Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΖΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Γενοκτονία των Παλαιστινίων χωρίς τέλος εν μέσω σεναρίων για «συμφωνία εκεχειρίας»

Η πείνα «θερίζει» στη Γάζα

2024 The Associated Press. All

Η πείνα «θερίζει» στη Γάζα
Η θηριωδία του ισραηλινού στρατού συνεχίζεται αμείωτη στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας κατά των Παλαιστινίων, ενώ χτες το κράτος - δολοφόνος τοποθέτησε μέχρι και εκρηκτικά γύρω από τις εγκαταστάσεις στο Νοσοκομείο Kamal Adwan της βόρειας Γάζας που τελεί υπό στενή πολιορκία από τις αρχές Οκτώβρη. Οι προμήθειες σε τρόφιμα, καθαρό νερό και είδη πρώτης ανάγκης τόσο στο νοσοκομείο όσο και στους αμάχους που έχουν βρει εκεί καταφύγιο, έχουν πλέον εξαντληθεί εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή έναντι της πείνας, του κρύου, των κακουχιών, των τραυμάτων ή των επιδημιών.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε χτες ως επίσημο απολογισμό των θυμάτων των ισραηλινών πυρών 45.059 νεκρούς και 107.041 τραυματίες.

Επίσης, σε στοιχεία που έδωσε το ισραηλινό υπουργείο «Αμυνας», αναφέρει ότι ως χτες από τον Οκτώβρη του 2023 έχουν τραυματιστεί από τις μάχες στη Γάζα πάνω από 13.500 στρατιώτες και αξιωματικοί και από αυτούς 1.500 τουλάχιστον τραυματίστηκαν πάνω από μία φορά, σκόπιμα δε δεν μιλά για νεκρούς από το στρατιωτικό προσωπικό.

Στο Κάιρο Νετανιάχου και Αμπάς

Ταυτόχρονα με το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού φαίνεται ότι εντείνεται και το παζάρι για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας «εκεχειρίας» στη Λωρίδα της Γάζας και ανταλλαγής των ομήρων Ισραηλινών με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η βρετανική «Guardian» και το πρακτορείο «Ρόιτερς» ανέφεραν χτες ότι μεταβαίνει εκτάκτως στο Κάιρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ότι η ενδεχόμενη συμφωνία μπορεί να υπογραφεί πριν από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Γενάρη.

Στο Κάιρο κλήθηκε χτες και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο Αμπάς θα μεταβεί στο Κάιρο από τη Ρώμη, όπου πραγματοποίησε ολιγοήμερη επίσημη επίσκεψη.

Αργότερα χτες το απόγευμα ακολούθησε ανακοίνωση της Χαμάς, που ανέφερε πως η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων είναι εφικτή «εάν το Ισραήλ σταματήσει να θέτει νέους όρους». Η οργάνωση χαρακτηρίζει τον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης «σοβαρό και θετικό».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή και αραβικά ΜΜΕ, από διαρροές των διαπραγματευτών, στην πρώτη φάση της υπό συζήτηση συμφωνίας προβλέπεται να απελευθερωθούν Ισραηλινοί κρατούμενοι, γυναίκες, ασθενείς και άτομα άνω των 51 ετών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων.

Σε επόμενη φάση θα ξεκινήσει εκεχειρία 6 - 7 βδομάδων, στη διάρκεια της οποίας θα αποχωρήσουν τα περισσότερα ισραηλινά στρατεύματα από περιοχές της Γάζας, ώστε να ξεκινήσει παζάρι για μια μόνιμη εκεχειρία. Μελετάται επίσης να μπορούν να εισέλθουν καθημερινά στη Γάζα εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το δεύτερο στάδιο προβλέπει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων (κυρίως άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας) με αντάλλαγμα περισσότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στο τρίτο στάδιο προβλέπεται η έναρξη των εργασιών για την ανοικοδόμηση της Γάζας και επιστροφή των σορών κρατουμένων της Χαμάς.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Ισραέλ Κατς, είχε δηλώσει σε επιτροπή της Κνέσετ ότι η κυβέρνηση «είναι πιο κοντά από ποτέ» στην επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα. Από διαρροές όσων είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, έγινε γνωστό πως προέβλεψε ότι η συμφωνία που συζητείται στο τραπέζι διαπραγμάτευσης «θα υποστηριχτεί» από το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού και ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει «εσωτερικά εμπόδια». Υποστήριξε πως η συμφωνία «δεν θα συμπεριλαμβάνει έναν δίχως συγκεκριμένο τέλος τερματισμό των εχθροπραξιών» επειδή τώρα «υπάρχει ευελιξία από την άλλη πλευρά» αφότου κατανόησαν ότι «δεν σκοπεύουμε να τελειώσουμε τον πόλεμο». Ανέφερε πως δεν θα σταθεί εμπόδιο για μια συμφωνία το θέμα συνεχιζόμενης παρουσίας του στρατού του Ισραήλ στον Διάδρομο «Φιλαδέλφεια» που είναι στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου και στον στρατηγικό διάδρομο Neztarim που ελέγχει το πέρασμα από τη Βόρεια στη Νότια Γάζα. Στη συνέχεια ο Κατς απαντώντας σε δημοσιεύματα του Τύπου από τον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ ξεκαθάρισε ότι η θέση του για τη Γάζα αφορά «τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας» στην περιοχή, με τον στρατό να έχει «πλήρη ελευθερία δράσης όπως στην Ιουδαία και στη Σαμάρεια» (όπως αναφέρονται οι Ισραηλινοί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη). «Δεν θα επιτρέψουμε καμία τρομοκρατική οργάνωση εναντίον ισραηλινών εποικισμών και Ισραηλινών πολιτών από τη Γάζα. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην πραγματικότητα πριν από τις 7 Οκτωβρίου», κατέληξε.

Ανάλογη θέση υιοθέτησε και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, που διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ θα εργαστεί για να «ενδυναμώσει την κυριαρχία μας σε όλα τα μέρη της χώρας μας», εννοώντας ό,τι έχει καταλάβει με τη δολοφονική στρατιωτική του μηχανή.

Νέες επιθέσεις σε Λίβανο και Υεμένη

Το περασμένο 24ωρο το Ισραήλ πραγματοποίησε ακόμη μία επιδρομή στην Τύρο του νότιου Λιβάνου προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ενώ τη Δευτέρα οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ανάλογη επιχείρηση «ακριβείας» σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, μεταξύ των οποίων φερόταν πως ήταν και ένα «κέντρο επιχειρήσεων συντονισμού» στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ