Συνάντηση «ιδιαίτερα παραγωγική» είχε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Αλμπιν Κούρτι, στο πλαίσιο διακυβερνητικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε και όπου συζητήθηκε η επέκταση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ενώ υπογράφηκαν και τρία μνημόνια συνεργασίας.
Με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό Δύσης και Ρωσίας - Κίνας για τη γεωπολιτική τους επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι έγινε «ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος» και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ». Ο δε Κούρτι δήλωσε ότι «στη Βόρεια Μακεδονία βλέπουμε μια φίλη χώρα, με την οποία μας συνδέουν όχι μόνο η γεωγραφία αλλά και οι κοινές αξίες. Οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να θεωρηθούν προστιθέμενη αξία, γέφυρες στενότερης και ισχυρότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» (οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας).
Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ανέβηκε το 2023 στα 432 εκατ. ευρώ, από 284 εκατ. που ήταν το 2019, ενώ την επόμενη χρονιά υπάρχει προσδοκία ότι θα φτάσει τα 500 εκατ. Ευρώ.
Στο μεταξύ η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό της, Ρούμεν Ράντεφ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μπακού, και ενώ ακόμα εκκρεμούν συνταγματικές αλλαγές (αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα) που ζητά η Σόφια για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ.
Μετά τη συνάντηση ο Ράντεφ δήλωσε ότι «ο τόνος των σχέσεων, ο εποικοδομητικός διάλογος, ο ρεαλιστικός και ο ανοιχτός διάλογος (...) θα πρέπει επίσης να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας».
Είπε ακόμα ότι η Βόρεια Μακεδονία «δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο» για την «ιστορική ένταξή της» στην ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει παρέμβαση «ενάντια στη ρητορική μίσους» των ΜΜΕ, αλλά και για να βγουν από τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία δυσμενείς αναφορές στις σχέσεις με τη Βουλγαρία, μέτρα που «μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Τρίτη η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός της Β. Μακεδονίας Ράντμιλα Σεκερίνσκα (έχει διατελέσει και υπουργός Αμυνας, και σήμερα είναι εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος) διορίστηκε αναπληρώτρια γγ του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας Μάρκ Ρούτε, ο οποίος εκθείασε την «πίστη της στη συμμαχία», ενώ θετική άποψη διατύπωσε και το αμερικανικό ΥΠΕΞ.