Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Κοσμογονία» για την κυβέρνηση η αναβάθμιση της εμπορευματοποίησης

Η ΕΕ «κερνάει» τα πρώτα επί πληρωμή χειρουργεία, ώστε να νομιμοποιηθεί το άθλιο αυτό μέτρο

Την «κοσμογονία» των πρώτων δωρεάν απογευματινών χειρουργείων γιόρτασε η κυβέρνηση, στα οποία υποβλήθησαν χτες τρεις γυναίκες, 84, 75 και 70 ετών αντίστοιχα, που περίμεναν εδώ και 11 μήνες στη λίστα αναμονής για επέμβαση καταρράκτη!

Νωρίτερα, μιλώντας σε ρ/σ, ο υπουργός «εμπορίου Υγείας» ανακοίνωνε ότι «το 80% των απογευματινών δωρεάν χειρουργείων θα είναι καταρράκτες, χολές και ορθοπεδικά περιστατικά», κάνοντας λόγο για 34.500 δωρεάν επεμβάσεις συνολικά, περίπου 80 χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνονται κάθε απόγευμα σε νοσοκομεία όλων των υγειονομικών περιφερειών της χώρας, ενώ στις 2.000 φτάνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας τις επόμενες δύο βδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη στιγμή στη λίστα για χειρουργείο περιμένουν πάνω από 100.000 άνθρωποι (σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας) και η αναμονή φτάνει μέχρι και τα 7 χρόνια!

Αγνωστος βέβαια παραμένει ακόμα ο αριθμός και η κοστολόγηση των χειρουργείων που θα γίνουν στις ιδιωτικές κλινικές. Υπενθυμίζεται ότι το ...κέρασμα που κάνει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο των επί πληρωμή χειρουργείων περιλαμβάνει και voucher προς τον ιδιωτικό τομέα, με τους κλινικάρχες να τρίβουν τα χέρια τους για το ζεστό χρήμα που θα τσεπώσουν για μια ακόμα φορά.

Παράλληλα, στη λογική μείωσης του «κόστους» ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στις αρχές του νέου έτους θα μπει σε εφαρμογή και η εξ αποστάσεως «διάγνωση» σε απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες κ.ά.). Φυσικά, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εξ αποστάσεως διαγνώσεις, αντί για μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων σε κάθε μεριά της Ελλάδας, συνοδεύτηκαν με δόσεις αντιΚΚΕ εμπάθειας από το γνωστό παραληρηματικό υβρεολόγιο. Ετσι, την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν σχεδόν έναν χρόνο για να κάνουν μια επέμβαση καταρράκτη (!), με ό,τι αυτό σημαίνει για την ταλαιπωρία των ασθενών και την πορεία της νόσου, ο Αδ. Γεωργιάδης κατηγορούσε τους κομμουνιστές για «μιζέρια και γρουσουζιά», λέγοντας ότι ...«αυτά κάνουν κακό στην υγεία».

Και ένα ακόμα νομοσχέδιο ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης

Στο μεταξύ, στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε ένα ακόμα νομοσχέδιο για την ένταση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, την ισχυροποίηση των ιδιωτών και των μηχανισμών μείωσης ή και απαλλαγής της φαρμακοβιομηχανίας από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) και αύξησης των πληρωμών των ασθενών για φάρμακα.

Πρόκειται για το ν/σ με τίτλο «για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης», με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη να σημειώνει ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι παραπλανητικός και ψευδεπίγραφος, ότι ακούγεται ως «κακόγουστο αστείο» μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν εργαζόμενοι υγειονομικοί και ασθενείς.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τις χαρακτήρισε αποσπασματικές, ανεπαρκείς και αναντίστοιχες με τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και πρακτικά έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων παροχής υπηρεσιών Υγείας και σε εξαναγκασμό των ασθενών να απευθύνονται στους επιχειρηματίες Υγείας.

Ο Γ. Λαμπρούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει και την αντιλαϊκή πολιτική που έχουν ασκήσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις στην Υγεία στη λογική «κόστους - οφέλους», ότι όχι μόνο διατηρεί μορφές ευέλικτων εργασιακών σχέσεων για τους υγειονομικούς, αλλά παρατείνει και μέχρι τα 70 έτη (!) την παραμονή γιατρών στο ΕΣΥ με πρόσχημα την «εμπειρία»... Επισήμανε ότι αυτή η ρύθμιση λειτουργεί και ως «λαγός» για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, που είναι και στρατηγικός στόχος του ευρωενωσιακού σχεδίου για το Ασφαλιστικό. Σε αυτό το σημείο ανέδειξε την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις, ώστε η εμπειρία των γιατρών να μεταλαμπαδεύεται στους νέους.

Ανέδειξε πως αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι «οι θέσεις προκηρύσσονται με το σταγονόμετρο» και «οι διορισμοί είναι πίσω από τις ανάγκες» σε συνδυασμό με το ότι η κυβέρνηση «λέει ότι προκηρύσσει και δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από την άλλη δεν προσλαμβάνει όλους όσοι υποβάλλουν υποψηφιότητα» και τόνισε την ανάγκη μοναδική προϋπόθεση για διορισμό να αποτελεί το πτυχίο και ο τίτλος ειδικότητας, όπως προτείνει και το ΚΚΕ.

Οσο για τα περιβόητα «κίνητρα» που διαλαλεί η κυβέρνηση, ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι δεν αλλάζουν τις απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν οι γιατροί και απαίτησε να ικανοποιηθεί άμεσα το σύνολο των μισθολογικών διεκδικήσεων και των κινήτρων που έχουν προτείνει οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ ειδικά για τα «κίνητρα» στις άγονες περιοχές υπενθύμισε ότι έχουν διαμορφωθεί έτσι με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και πως «μόνο ως αστείο ακούγεται» η χορήγηση ενός μηνός εκπαιδευτικής άδειας κάθε δύο χρόνια. Απαντώντας, μάλιστα, στους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας ότι τάχα έχουν καλυφθεί θέσεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ διευκρίνισε πως στην πραγματικότητα «δεν προστίθεται προσωπικό, απλά μπορεί να αλλάξει η εργασιακή σχέση των ήδη υπηρετούντων».

Για την παράδοση των εργαστηρίων ανοσολογίας - ιστοσυμβατότητας των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Κρατικό» στο «Ωνάσειο» που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και για τη μετονομασία σε νοσοκομείο του επίσης ΝΠΙΔ ογκολογικού κέντρου «Ελπίδα» και τη μεταφορά σε αυτό του αντίστοιχου τμήματος από το «Αγία Ολγα», ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν κρίκους «στην αλυσίδα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας».

Ειδικά για το «Ωνάσειο», εξήγησε ότι «πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων η πολύτιμη εμπειρία δεκαετιών» και «παραδίδεται ο ευαίσθητος τομέας της ιστοσυμβατότητας μεταμοσχεύσεων σε ΝΠΙΔ, αντί να ενισχυθούν αποφασιστικά τα αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΣΥ».

Παράλληλα, για τη ρύθμιση αναφορικά με το «Ελπίδα» επισήμανε μεταξύ άλλων πως ουσιαστικά ο τομέας της παιδοογκολογίας αντιμετωπίζεται κυνικά από το κεφάλαιο ως πεδίο δόξης λαμπρό για την κερδοφορία του, καθώς «υπόσχεται αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και κερδοφορία μέσω της συγκέντρωσης από την έρευνα, τη διάδοση, τη θεραπεία, την παρακολούθηση του παιδικού καρκίνου και αυτό διασφαλίζεται από την κατοχυρωμένη ιδιοκτησία αυτής της δραστηριότητας στο ογκολογικό νοσοκομείο με το ΝΠΙΔ».

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα φάρμακα, ο Γ. Λαμπρούλης προειδοποίησε πως το σύστημα παρακολούθησης δεν θα αποφέρει όφελος στους ασθενείς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις ή θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά τους. Πρόσθεσε ότι ρυθμίσεις, όπως αυτή για την παρακολούθηση δαπάνης, αποτελούν εξειδίκευση μνημονιακών άρθρων και «έχουν ως κριτήριο το "κόστος - όφελος" και τις επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και στους δημοσιονομικούς στόχους» και όχι τις ανάγκες της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ