Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στην Ορθοπεδική κλινική

Τρεις νοσηλευτές για σχεδόν 50 ασθενείς!

Τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου «Θριάσιο» λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και τη νοσηλεία παθολογικών ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργημένους και πολυτραυματίες ασθενείς καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον ανεπαρκέστατο οργανισμό του νοσοκομείου, παραμένουν κενές 114 θέσεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών και 76 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ορθοπεδικής κλινικής, όπου 3 νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 46 ορθοπεδικούς και παθολογικούς ασθενείς. Ταυτόχρονα, παραμένουν 3 κενές οργανικές θέσεις ορθοπεδικών, ενώ σε εργασιακή ομηρία διαρκείας παραμένουν 5 επικουρικοί γιατροί.

Από το 2019 στην Ορθοπεδική κλινική έχουν προστεθεί 12 επιπλέον κλίνες χωρίς ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, ενώ αντιθέτως συνεχίζεται η αποδυνάμωση με μετακινήσεις νοσηλευτών σε άλλες κλινικές (μόλις την προηγούμενη βδομάδα μετακινήθηκε άλλη μία νοσηλεύτρια). Ενώ πρόσθετο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ασθενών προκαλεί το απαράδεκτο γεγονός της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργικούς ασθενείς και πολυτραυματίες, αφού αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς λοιμώξεων στους χειρουργημένους και ανοσοκατεσταλμένους ορθοπεδικούς ασθενείς.

«Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό ασθενών, έχει σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα και ασφάλεια της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων από τη χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες. Το δε νοσηλευτικό έργο στην Ορθοπεδική κλινική απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια καθώς ενέχει διαρκώς την εξυπηρέτηση ασθενών με κατάγματα οι οποίοι δεν δύνανται να μετακινηθούν μόνοι τους ή να αυτοεξυπηρετηθούν, επομένως απαιτεί μεγαλύτερη αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς», διευκρινίζει το Σωματείο κι επισημαίνει παρόμοιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και στα υπόλοιπα τμήματα (ΤΕΠ, ΤΕΙ, ΜΤΝ) και κλινικές του νοσοκομείου, όπου 2 ή 3 νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην καταπόνηση της υγείας των εργαζομένων, ενώ στη Μαιευτική κλινική οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή στελέχωση της κλινικής και του Μαιευτηρίου και στην Παιδιατρική στις περισσότερες βάρδιες είναι μόνο ένας νοσηλευτής.

Παρόμοια είναι τα παραδείγματα σε Χειρουργεία - Αναισθησιολογικό και ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, όπου σε πολλούς εργαζόμενους οφείλονται περισσότερες από 100 μέρες ανάπαυσης, ενώ στις ΜΕΘ και στη ΜΑΦ του νοσοκομείου παραβιάζεται συστηματικά ακόμα και η Υπουργική Απόφαση για τη στελέχωση με νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου απαιτεί να εξασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στην Ορθοπεδική κλινική, ώστε:

  • Να επανέλθει ο αριθμός κλινών στις 34, να σταματήσει η νοσηλεία παθολογικών δίπλα σε χειρουργικούς και ορθοπεδικούς ασθενείς, να ενισχυθεί η Ορθοπεδική κλινική με νοσηλευτικό προσωπικό
  • Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» και να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ορθοπεδικών
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ