Για «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ εξακολουθούν να μιλούν Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βερολίνο
Οι διεθνείς αντιδράσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο - μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα - και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή δείχνουν την όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα. Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσφέρει ολόπλευρη υποστήριξη στο κράτος - δολοφόνο εδώ και καιρό.
«Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ως μέτρο «αποτροπής κάποιας επίθεσης» και τάχα «για να μειωθεί» ο κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε πως η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων συμπεριλαμβάνει μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-15E Strike Eagle, F-16, A-10 και F-22. Προχτές ο Οστιν ανακοίνωσε παράταση της αποστολής του αεροπλανοφόρου «USS Abraham Lincoln» στην περιοχή.
Ανάλογη ήταν η δήλωση της Κάμαλα Χάρις, που είπε για τον Νασράλα ότι «ήταν ένας τρομοκράτης, που τα χέρια του ήταν βαμμένα με αμερικανικό αίμα. Θα στηρίζω πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Στο ίδιο πνεύμα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, που είπε για τον Νασράλα ότι «εφεξής ο κόσμος είναι ασφαλέστερος χωρίς αυτόν» και, προκλητικά, ότι η Ουάσιγκτον «θα συνεχίσει να εργάζεται για μια διπλωματική λύση στον Λίβανο».
Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ επανέλαβε τα περί «ακλόνητης στήριξης στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», προσθέτοντας: «Το πολύ ξεκάθαρο μήνυμά μας τώρα είναι σε όλες τις πλευρές και όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Θέλουμε να δούμε όλες τις πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού... Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί».
Χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του απερχόμενου επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση έκτακτης άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών μέσω τηλεδιάσκεψης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στον Λίβανο.
Την Κυριακή η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε την κατάσταση στον Λίβανο «εξαιρετικά επικίνδυνη», εκτιμώντας ότι υπάρχει «κίνδυνος αποσταθεροποίησης» για όλη τη χώρα και ότι αυτό «δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση την ασφάλεια του Ισραήλ». Αυτά ενώ χτες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε αναφέρει ότι «η Χεζμπολάχ είναι φυσικά μια τρομοκρατική οργάνωση» που «σχεδίαζε τις περαιτέρω επιχειρήσεις της» και ότι ως εκ τούτου «υπάρχουν επίσης λόγοι να πιστεύει κανείς ότι ασκήθηκε εδώ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Νοέλ Μπαρό, από τη Βηρυτό όπου μετέβη χτες, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως μια εκεχειρία με το Ισραήλ «είναι προς το συμφέρον της Χεζμπολάχ». Επανέλαβε δε την έκκλησή του στο Ισραήλ να απόσχει από χερσαία εισβολή.
Το Σαββατοκύριακο η Γαλλία παρέδωσε στις αρχές του Λιβάνου 12 τόνους ιατρικής βοήθειας και 2 κινητές νοσοκομειακές μονάδες που μπορούν να φροντίσουν μέχρι και 1.000 σοβαρά τραυματίες. Υποσχέθηκε επίσης 10 εκατ. ευρώ έκτακτη οικονομική βοήθεια για ανθρωπιστικές ΜΚΟ.
Από την άλλη, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι, χωρίς να κατονομάσει τον θάνατο του Νασράλα, δήλωσε προχτές από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην επίτευξη «συνολικής κατάπαυσης του πυρός» στη Μέση Ανατολή. Παρατήρησε επίσης πως «η σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται, προκαλώντας περισσότερα θύματα κάθε μέρα που περνάει. Οι μάχες ξανάρχισαν στον Λίβανο. Ομως η βία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη».
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε «την πολιτική δολοφονία» του ηγέτη της Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας ότι το γεγονός αυτό οδηγεί σε σοβαρή αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης σημείωσε ότι ο βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών στον Λίβανο προκάλεσε βαριές απώλειες και θα δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή παρόμοια με αυτή στη Λωρίδα της Γάζας.
Χτες, πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν μετέβη στην Τεχεράνη και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Ιρανό Πρόεδρο Μ. Πεζεσκιάν και τον α' αντιπρόεδρο Ρεζά Αρίφ. Οι συζητήσεις αφορούσαν τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η Οικονομία, το Εμπόριο, η Βιομηχανία, η Ενέργεια και η Γεωργία.
Νωρίτερα χτες στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα στείλει δυνάμεις στον Λίβανο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ιρανός διπλωμάτης φέρεται να είπε ότι ο Λίβανος και οι Παλαιστίνιοι «έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενάντια στην επίθεση». Δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα απαντήσει εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητά της.
Χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν επισκέφτηκε τα γραφεία της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη, αποτίοντας φόρο τιμής στον δολοφονηθέντα αρχηγό της, Χασάν Νασράλα, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί δήλωσε πως η δολοφονία ενός αναπληρωτή διοικητή των Ιράν «Φρουρών της Επανάστασης» στη Βηρυτό είναι ένα «φρικτό έγκλημα» από το Ισραήλ, που δεν θα μείνει αναπάντητο. Την ίδια μέρα ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι οι συνεργαζόμενες με το Ιράν ένοπλες οργανώσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ, με τη βοήθεια της Τεχεράνης, μετά τη δολοφονία του Νασράλα.
Στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε ότι ο λιβανέζικος λαός «είναι ο νέος στόχος της πολιτικής γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής του Ισραήλ, που ξεκίνησε πέρυσι, από τον πόλεμο στη Γάζα». Χτες, μάλιστα, ζήτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να συστήσει τη χρήση βίας, σύμφωνα με ψήφισμα που ενέκρινε το 1950, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού δεν καταφέρει να σταματήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο.
Στο Ιράκ, σιιτικές πολιτοφυλακές ανακοίνωσαν τριήμερο πένθος.
Στη Συρία, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, κάνοντας λόγο για «αξιοκαταφρόνητη επίθεση». «Ο συριακός στρατός δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη που προσέφερε ο Νασράλα», ανέφερε η ανακοίνωση.