Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Εμπόδια στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αυξημένες πληρωμές, «ατομική ευθύνη»

Ζοφερή η κατάσταση και για τη διάγνωση και για τη θεραπεία, λόγω των ελλείψεων και της επιχειρηματικής δράσης

Από παλιότερες κινητοποιήσεις για εξοπλισμό νοσοκομείων
Από παλιότερες κινητοποιήσεις για εξοπλισμό νοσοκομείων
Μεγάλες αναμονές, αυξημένες πληρωμές, αδυναμία πρόσβασης σε γιατρό, επιβάρυνση της ψυχολογικής κατάστασης λόγω των οικονομικών δυσκολιών και της επισφαλούς εργασίας, όλα όσα απορρέουν από την εκκωφαντική απουσία ενός κεντρικά σχεδιασμένου, δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ. Αυτά συνθέτουν «το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα».

Είναι στοιχεία που αποτυπώνονται και σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν γυναίκες που είχαν νοσήσει από πρώιμο ή και τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού το χρονικό διάστημα 1/1/2019 - 30/6/2023, και των οποίων η διάγνωση και οι θεραπείες είχαν γίνει στην Ελλάδα. Η συλλογή των απαντήσεων πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και διεξήχθη τον Απρίλιο του 2024. Το τελικό δείγμα της έρευνας ανήλθε σε 552 συμμετέχουσες. Την πραγματοποίησαν η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής».

Οι τεράστιες ελλείψεις στέλνουν πελατεία στους ιδιώτες
  • Χωρίς σταθερή παρακολούθηση από γιατρό για έλεγχο μαστού φαίνεται ότι ήταν περισσότερες από τις μισές ερωτηθείσες (52%), αποτυπώνοντας ξανά την εγκληματική έλλειψη ενός κεντρικά σχεδιασμένου, δημόσιου, δωρεάν συστήματος ΠΦΥ.
  • Το 50,5% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα εντόπισαν το πρόβλημα με τον μαστό, που εν τέλει οδήγησε στη διάγνωση, κατά τον προληπτικό έλεγχο μαστού (μέσω μαστογραφίας, υπερήχου ή κλινικού ελέγχου μαστού).
  • Οταν οι γυναίκες αναζήτησαν φροντίδα υγείας για το πρόβλημα που εντόπισαν, αναφέρονται προβλήματα στην πρόσβαση και συγκεκριμένα: Λίστα αναμονής για ιατρικό ραντεβού (29,7%), έλλειψη σχετικής ειδικότητας στον τόπο διαμονής τους (19,0%), μεγάλη απόσταση του ιατρείου - νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας από τον τόπο κατοικίας (23%).
  • Ο πρώτος γιατρός στον οποίο απευθύνθηκε η πλειονότητα του δείγματος (51,3%) ήταν ιδιώτης γιατρός (στο ιατρείο του) ενώ το 21,9% απευθύνθηκε σε εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικού νοσοκομείου ή κλινικής ή σε ιδιωτικό πολυϊατρείο, έναντι 25,4% για αντίστοιχες δημόσιες δομές.
  • Σε μεγαλύτερο ποσοστό οι συμμετέχουσες απευθύνθηκαν επίσης στον ιδιωτικό τομέα και για τη διενέργεια της βιοψίας, με το 64,3% να δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν τη βιοψία σε ιδιωτική δομή, έναντι 35,5% σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς διατηρούνται και επιδεινώνονται οι ελλείψεις προσωπικού στα αντίστοιχα τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων.
1 στις 4 γυναίκες δεν κάνει εξετάσεις λόγω κόστους!
  • Το σύνολο των γυναικών με πρώιμο - τοπικά προχωρημένο καρκίνο μαστού που συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν κάποια χειρουργική επέμβαση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (60,9%) η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο - κλινική. Στην περίπτωση των υπόλοιπων θεραπειών (χημειοθεραπειών, ακτινοθεραπειών κ.λπ.), σχεδόν οι μισές έγιναν σε δημόσιο νοσοκομείο.
  • Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ιστολογικής εξέτασης μετά τη χειρουργική επέμβαση έγινε μετά από 20,8 ημέρες κατά μέσο όρο.
  • Η δαπάνη για εξετάσεις καλύφθηκε σε μεγάλο ποσοστό από την ίδια την ασθενή, καθώς το 58,6% δηλώνουν ότι πλήρωσαν ένα μέρος ή όλο το ποσό. Μεταξύ αυτών που δεν πραγματοποίησαν τις εξετάσεις, μία στις τέσσερις γυναίκες δηλώνει «αδυναμία κάλυψης του κόστους»!
Τεράστια οικονομική επιβάρυνση και αδιέξοδα
  • Οι ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών ανέρχονται σε 4.673 ευρώ κατά μέσο όρο. Το συγκεκριμένο ποσό φαίνεται να καλύπτεται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το νοικοκυριό (66,1%), ενώ σημαντικό κομμάτι καταφεύγει και στον δανεισμό αναζητώντας υποστήριξη.
  • Το 31% του δείγματος θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιβαρύνθηκε «πολύ» ή «πάρα πολύ» εξαιτίας των εξόδων για τη θεραπεία.
  • Αντίστοιχα, το 17,4% αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση τις επιβάρυνε και ψυχολογικά.
  • Παράλληλα, το 30,6% του δείγματος δηλώνουν ότι λόγω της διάγνωσης χρειάστηκε να σταματήσουν για κάποιο διάστημα την εργασία τους, ή να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ