Διαδήλωσαν και στη ΔΕΘ μαζί με τα «αδέρφια» τους από όλους τους κλάδους
Σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στον αγώνα τους, μάλιστα, οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής παρέδωσαν το πανό τους, το οποίο ανέγραφε «Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας. Οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής είναι μαζί σας».
Εκεί, με τη λήξη της μεγάλης διαδήλωσης παραδόθηκε και η οικονομική βοήθεια που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.
Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στη ΧΑΝΘ (βλ. επόμενες σελίδες) είχε απευθύνει χαιρετισμό ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, τονίζοντας πως «όλοι μαζί διατρανώνουμε το ανάστημά μας και τους λέμε: Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη, και για τη ΛΑΡΚΟ και για όλη την εργατική τάξη, για καλύτερους μισθούς, καλύτερες συντάξεις, καλύτερους όρους διαβίωσης όλων των εργαζομένων».
Αναδεικνύοντας τη δύναμη της αλληλεγγύης, είπε: «Είμαστε περήφανοι που ακουμπήσαμε πάνω σας σχεδόν 5 χρόνια και όλο αυτό μας έδωσε το μπόι να κοιτάμε κατάματα τις κυβερνήσεις, τα κόμματά τους, τους εργοδότες, την ΕΕ. Μας χτυπήσανε αλλά εμείς τους λέμε: Θα συνεχίσουμε. Η ταξική πάλη συνεχίζεται.
Θα ριζώσουμε σε όλους τους τόπους δουλειάς όπου θα βρεθούμε.
Για ένα όμως ορκιζόμαστε: Τα ΛΑΡΚΟχώρια θα τα κρατήσουμε ανοιχτά και θα έρθουν οι μέρες που η εργατική τάξη θα ανάψει όχι μόνο την τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, αλλά όλες τις φάμπρικες προς όφελός της.
Προετοιμαζόμαστε για νέες κινητοποιήσεις. Θα ανταμώσουμε στους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».
Το Σωματείο της Λάρυμνας απαιτεί μάλιστα από την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα στους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα που βρίσκονται στην ανεργία και χωρίς εισόδημα, μέχρι να ενταχθούν και να πληρωθούν από τα προγράμματα απασχόλησης, καθώς επίσης να δώσει λύση με τους απολυμένους που έχουν πεταχτεί εκτός, όπως συνάδελφοι της εργολαβίες.
Σχολιάζοντας δε την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τα όσα ανέφερε για ανάπτυξη και ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα του πρωτογενούς τομέα, της βιομηχανίας, της μεταποίησης κ.λπ., το Σωματείο τονίζει ότι την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «έκλεισαν τη ΛΑΡΚΟ, τη μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία το προϊόν παραγωγής ήταν 100% εξαγώγιμο και προσφέρεται για μεταποίηση τεράστιας προστιθέμενης αξίας».