Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΙΡΑΝ
Η νέα ισραηλινή αεροπορική επίθεση αυξάνει τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου

Με ευρωατλαντικές «πλάτες» το κράτος - δολοφόνος εκτοξεύει ήδη απειλές και για νέες επιθέσεις

Δορυφορική φωτογραφία από ιρανική βάση που χτυπήθηκε κοντά στην Τεχεράνη
Δορυφορική φωτογραφία από ιρανική βάση που χτυπήθηκε κοντά στην Τεχεράνη
Η νέα ισραηλινή αεροπορική - πυραυλική επίθεση κατά του Ιράν πριν τα χαράματα της 26ης Οκτωβρίου ήρθε να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανατολή, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο, με τη σταθερή εμπλοκή και την πολύμορφη υποστήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο κράτος - δολοφόνο.

Χαρακτηριστικά, η Τεχεράνη προειδοποιεί το Ισραήλ με «πικρές συνέπειες», ενώ η ισραηλινή ηγεσία ήδη εκτοξεύει απειλές και για νέες επιθέσεις εναντίον του Ιράν.

Κατά τις ισραηλινές αρχές, η επιχείρηση επίθεσης με την ονομασία «Μέρες Μετάνοιας» πραγματοποιήθηκε με περίπου 100 μαχητικά F-15, F-16 και F-35, επέφερε πλήγματα σε 20 στρατιωτικούς στόχους και πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια, πλήττοντας θέσεις αεράμυνας, εργοστάσια παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων και καυσίμων για το βαλλιστικό πρόγραμμα, χώρους παραγωγής και αποθήκευσης πυραύλων.

Χτυπήθηκαν στόχοι στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Χοζεστάν και του Ιλάμ, ως «απάντηση» στην ιρανική πυραυλική επίθεση αντιποίνων κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών που μετέδωσε χτες το «Associated Press», το Ισραήλ φέρεται να έπληξε και μία βάση των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» στο Σαχρούντ, όπου φτιάχνονται βαλλιστικοί πύραυλοι.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα ισραηλινά πλήγματα ήταν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και επέφεραν «περιορισμένες ζημιές». Ανακοινώθηκε επίσης ο θάνατος 4 Ιρανών στρατιωτών.

Ενώ οι ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν τον περασμένο Απρίλη είχαν γίνει και με τη «σιωπηλή», συναινετική χρήση του εναέριου χώρου Ιορδανίας και Σαουδικής Αραβίας, αυτήν τη φορά το Ισραήλ επιτέθηκε παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράκ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίθεση στο Ιράν «άνοιξε» με ισραηλινό βομβαρδισμό κατά της Συρίας στις 2 π.μ. του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), από τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν και τον Λίβανο. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επλήγησαν «στρατιωτικές θέσεις σε κεντρική και νότια Συρία».

Λίγη ώρα μετά, τα ισραηλινά αεροπλάνα παραβίασαν και τον εναέριο χώρο του Ιράκ, πάντα με τη στήριξη των ΗΠΑ, που διατηρούν στρατιωτικές βάσεις και δυνάμεις στη χώρα, με τη Βαγδάτη να ανακοινώνει αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας «λόγω περιφερειακών εντάσεων».

Απειλές και για άλλες επιθέσεις από το Ισραήλ

Ηδη από το πρωί του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «ενδέχεται να βληθούν πρόσθετοι ιρανικοί στόχοι εφόσον κριθεί απαραίτητο», ενώ πρόσθεσε πως χτύπησε «συστοιχίες πυραύλων εδάφους - αέρος και άλλα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Ακολούθησε διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «η επίθεση υπήρξε ακριβής και ισχυρή, πέτυχε όλους τους στόχους της».

Σε ομιλία του στην ισραηλινή Βουλή τη Δευτέρα ο Νετανιάχου ανέλυσε τη «μακροπρόθεσμη στρατηγική» του κράτους - δολοφόνου, λέγοντας ότι στόχος αυτής της στρατηγικής απέναντι στο Ιράν «είναι να διαλύσουμε τον άξονα του κακού, να κόψουμε τα όπλα του στον νότο και στον βορρά», να επιβληθεί «βαρύ τίμημα» στο Ιράν και στους «πληρεξούσιούς» του και «να αποτρέψουμε το Ιράν από το να έχει πυρηνικά όπλα».

Σχολιάζοντας το χτύπημα στο Ιράν ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, έκανε λόγο για «ένα πολύ ακριβές χτύπημα στα ραντάρ και στα συστήματα αεράμυνας, που στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για τον εχθρό όταν θέλουμε να επιτεθούμε αργότερα».

Η αντίδραση του Ιράν

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο, δεσμεύτηκε ωστόσο να δώσει την «αρμόζουσα απάντηση» στα ισραηλινά πλήγματα, τονίζοντας πως «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του έθνους και της χώρας μας».

Ο ίδιος απέδωσε την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων στην επιθετικότητα του Ισραήλ και στη στήριξη που παρέχουν του οι ΗΠΑ. Παρατήρησε δε πως οι ΗΠΑ «υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στον πόλεμο (σ.σ. στη Γάζα) με αντάλλαγμα την αυτοσυγκράτησή μας, αλλά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους».

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Α. Αραγτσί, συναντώντας χτες ξένους διπλωμάτες στην Τεχεράνη, δήλωσε ότι έχουν ληφθεί άμεσα «τα απαραίτητα μέτρα» για την αποκατάσταση του εξοπλισμού που επλήγη από τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο ίδιος την προηγούμενη μέρα ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε «να λάβει αποφασιστική θέση και να καταδικάσει την επίθεση αυτή».

Νωρίτερα, η Ιρανή κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται αύξηση των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά 200% το επόμενο διάστημα.

Αμερικανική στήριξη στις ισραηλινές επιθέσεις

Και αυτήν τη φορά οι ΗΠΑ στήριξαν απόλυτα τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, μολονότι ισχυρίστηκαν ότι δεν ενεπλάκησαν άμεσα αλλά απλά «ενημερώθηκαν».

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα πλήγματα του Ισραήλ ...«ελιγμούς αυτοάμυνας» και ζήτησε από την Τεχεράνη «να τερματίσει τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ, προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος συγκρούσεων χωρίς νέα κλιμάκωση».

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν σχολίασε ότι με αυτά τα «στοχευμένα και αναλογικά πλήγματα» του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών θέσεων του Ιράν θα πρέπει να τερματιστούν οι απευθείας ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δύο χωρών.

Απείλησε δε πως οι ΗΠΑ είναι «πλήρως προετοιμασμένες» να υπερασπιστούν για μία ακόμα φορά το Ισραήλ, σε περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει.

Χαρακτηριστικές ήταν οι ευχαριστίες από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισ. Χέρτσογκ, προς τις ΗΠΑ, «τον μεγάλο μας φίλο», που «είναι ένας πραγματικός σύμμαχος», και για «τη δημόσια και τη μυστική» συνεργασία των δύο χωρών, όπως είπε...

Η δε Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι F-16 από τη βάση Spangdahlem στη Γερμανία έφτασαν στην περιοχή ευθύνης της στη Μέση Ανατολή.

Αλλες διεθνείς αντιδράσεις

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη συνέχιση της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και επανέλαβε την έκκληση για ανάσχεση κάθε στρατιωτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της Γάζας και του Λιβάνου, ώστε να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος.

Από την πλευρά της ΕΕ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι, αναγνωρίζοντας για πολλοστή φορά το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», κάλεσε όλα τα μέρη «να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έστειλε μήνυμα ...στο Ιράν: «Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι μαζικές αντιδράσεις κλιμάκωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα».

Από τη Ρωσία, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα δήλωσε ότι «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Ισλαμική Δημοκρατία, που δημιουργεί πραγματικές απειλές για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ζητούμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Το ΥΠΕΞ του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τις παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Στο Ριάντ, αξιωματούχος δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ στρατιωτική πηγή από την Ιορδανία ισχυρίστηκε πως δεν επιτράπηκε σε πολεμικά αεροσκάφη αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων να διασχίσουν τον ιορδανικό εναέριο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ