Τρίτη 26 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Ξεχειλίζει το ποτήρι» της διάλυσης η καθημερινή πρωινή εφημέρευση στην Αττική

Ράντζα πλημμυρίζουν το Ιπποκράτειο μετά την εφημερία
Ράντζα πλημμυρίζουν το Ιπποκράτειο μετά την εφημερία
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία είναι η πρωινή εφημέρευση των νοσοκομείων (πιλοτικά εφαρμόζεται στα νοσοκομεία της Αττικής) με όρους γενικής εφημέρευσης, χωρίς να συνοδεύεται από το αναγκαίο πρόσθετο μόνιμο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι, βδομάδα τη βδομάδα και όσο εφαρμόζεται το εγκληματικό νέο ΦΕΚ, κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του, καθώς αποδεικνύεται καθημερινά ότι αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την υποβάθμιση των υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς.

Τη σκυτάλη παίρνουν 45 γιατροί του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», που εργάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στις Παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου, οι οποίοι υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την αγανάκτησή τους.

Απαιτούν να αποσυρθεί το νέο ΦΕΚ για την εφημέρευση, κατεπείγουσες προσλήψεις, ενίσχυση της ΠΦΥ, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων.

Οπως τονίζουν, «οι συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε είναι επικίνδυνες για εμάς και τους ασθενείς μας. Η έλλειψη προσωπικού, οι κενές οργανικές θέσεις, η υπερεργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι εφημερίες, που για κάποιους από εμάς ξεπερνάνε το πλαφόν, μας έχουν οδηγήσει σε εργασιακή εξόντωση. Οι ειδικευμένοι και κυρίως οι ειδικευόμενοι της Παθολογίας ξεπερνούν κατά πολύ το ωράριό τους σε καθημερινή βάση, ενώ λόγω της πλήρους εντατικοποίησης η εκπαίδευσή τους έχει παραγκωνιστεί πλήρως. Οι εφημερίες μας είναι εξοντωτικές. Η υποστελέχωση και η ολοένα αυξανόμενη προσέλευση των ασθενών, λόγω της διάλυσης της ΠΦΥ και της έλλειψης βασικών ειδικοτήτων στα μικρότερα νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας, έχουν οδηγήσει στις εικόνες εξαθλίωσης που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.

Ο συνωστισμός των ασθενών στα ΤΕΠ, οι πολύωρες αναμονές που ξεπερνούν ακόμα και τις 24 ώρες, τα ράντζα που στήνονται σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, αποτελούν κανόνα στο δικό μας και σε άλλα νοσοκομεία, και όχι μεμονωμένες στιγμές, όπως κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας διατείνονται, προκειμένου να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική στον χώρο της Υγείας».

Επιπλέον, οι γιατροί του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι η ανακοίνωση για την εφαρμογή του νέου ΦΕΚ έγινε «το προηγούμενο βράδυ, προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις, καθώς όλοι εκείνοι που ήξεραν - ο υπουργός Υγείας, η ΥΠΕάρχης, ο διοικητής και η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας - θεώρησαν περιττό να ενημερώσουν τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι δεν υπολογίζουν ούτε τη δική μας ασφάλεια ούτε αυτή των ασθενών».

Ασθενής παρέμεινε 13 ώρες στα κλειστά Επείγοντα!

Χαρακτηριστικά για την κατάσταση στις εφημερίες είναι όσα καταγγέλλουν οι γιατροί στο «Ιπποκράτειο», με την Τριμελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ να φέρνει στην επιφάνεια τα αποτελέσματα από το κλείσιμο 17 Παθολογικών νοσηλευτικών κλινών, λόγω της ανακαίνισης του ΤΕΠ.

«Το αποτέλεσμα της "αναβάθμισης" και σε αυτό το νοσοκομείο» αποτυπώνει η Τριμελής, τονίζοντας:

«Εκτός από την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών και την παραμονή τους, σε συνθήκες συνωστισμού, σε χώρους πλήρως ανεπαρκείς να υποδεχθούν τον όγκο των περιστατικών. Εκτός από την καταστρατήγηση κάθε νομοθεσίας περί ωραρίων, ρεπό κ.λπ. για τους εργαζόμενους. Εκτός από τις τριτοκοσμικές εικόνες μάχης για μια τροχήλατη καρέκλα ή ένα φορείο. Εκτός από τα προβλήματα διακίνησης των περιστατικών, λόγω της έλλειψης σε ειδικότητες όπως οι τραυματιοφορείς, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν ή να μετατρέπονται οι συγγενείς σε τραυματιοφορείς», «οι συνθήκες εφημέρευσης γίνονται πλέον επικίνδυνες και επισφαλείς για τους ασθενείς αλλά και για το προσωπικό».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάσταση που δημιουργείται με το νέο σύστημα, όπως καταγγέλλει η Τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ, είναι η εφημερία της 21ης Νοεμβρίου, που ξεκίνησε με ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες σε όλες τις ειδικότητες, λόγω της ουσιαστικής μετατροπής της «μικρής» εφημερίας σε γενική από 1/11/2024 και της κατάληψής τους από την πρωινή εφημέρευση των 2 προηγούμενων ημερών.

«Το αποτέλεσμα αναμενόμενο! Με το κλείσιμο της εφημερίας στις 8.00 της 22/11/2024, παρέμεναν στο ΤΕΠ περισσότερα από 15 περιστατικά προς εισαγωγή χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για να απορροφηθούν! Στις 15.00 παρέμεναν ακόμα περιστατικά και το τελευταίο μεταφέρθηκε από το ΤΕΠ στις 21.00, δηλαδή παρέμενε στο κλειστό ΤΕΠ (όπου δεν υπάρχουν επαρκείς προϋποθέσεις νοσηλευτικής φροντίδας και ιατρικής παρακολούθησης) για 13 ολόκληρες ώρες μετά τη λήξη της εφημερίας!

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται με το νέο σύστημα εφημέρευσης, οι οποίες είναι επισφαλείς για τους ασθενείς, εξοντωτικές για το προσωπικό και οδηγούν σε απαξίωση το ΕΣΥ», σημειώνει η Τριμελής και καλεί το υπουργείο Υγείας να αποσύρει άμεσα το νέο σύστημα εφημέρευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ