αιώνα, το Κοράνι που εκτιμάται πριν από το 1800, εκδόσεις και εφημερίδες διεθνείς και κρητικές με ιστορικά γεγονότα, γραμματόσημα κ.ά.
Παρουσιάζονται επίσης δύο τόμοι - άτλαντες του 1887. Παράλληλα εκτίθεται η έκδοση «Διατάγματα» του Γρηγορίου ΙΧ, τυπωμένη στη Λιόν της Γαλλίας, τον 16ο αιώνα, καθώς και έκδοση του 17ου αιώνα από τον Τζοβάνι Μπατίστα Τζιράλντι, που πιστεύεται ότι ήταν η πηγή έμπνευσης για τον Σαίξπηρ, για τα έργα του «Οθέλος» και «Με το ίδιο Μέτρο», δωρεά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.
Σπάνιες ελληνικές και ξένες εκδόσεις, εφημερίδες, χάρτες, χειρόγραφες ιστορικές επιστολές, φωτογραφικό υλικό, γραμματόσημα, χαρτονομίσματα, είναι μόνο μερικοί από τους θησαυρούς που φυλάσσονται και επιλεκτικά εκτίθενται στη βιβλιοθήκη του Μουσείου. Επίσης στον ίδιο χώρο εκτίθεται η συλλογή παλιών γραφομηχανών και πολυγράφων.