ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 10 τραυματίστηκαν χτες εξαιτίας διαρροής αερίου σε εγκατάσταση των Φρουρών της Επανάστασης στο Ισφαχάν. Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, το δυστύχημα σημειώθηκε σε εργαστήριο στο κέντρο του Ιράν.
ΜΠΑΝΤΖΟΥΛ.-- Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, συνεχίζοντας την περιοδεία σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, έφθασε χτες στην πρωτεύουσα της Γκάμπιας, Μπαντζούλ. Συνάντησε τον Πρόεδρο Αντάμα Μπάροου, συμφωνώντας να αυξήσουν τη διμερή συνεργασία για τον έλεγχο της μετανάστευσης από χώρες της περιοχής προς τα ισπανικά Κανάρια Νησιά. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Ισπανού πρωθυπουργού στη μικρή αφρικανική χώρα των 2,7 εκατ. κατοίκων. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του μετά τη Μαυριτανία και την Γκάμπια είναι η Σενεγάλη, στην οποία μετέβη αργότερα χτες βράδυ.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Απελαύνεται από τη Γερμανία ο Ιρανός Μοχαμάντ Χαντί Μοφατέχ, πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου (IZH), το οποίο τέθηκε εκτός νόμου τον Ιούλη, κατηγορούμενο για σχέσεις με τη Χεζμπολάχ. Ο Μοφατέχ έχει προθεσμία μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη να εγκαταλείψει τη χώρα, διαφορετικά θα απελαθεί με δικά του έξοδα και δεν θα έχει δικαίωμα να επιστρέψει στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία και επισπεύδει τις απελάσεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν με 3 νεκρούς.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δημοσκόπηση της «Morning Consult», που διεξήχθη μεταξύ 23 και 25 Αυγούστου, φέρνει μπροστά την αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, Κάμαλα Χάρις, με 48%, και δεύτερο τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ με 44%. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, των «Economist» - «YouGov» που έγινε από τις 17 ως τις 20 Αυγούστου, η Χάρις είχε προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Τραμπ (46% - 43%).
ΟΤΑΒΑ.-- Ο Καναδάς ανέβηκε φέτος από την 11η στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πίσω μόνο από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, εξαιτίας των πολλών καταστροφικών πυρκαγιών που σημειώθηκαν στη χώρα το 2023, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη 150 εκατομμύρια στρέμματα (ήτοι το 4% των δασών της χώρας).