Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό απαίτησε και κατά τη διαδικασία της «δεύτερης ανάγνωσης», στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, αφού, όπως είπε, αυτό αποτελεί «πρόκληση ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων. Τους καταδικάζει στη διαρκή λιτότητα, στις στερήσεις και στην ανέχεια». Σημειώνεται πως το ΚΚΕ στην Επιτροπή καταψήφισε το νομοσχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, όπως έκαναν και η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και οι «Σπαρτιάτες». ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δήλωσαν πως το καταψηφίζουν.
Οπως σημείωσε στην παρέμβασή του, «ο μαθηματικός τύπος ή ο αλγόριθμος είναι τέτοιος που θα κρατά τον κατώτατο μισθό στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα για να μη διαταράσσεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η κερδοφορία. Τα κριτήρια για τον κατώτατο μισθό που προβλέπει το ν/σ, είναι ίδια με αυτά που ισχύουν σήμερα. Κριτήρια που εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη από τη μία και μεγάλη δυστυχία από την άλλη.
Εναν κατώτατο μισθό που θα συγκλίνουν σε αυτόν όλοι οι εργαζόμενοι, όπως αποδείχτηκε από το 2012 έως τώρα που ο κατώτατος μισθός στα 12 χρόνια αυξήθηκε κατά 29 ευρώ και ο μέσος μισθός έπεσε κατά 146 ευρώ».
Απαριθμώντας τις αντεργατικές παρεμβάσεις όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων τόνισε πως «ο λαός δεν ξεχνά ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και οι όποιες εφεδρείες τους, ψήφισαν τα 3 μνημόνια, ενώ σε ένα βράδυ με την ΠΥΣ 6/2012 καταργήθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22% και 32% για τους νέους έως 25 ετών, διαμορφώνοντας στη συνέχεια ένα αντεργατικό πλαίσιο με διαδοχικούς νόμους και τελευταία η ΝΔ με τους νόμους 4670/2020 (νόμος Βρούτση), 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) και 5053/2023 (νόμος Γεωργιάδη)».
Υπογράμμισε ότι «όλη αυτήν την περίοδο, ο μέσος μισθωτός, πριν από τη φορολογία εισοδήματός του, έχει χάσει πάνω από το 35% της αγοραστικής του δύναμης. Την περίοδο 2020 - 2024 οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών ήταν 14,25%, ενώ οι αυξήσεις των φόρων 49%. Οι απώλειες στην αγοραστική δύναμη των μισθωτών γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αν ληφθεί υπόψη η μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των τελευταίων χρόνων.
Συνυπολογίζοντας όλους αυτούς τους παράγοντες, φαίνεται πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φτάνουν ή και ξεπερνούν το 50% την περίοδο της κρίσης».
«Αυτά δεν είναι περασμένα - ξεχασμένα», ξεκαθάρισε ο βουλευτής του Κόμματος και γι' αυτό «οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και διεκδικούν να καταργηθούν τώρα όλες οι αντεργατικές διατάξεις των μνημονίων και των νόμων, να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ, ως βάση για τις νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις, για νέο κατώτατο μισθό, αγωνίζονται για υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Για να επανέλθουν οι τριετίες που με το "έτσι θέλω" καταργήσατε από το 2012 έως το 2023, κάτι που αφαίρεσε 30% από τον μισθό των εργαζομένων».
Τέλος, ο Χρήστος Κατσώτης παρουσίασε συνοπτικά την πρόταση νόμου που υπογράφεται από πάνω από 630 συνδικάτα και ήδη κατέθεσε στη Βουλή η ΚΟ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Ο "μαθηματικός τύπος" που διεκδικεί το ΚΚΕ για την εργατική τάξη είναι: Ολος ο παραγόμενος πλούτος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αποκάλυψε και τις προκλητικές διαστρεβλώσεις της υπουργού Εργασίας, η οποία έφτασε στο σημείο να παραχαράσσει σχετική τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μπας και φέρει στα μέτρα της τις θέσεις του Κόμματος για τον κατώτατο μισθό. Εκανε λόγο για θέσεις που τάχα αντιστοιχούν στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου (!), επικαλούμενη τη διεκδίκηση του Κόμματος για κατοχύρωση κατώτατου μισθού πάνω στον οποίο θα χτίζονται όλες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ομως σκόπιμα «ξεχνάει» η υπουργός ότι το ΚΚΕ απαιτεί το ξήλωμα του αντεργατικού νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου», που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό.
Ο βουλευτής, απαντώντας στη γελοιότητα που επιστρατεύει η υπουργός, παρέθεσε την πρόσφατη τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν η εξής:
«Το ΚΚΕ έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 φορές, όλα αυτά τα χρόνια, ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, την οποία έχουν επεξεργαστεί τα ίδια τα εργατικά συνδικάτα, όχι μόνο για τον κατώτατο μισθό, αλλά και για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις τριετίες, το ωράριο και όλα τα υπόλοιπα εργατικά δικαιώματα και τα έχετε απορρίψει όλοι μαζί παρέα. Γιατί μόνο αν υπάρχουν όλα αυτά, τότε μπορεί και ο κατώτατος μισθός να παίζει πραγματικά τον ρόλο του, ως ένα πλέγμα ελάχιστης προστασίας, και πάνω σε αυτό να χτίζουν περισσότερα δικαιώματα οι εργαζόμενοι».
Και συνοψίζοντας πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Καμία σχέση δεν έχει λοιπόν η θέση του ΚΚΕ με αυτή που φέρνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο. Το ν/σ ενσωματώνει την Οδηγία της ΕΕ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο για επαρκείς κατώτατους μισθούς, Οδηγία που την ψηφίσατε όλοι στην Ευρωβουλή και το μόνο που διασφαλίζει, είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».