Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτη και πολλοστή φορά

Είναι η πρώτη φορά που - τουλάχιστον - μεταπολιτευτικά το ΚΚΕ καλεί τους οπαδούς του να ψηφίσουν άκυρο, λευκό ή αποχή σχολίασε χτες το πρωί ο Π. Τσίμας τη δήλωση της Αλ. Παπαρήγα στα χτεσινά «Νέα» ότι στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών -εφόσον δε συμμετέχει η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ- το Κόμμα θα καλέσει όλον το λαό να καταψηφίσει και τους δύο.

Κι όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει αυτό πρακτικά, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: «Λευκό, άκυρο, ό,τι θέλει ο καθένας. Αλλά να μην μπει στη λογική, για να πέσει το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζω τη ΝΔ ή για να μην έρθει η ΝΔ ξαναμένω στο ΠΑΣΟΚ».

Είναι η πρώτη φορά αλήθεια, όπως είπε ο δημοσιογράφος Π. Τσίμας , που το ΚΚΕ τηρεί αυτή τη στάση στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών;

Ασφαλώς όχι.

Πάντως, η πρώτη φορά που το ΚΚΕ τήρησε αυτή τη στάση ήταν στις δημοτικές εκλογές του 1986. (Α' γύρος στις 12.10.1986 και Β' γύρος στις 19.10.1986).

Τα αποτελέσματα του Α' γύρου ήταν τα εξής: Θ. Κατριβάνος -επικεφαλής τότε της ευρύτερης αριστερής Συμπαράταξης - 17,59%, Μ. Εβερτ (ΝΔ) 44,6%, Δ. Μπέης (ΠΑΣΟΚ) 29,17%, Κ. Φιλίνης (παλιό «Εσωτερικό») 3,89% και Γ. Αβέρωφ (ΔΗΑΝΑ) 1,49%.

Την Τρίτη 14.10.1986 ο ίδιος ο Π. Τσίμας σε άρθρο του στο «Ριζοσπάστη» και με τίτλο: «Το καθαρό μήνυμα των εκλογών» έγραψε: «Αν λοιπόν δε δικαιούται κανείς να μιλά για θρίαμβο δικαιούται ωστόσο να μιλάει για μια μεγάλη επιτυχία και - κυρίως - για μια σημαντική και ελπιδοφόρα δυναμική της Αριστεράς. Το 23,3% της Θεσσαλονίκης, το 17,6% της Αθήνας, το 16,4% του Πειραιά, οι μεγάλες επιτυχίες σε δεκάδες δήμους, όπου η Αριστερά διεκδικεί τη νίκη της στο Β' γύρο, τα μεγάλα ποσοστά, γύρω από το 20%, που συγκέντρωσε η Αριστερά σε δεκάδες περιπτώσεις δήμων, όπου η δύναμή της ήταν μέχρι πρόσφατα χαμηλή, όλα αυτά αποδείχνουν ότι η Αριστερά αποτελεί πια έναν ισχυρό, αυτοτελή πόλο συσπείρωσης και ελπίδας...».

Την ίδια μέρα (14.10.1986) συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ και αποφάσισε για τη θέση του Κόμματος στο Β' γύρο: «Η ΚΕ του ΚΚΕ συμφωνεί πλήρως με τις εκτιμήσεις και τις ως τώρα ενέργειες του Πολιτικού Γραφείου, αναφέρεται στην απόφαση. Υστερα από τη στάση που τήρησε η κυβέρνηση, η ΚΕ αποφάσισε ομόφωνα να σταλεί ένα κατηγορηματικό μήνυμα αντίθεσης στα εκβιαστικά διλήμματα από τον πρώτο δήμο της χώρας, που έχει τη μεγαλύτερη πολιτική σημασία. Γι' αυτό το σκοπό, αποδεσμεύει τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος, και τους καλεί να εκφράσουν την αντίθεσή τους αυτή με την ψήφο τους, στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο Δήμο της Αθήνας, με όποιον τρόπο θεωρούν πιο πρόσφορο. Με τη στάση του αυτή, το ΚΚΕ καταγγέλλει τη μεθοδολογία των εκβιαστικών διλημμάτων που επιβάλλει ο ληστρικός εκλογικός νόμος που στηρίζουν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αποδοκιμάζει τη γενικότερη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική που προβάλλουν από κοινού ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημοκρατία. Εκφράζει την αντίθεσή του σε μια πολιτική που οδηγεί σε χειροτέρευση των συνθηκών της ζωής στις μεγάλες πόλεις».

Στις 17.10.1986 και με τίτλο «Σε αρμονία με το μήνυμα της Κυριακής» ο Π. Τσίμας ανέλυσε ως εξής την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ: «Δεν είναι μια απόφαση "τεμαχισμένη" κατά πόλεις. Είναι μια ενιαία πολιτική στάση, που απορρίπτει σε ολόκληρη τη χώρα τα χυδαία εκβιαστικά διλήμματα του εκλογικού νόμου. Αρνείται τον εξανδραποδισμό της Αριστεράς. Αποκρούει τα εκ του πονηρού αντιδεξιά κηρύγματα, χτυπάει το δικομματισμό, υπερασπίζεται την υπόθεση της απλής αναλογικής και την προώθηση της συμμαχίας της Αριστεράς. Αυτό είναι το νόημα της απόφασης ν' αποδεσμευτούν οι οπαδοί και οι φίλοι του κόμματος και να ψηφίσουν σύμφωνα με τη δική τους κρίση στο Δήμο της Αθήνας, ώστε από τον πρώτο δήμο της χώρας να δοθεί η πιο ηχηρή απάντηση στα διλήμματα και το δικομματισμό...».

Και στις 19.10.1986 - ανήμερα του Β' ύρου - ο Π. Τσίμας , είχε άρθρο στο «Ριζοσπάστη» με τίτλο «Οχι αντιδεξιά. Αριστερά», στο οποίο μεταξύ των άλλων σημείωνε: «H άρνηση του ΚΚΕ να χαράξει την πολιτική του πάνω στα χνάρια του σχήματος Δεξιά - αντιδεξιά, αυτού του επαχθούς κληροδοτήματος άλλων καιρών στη συνείδηση ενός μέρους της Αριστεράς, δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Το καινούριο είναι ότι αυτό που ήταν για μας από καιρό ξεπερασμένο, ξεπερνιέται και στη συνείδηση των μεγάλων μαζών. Οτι αποτελεί πια κοινή συνείδηση πως μια "αντιδεξιά" πολιτική δύναμη, μπορεί κάλλιστα να διαχειρίζεται την κρίση σε βάρος των εργαζομένων, να εκτρέπεται σε αντιδημοκρατικότατη συμπεριφορά, να αγκαλιάζεται όχι μόνο από τους μηχανισμούς της αστυνομικής βίας και της διοικητικής αυθαιρεσίας, αλλά και με τους σκοτεινότατους μηχανισμούς τύπου Κρυστάλλη - Αλεξάκη και Σία. Οτι γίνεται τώρα κατανοητό, πως το ζήτημα δεν είναι ποιες δυνάμεις αυτοαναγορεύονται δημοκρατικές, αλλά σε τι είδους δημοκρατία αναφέρονται. Και ότι η κούφια αντιδεξιά δημαγωγία δε στρέφεται κατά της Δεξιάς, αλλά κατά της Αριστεράς»...

Εκτοτε η θέση του ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών ήταν πανομοιότυπη με εκείνη του Οκτώβρη του 1986 για την Αθήνα. Και για του λόγου το αληθές, δεν έχει παρά να ανατρέξει ο οποιοσδήποτε - ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει ασθενήσει πολύ η μνήμη του όπως του κ. Τσίμα - σε δημοσιευμένες αποφάσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τη στάση του στο β' γύρο των εκλογών και το 1994, και το 1998, που είχαμε δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για μια θέση πραγματικά αριστερή που δεν μπλέκεται σε διλήμματα και που με τόσο πειστικά επιχειρήματα υποστήριξε και ανέπτυξε ο Π. Τσίμας , ως συντάκτης τότε του «Ριζοσπάστη».

Κρίμα, για τον εξευτελισμό, τουλάχιστον, της μνήμης...


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ