Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΟΧΙ στη δημιουργία «παρα-Αστυνομιών»

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ενα από τα προβλήματα που συζήτησαν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί με τη ΓΓ του Κόμματος, ήταν και το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία στην ουσία μετατρέπεται σε «παρα-Αστυνομία» με προσλήψεις από το «παράθυρο»

Eurokinissi

Ενα από τα προβλήματα που συζήτησαν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί με τη ΓΓ του Κόμματος, ήταν και το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία στην ουσία μετατρέπεται σε «παρα-Αστυνομία» με προσλήψεις από το «παράθυρο»
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη δημιουργία ανεξέλεγκτων παρα-αστυνομικών Σωμάτων ήταν το θέμα που τονίστηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ αναφέρθηκαν σε μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι και που αποτελούν χρόνια αιτήματα του συνδικαλιστικού τους κινήματος (συνταξιοδοτικά, εργασιακά, θεσμικά κ.ά.), ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στο ζήτημα της δημιουργίας παρα-αστυνομικών Σωμάτων (ειδικών φρουρών, συνοροφυλάκων), με προσλήψεις από το «παράθυρο». Οπως είπαν χαρακτηριστικά, οι αστυνομικοί σήμερα έχουν «λόγο», και αυτό είναι κάτι που «ενοχλεί», σημειώνοντας ταυτόχρονα το «καθεστώς ομηρίας» στο οποίο βρίσκονται οι ειδικοί φρουροί και οι συνοροφύλακες.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος στη δημιουργία τέτοιων «παρα-αστυνομικών - παραστρατιωτικών Σωμάτων», όπως χαρακτηριστικά είπε. Επισήμανε την ανάγκη προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας στη δίωξη του κοινού εγκλήματος και όχι του λαϊκού κινήματος, ενώ ακόμη υπογράμμισε τον πλήρη αντιδημοκρατικό και αυταρχικό χαρακτήρα της εισόδου αστυνομικών με πολιτικά σε λαϊκές συγκεντρώσεις. Οπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα, κάτι τέτοιο «σημαίνει ότι θα καλούνται οι αστυνομικοί υπάλληλοι να εκτελούν ακόμη και προβοκάτσιες και μάλιστα με ανεξέλεγκτες διασυνδέσεις προς τα πάνω», και κάλεσε τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών να προβληματιστούν απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Θα ήθελα να σταθώ σε δύο ζητήματα που συζητήσαμε και που εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας αυτή την περίοδο. Κατ' αρχήν εκφράζουμε και την αντίθεσή μας και την ανησυχία μας για τους υπόγειους σχεδιασμούς που γίνονται και βγαίνουν και στην επιφάνεια για τη δημιουργία παρα-αστυνομικών, παραστρατιωτικών Σωμάτων, στο όνομα της διεύρυνσης των απασχολουμένων με τα θέματα τάξης και ασφάλειας. Εμείς θεωρούμε, ότι ο αναπροσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας -στο βαθμό βεβαίως που γίνει αποδεκτός από την πλευρά της κυβέρνησης, πράγμα δύσκολο- στα θέματα που έχουν σχέση με την εμπορία ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, το κοινό έγκλημα, θα διασφάλιζε και τον αριθμό που υπάρχει να αξιοποιείται, και εν πάση περιπτώσει να μη βρίσκονται οι αστυνομικοί υπάλληλοι μπροστά σε διλήμματα, όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που γίνονται για τα λαϊκά προβλήματα, και μάλιστα όταν κι οι ίδιοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και όλα τα κοινωνικά προβλήματα. Τα αντιμετωπίζουν και οι αστυνομικοί υπάλληλοι, δεν τα αντιμετωπίζει μόνο ο άλλος κόσμος εκτός από αυτούς.

Μας απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου, με βάση στοιχεία που έχουμε, εξελίσσεται σε μια τοπική ΕΛ.ΑΣ, η οποία δρα εντελώς ανεξέλεγκτα, χωρίς ο δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο, να έχουν λόγο στο σχεδιασμό της δραστηριότητας ή στον έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει καμία σχέση με τους αρχικούς σκοπούς που εμφανίστηκαν, ότι πρέπει να συγκροτηθεί. Και ακριβώς η δημιουργία πολλαπλών τμημάτων, κύριων και δευτερευόντων, ή επίσημων και μη επίσημων, βοηθάει στην πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» μέσα στα Σώματα Ασφαλείας και στη δημιουργία μηχανισμών ανεξέλεγκτης δράσης.

Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι η ομολογία του πρωθυπουργού και του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ότι θα καλούνται αστυνομικοί υπάλληλοι με πολιτικά να μπαίνουν μέσα στις συγκεντρώσεις, προκειμένου να υπερασπίζονται τους συγκεντρωμένους από τους τρομοκράτες και τους ακροδεξιούς! Μια τέτοια δραστηριότητα είναι 100% αντιδημοκρατική, αυταρχική κι είναι μηχανισμός καταστολής, αλλά πρέπει να προβληματιστούν και τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών υπαλλήλων, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα εκτίθενται, πραγματικά, οι άνθρωποι αυτοί, αφού θα παίζουν το ρόλο όχι της επίσημης προστασίας, η οποία γίνεται έξω από το χώρο της διαδήλωσης, αλλά κρυφής προστασίας, πράγμα που για μας σημαίνει ότι θα καλούνται οι αστυνομικοί υπάλληλοι να εκτελούν ακόμη και προβοκάτσιες και μάλιστα με ανεξέλεγκτες διασυνδέσεις προς τα πάνω. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα "έχει πολύ μαλλί να ξάνει", πέρα από τα δικαιολογημένα και συγκεκριμένα αιτήματα που έχει για τη βελτίωση των όρων εργασίας και τα οικονομικά τους αιτήματα. Εμείς σε τέτοια δίκαια αιτήματα, που προβάλλουν τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών υπαλλήλων, έχουμε ανταποκριθεί, πιστεύουμε, και θα ανταποκριθούμε και στην πορεία».

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης, επισήμανε ότι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν υποχρέωση να ανησυχούν στη δημιουργία «δύο και τριών άλλων παρα-Αστυνομιών με άγνωστα καθήκοντα», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα μας βρει τελείως αντίθετους» και ζήτησε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ δήλωσε:

«Δυστυχώς θα πρέπει να συμφωνήσω με τη ΓΓ του ΚΚΕ, και λέω δυστυχώς, διότι είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε ως εκπρόσωποι των συναδέλφων να πάρουμε μια συγκεκριμένη θέση. Οφείλουμε επίσης να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη, για το τι ακριβώς γίνεται, για την προσπάθεια κατάργησης της σημερινής Αστυνομίας με τα όποια μειονεκτήματα και τα ελαττώματά της, αφού ως ένα σημείο πετύχαμε, περιπτώσεις του παρελθόντος να λησμονηθούν και να οδεύσουμε σε έναν καλύτερο δρόμο. Βλέπουμε όμως ξαφνικά, να γίνεται μια προσπάθεια κατάργησης αυτής της αστυνομίας, να δημιουργούνται δύο και τρεις άλλες παρα-Αστυνομίες, με άγνωστα για μας καθήκοντα και κατευθύνσεις, με θολό προσανατολισμό της δικής μας λειτουργίας. Ειλικρινά είμαστε υποχρεωμένοι να ανησυχήσουμε και δεν μπορούμε να δεχτούμε εμείς να εκμεταλλευτούμε την ανασφάλεια που νιώθει ο κόσμος για να οδηγηθούμε σε τετελεσμένες λύσεις. Η θέση μας είναι συγκεκριμένη και κάθετη: Δεν μπορούμε να δεχτούμε παρα-Αστυνομίες στο χώρο μας και βεβαίως αυτό θα μας βρει τελείως αντίθετους με την κυβέρνηση, αυτό το έχουμε δηλώσει στις συναντήσεις που είχαμε με την πολιτική και αστυνομική ηγεσία, αυτό δηλώνουμε και σήμερα και ζητάμε τη συμπαράσταση, που πιστεύω ότι είναι αυτονόητη και δεδομένη, από την πλευρά του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ