Ενώ η Ουάσιγκτον ετοιμάζει περιορισμούς για επενδύσεις στην Κίνα
Την ετοιμότητα του Πεκίνου να αντιδράσει με κάθε τρόπο στα σχέδια των ΗΠΑ διαμήνυσε ξανά χτες η Κίνα. Μέσω του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι αυτήν τη φορά, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα και σθένος, να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας και να προασπίσουμε τους θεμελιώδεις κανόνες των διεθνών σχέσεων».
Ενόψει της ανάληψης της αμερικανικής προεδρίας από το νέο σχήμα των Ρεπουμπλικάνων υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και ενώ ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας κλιμακώνεται σε όλο και περισσότερα πεδία, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας σημείωσε ότι η χώρα του «εναντιώνεται σθεναρά σε παράνομες και παράλογες επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στη χοντροκομμένη ανάμειξη σε ζητήματα που αφορούν εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, όπως η Ταϊβάν», λίγες μόλις μέρες μετά τη νέα παρτίδα αμερικανικών οπλικών συστημάτων που παρέλαβε η Ταϊπέι.
Παράλληλα ο Γουάνγκ έκρινε σκόπιμο να πει ότι οι δύο χώρες «μπορούν να πετύχουν μεγάλα πράγματα» αν συνεργαστούν, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον διμερή διάλογο για τις χρηματοπιστωτικές υποθέσεις ή τον «αγώνα κατά των ναρκωτικών».
Επανέλαβε πάντως ότι η πολιτική της Κίνας έναντι των ΗΠΑ «δεν έχει αλλάξει», αλλά και ότι η χώρα του «τάσσεται υπέρ της σταθερότητας στο σύνολο» των διμερών σχέσεων. Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα «ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει σωστές επιλογές»: «Θα συνεργαστεί με την Κίνα», θα αποφύγει «κάθε διατάραξη», ώστε να «ξεπεραστούν εμπόδια», και θα συνεισφέρει στην προσπάθεια οι δύο χώρες να έχουν «σταθερή, υγιή και διαρκή ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων».
Ενδεικτικές της διμερούς κόντρας που φουντώνει είναι και οι ρυθμίσεις που πρόκειται να ψηφίσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ τις επόμενες μέρες για να μειώσει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα, επεκτείνοντας περιορισμούς στις επενδύσεις τεχνολογίας, με την Ουάσιγκτον να επικαλείται και ανησυχίες για την αμερικανική «εθνική ασφάλεια».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Reuters», ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λιν Ζιάν είπε ότι «τέτοιες κινήσεις αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες βιομηχανικές αλυσίδες και τις αλυσίδες εφοδιασμού, και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κανενός μέρους», για να προσθέσει ότι το Πεκίνο «προτρέπει τους αρμόδιους πολιτικούς των ΗΠΑ να σταματήσουν να πολιτικοποιούν και να μετατρέπουν σε "όπλα" οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, αντίθετα να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών». Ακόμα, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «υπερβολική επέκταση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας» και «σκόπιμη παρεμπόδιση της κανονικής οικονομικής και εμπορικής ανταλλαγής», όπως και για «πολιτική ατζέντα» που «αντιβαίνει στις αρχές της οικονομίας της αγοράς, του θεμιτού ανταγωνισμού και του ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται».
Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν και την απαγόρευση εκατομμυρίων κινεζικών ρούτερ σε αμερικανικά νοικοκυριά, στοχοποιώντας την εταιρεία «TP-Link», σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Συσκευές της συγκεκριμένης εταιρείας φέρονται να συνδέονται με κυβερνοεπιθέσεις και ενδεχόμενο «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».
Η «TP-Link» κατέχει περί το 65% της αμερικανικής αγοράς ρούτερ για σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα προϊόντα της αποτελούν κορυφαία επιλογή στο ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon.