Επισημαίνει τους κινδύνους από τη λειτουργία εργοστάσιου σκουπιδιών στην περιοχή
Αμεσα μέτρα για να επανέλθει η καταλληλότητα του νερού σε τοπικές κοινότητες της ΔΕ Μελιγαλά στον δήμο Οιχαλίας απαιτεί η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.
Οπως τονίζει, σε Μελιγαλά, Πολίχνη, Καλλιρρόη και Μαγούλα αναδεικνύεται πως το νερό είναι ακατάλληλο, καθώς οι τιμές των κολοβακτηριδίων είναι πάνω από το όριο. Δηλώνει πως πρόκειται για κατάσταση που επιβεβαιώνεται και από μετρήσεις που έχουν κάνει, επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα, οι κάτοικοι του χωριού της Καλλιρρόης, όπου δραστηριοποιείται εργοστάσιο σκουπιδιών.
«Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των κατοίκων, που από την πρώτη στιγμή αντιδρούν στην εγκατάσταση του συγκεκριμένου εργοστασίου. Μια από τις πολλές ανησυχίες τους ήταν η ενδεχόμενη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και συνολικά της περιοχής», σημειώνει, προσθέτοντας:
«Από την πρώτη στιγμή ως ΚΚΕ ζητήσαμε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και μετρήσεις, η δημιουργία αρχείου για τον έλεγχο της μόλυνσης και των επιπτώσεων σε αέρα - γη - νερό. Παρ' όλα αυτά, εταιρεία - δήμος και Περιφέρεια - κυβερνήσεις είναι στη γραμμή εφησυχασμού, για να μην διαταραχθούν η λειτουργία και τα κέρδη.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπως ομολογούν επίσημα, η μόνη "πρωτότυπη" και πρωτοποριακή" επεξεργασία είναι η ταφή τους. Πιο συγκεκριμένα μιλούν για ταφή του 80% των απορριμμάτων τώρα προσωρινά, ενώ στο μέλλον για 50%».
Κάνει λόγο για τεράστια σε κόστος επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων, που στήθηκε με «λεφτά από το υστέρημα του ελληνικού λαού, με εγγυημένη κερδοφορία για την επιχείρηση», που αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα του ότι μπροστά στα κέρδη θυσιάζεται και το περιβάλλον.
«Από τη μια σπαταλούν δεκάδες εκατομμύρια, από την άλλη δεν δίνουν δεκάρα για να αναπτυχθεί ένα σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων και μολύνσεων», υπογραμμίζει, καλώντας να αξιοποιηθούν υποδομές που υπάρχουν γι' αυτόν τον σκοπό (π.χ. του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), παρά να υποβαθμίζουν τους κινδύνους από μια «ωρολογιακή βόμβα» όπως αυτή στην περιοχή.
Απαιτεί μεταξύ άλλων άμεσα να βρεθεί η αιτία της μόλυνσης, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με παροχή εμφιαλωμένου νερού σε όλους τους κατοίκους, όπως και οι απαραίτητες ποσότητες αξιοποιώντας υδροφόρες, αέρα, νερού σε όλο τον δήμο.