Σφοδρές αντιδράσεις σε ενώσεις συνταξιούχων και συνδικάτα προκαλούν τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ να προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε περικοπές δημοσίων δαπανών (με πρώτη την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης σε 10 εκατ. συνταξιούχους), με πρόσχημα την «τρύπα» 22 δισ. στερλινών που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, του Ρίσι Σούνακ.
Ο Στάρμερ, που κατά τ' άλλα παραμένει ιδιαίτερα γενναιόδωρος στη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και ένθερμος συμπαραστάτης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στις συγκρούσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή απέναντι στο Ιράν, την Κυριακή σε συνέντευξή του στο BBC προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αντιλαϊκές περικοπές ως «απαραίτητες». Επανέλαβε δε ότι η κατάσταση θα «δυσκολέψει» προτού βελτιωθεί, παρά την αύξηση του κόστους ζωής τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, γνωρίζοντας ότι θα γίνει «μη δημοφιλής» παίρνοντας «δύσκολες αποφάσεις»
Το συνδικάτο PCS («Συνδικάτο Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών»), που αφορά εργαζόμενους κυρίως στον δημόσιο τομέα αλλά και σε ιδιωτικοποιημένες πρώην δημόσιες υπηρεσίες, ξεκαθάρισε ότι θα αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση ώστε αυτή να πάρει πίσω τα σχέδια περικοπής του επιδόματος θέρμανσης εκατομμυρίων συνταξιούχων σε Αγγλία και Ουαλία.
Χτες δε η γενική γραμματέας του συνδικάτου UNITE, Σάρον Γκρέιαμ, κάλεσε την κυβέρνηση Στάρμερ να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αλλάξει πορεία, «κάνοντας το σωστό». Επιπλέον ο Πολ Νόουακ, επικεφαλής του συνδικάτου TUC (Trads Union Congress), κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τα σχέδιά της για περικοπές δαπανών σε τομείς που αφορούν συνταξιούχους και εργαζόμενους.
Το Σάββατο ο Στάρμερ μετέβη στο Δουβλίνο για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, επιχειρώντας να «εγκαινιάσει νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις.
Ο Ιρλανδός ομόλογός του, Σάιμον Χάρις, που τον υποδέχτηκε, εκτίμησε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται σε νέο δρόμο», στη βάση «ειρήνης, ευημερίας, αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας».
Ο προηγούμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ο οποίος είχε επισκεφτεί την Ιρλανδία ήταν ο Μπόρις Τζόνσον το 2019, εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit. Μετά τη νίκη των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές της 4ης Ιουλίου οι διμερείς σχέσεις με το Δουβλίνο αναθερμάνθηκαν.